Annonce
Erhverv

Direktør tager konsekvensen af opkøb for 17 år siden: Splitter virksomheden op i divisioner

- Corona-perioden har været frustrerende, vil jeg ikke lægge skjul på. Der er mange ting, som vi ikke har kunnet gennemføre og få igennem. Der er ingen tvivl om, at jeg glæder mig meget, til vi får åbnet op igen, siger Mads Nychel, administrerende direktør, Senmatic. Foto. Birgitte Carol Heiberg
Efter sit første år i direktørstolen i Senmatic er Mads Nychel klar til at skille virksomhedens to enheder med fokus på sensorer og gartneriudstyr op i to divisioner.

SØNDERSØ: Industrivirksomheden Senmatic i Søndersø laver integrerede sensorløsninger til industrien og styringsteknologi til gartnerier.

Det er i princippet to forretningsgrene, som intet har med hinanden at gøre. Indtil videre har de to meget forskellige dele været kørt som én virksomhed med to afdelinger siden opkøbet af gartnerdelen i 2004 – men det skal være slut fra i år.

- Det er to vidt forskellige forretninger, med forskellige produkter, kundegrupper og markeder. Jeg synes, det skal fremstå som sådan. Overtagelsen af gartneridelen i 2004 var ikke just oplagt. Det er svært at se synergier og baggrunden med opkøbet, forklarer Mads Nychel, som er administrerende direktør i Senmatic.

Mads Nychel tiltrådte som administrerende direktør i Senmatic i januar 2020, og en af hans første opgaver var at finde baggrunden for opkøbet. Det er aldrig lykkes, og der er ikke dukket synergier eller andre sammenhænge op, der kunne forklare købet.

Løsningen bliver derfor fremadrettet en divisionsopdeling, hvor de to dele af Senmatic fortsætter under samme cvr-nummer, men hvor henholdsvis gartneri- og sensordelen bliver opdelt langt skarpere, og gartneridelen får egen identitet, logo, nyt navn og egen hjemmeside.

Annonce

Sensorer fylder mest

Senmatic offentliggør ikke sin omsætning, men Mads Nychel afslører gerne, at sensordelen står for cirka 70 procent og gartnerdelen for cirka 30 procent af omsætningen.

Sensordelen står dog for langt den største del af indtjeningen. Gartneridelen leverer efterhånden også det, som Mads Nychel kalder “små sorte tal”, og han tøver derfor heller ikke med at kalde sensordelen for kerneforretningen.

- Men jeg vil heller ikke kalde gartnerdelen for en nebengeschäft, for det har netop været en del af problemet, at det nok har været betragtet sådan i Senmatic tidligere, så gartneridelen har ikke fået fuld fokus. Nu laver vi en konkret strategiplan for gartneridivisionen, fastslår Mads Nychel.

Om Senmatic

 • Grundlagt i 1976
 • Beliggende i Søndersø, Nordfyns kommune
 • Består af to divisioner. En sensor division og en gartneri division (DGT).
 • Sensordivisionen står for 70 procent af omsætningen og stort set hele indtjeningen.
 • Gartneridivisionen blev tilkøbt i 2004. Dengang hed det DGT (Danish Greenhouse Technology). Det er også det navn, divisionen får igen i forbindelse med divisionsopdelingen.
 • Knap 75 procent af omsætningen i 2020 var eksport til over 35 forskellige lande.
 • Siden 2016 ejet af den svenske industrigruppe Indutrade - en international industrigruppe med over 200 virksomheder globalt, 7500 ansatte og en omsætning, der nærmer sig 20 mia. SEK.
 • 91 ansatte i Søndersø
 • Kontor i Shanghai, Kina.
 • Produktion i Kina med cirka 20 mand. (ikke eget selskab, men egen produktionslinje).

Gartneridelen har haft en lang historik med røde tal på bundlinjen, men det blev vendt, lige inden Mads Nychel trådte til som ny direktør.

- Gartneridelen har nok lidt under at være den ulige partner, hvor det hele ellers har været rettet ind efter hovedforretningen, som jo er sensorerne, siger han.

Annonce

Tilfredsstillende regnskab

Senmatic har netop leveret et regnskab, hvor Mads Nychel erklærer sig tilfreds med bruttofortjenesten, der er på 38,6 mio. kroner mod 41,5 mio. kroner året forinden.

Årets resultat er på 14,57 mio. kroner mod 15,8 mio. kroner i 2019. Et fald på henholdsvis syv og otte procent.

- Det er lidt ned både på top- og bundlinje i forhold til 2019. Vi reducerede omsætningen med omkring fire procent, og der må vi sige, at vi har været coronaramt. Blandt andet marine-industrien, hvor vi leverer sensorer til skibenes hovedmaskiner, er gået helt i stå, og det samme er gas- og olieindustrien, hvor der bliver leveret sensorer til tanke.


Vi forventer vækst og skal ansætte, så vi er et trecifret antal ansatte om et år. Det er i hvert fald målsætningen.

Mads Nychel, administrerende direktør, Senmatic


- Man har ikke villet investere i de to segmenter, og selv om vi er gået kraftigt tilbage dér, er vi blevet reddet af, at vi har et vindmøllesegment og en containerdel, som kører godt, siger Mads Nychel og fortsætter:

- Men der er ingen tvivl om, at hvis vi ikke var blevet ramt af corona, så havde vi haft et brandgodt 2020-resultat.

2019-resultatet var også et af de bedste i virksomhedens 45-årige historie, så Mads Nychel sender også anerkendelse til den tidligere ledelse:

- Og at vi så ikke falder mere tilbage i 2020 er sådan set ganske tilfredsstillende. Vi er sluppet nådigt igennem.

Annonce

Fremtiden på plads

I Senmatic sidder der ni udviklere, der er ganske essentielle for forretningen. Her forventes ikke en nedskæring.

- Vores produktion er meget arbejdstung, med mange forskellige manuelle processer. Man kan sige, at Danmark ikke er det helt rigtige sted at placere den slags arbejde, men det, vi kan her i forhold til lavprislande, er, at vi har en høj grad af fleksibilitet og kort leveringstid – også på skræddersyede produkter, siger Mads Nychel og tilføjer:

- Hele vores udviklingsproces og ”go-to-market” er markant kortere end i resten af verden. Det er dét, der skal drive forretningen fremadrettet. Vi bliver aldrig konkurrencedygtige på pris i forhold til vores kinesiske konkurrenter. Vi vinder på, at vi har gode højkvalitets produkter.

De vigtigste produkter

Største sensor-produkter

 • Sensorer - primært fugt- og temperatur sensorer - til kølecontainere (til transport af fødevarer, frugt og grønt, medicin mv.).
 • Sensorer (fugt- og temperatur sensorer) - til vindmøller.
 • Sensorer (niveau- og temperatur) til olie- og gas-tanke og -anlæg
 • Sensorer (fugt- og temperatur) til hovedmaskiner og andet maskinrumsanlæg (herunder til scrubber til rensning af udstødningsrøg) til skibe.

Største gartneri-produkter (DGT)

 • LED lamper til gartnerier
 • Gødningsblandere til gartnerier
 • Klima-computere til gartnerier (kontrollerer fugt, varme, lys, luft, gødning, vanding mv.)

Senmatic kan se, at der er fremgang at spore, og derfor er optimismen intakt, når det gælder udviklingen det kommende år.

- I 2022 har vi to klart definerede divisioner. Fysisk ligger vi stadigvæk, hvor vi gør, og vi er blevet flere folk. Vi forventer vækst og skal ansætte, så vi er et trecifret antal ansatte om et år. Det er i hvert fald målsætningen, fastslår Mads Nychel.

I mellemtiden gælder det så også om at få styrket gartnerdelen, så den bliver en markeret division for sig selv.

- Vi regner med at være på plads med to selvstændige klart definerede divisioner i slutningen af 2021, slutter Mads Nychel.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce