Annonce
Sydjylland

Seks byggeklodser skal skabe mere liv i Billunds bymidte

I lavenergibyggeriet er der plantet sedum, der kan optage regnvand. Foto: Carsten B. Grubach
Kirkbi A/S står bag nybygget torv med butikker, boliger og kontorer og har flere planer i Legos hjemby.
Annonce

BILLUND: Det er ikke på en tidlig tirsdag i en grå november og midt i en coronatid, Billund Butikstorv brillerer med bunkevis af besøgende.

Efter flere års byggerod er det gamle og diplomatisk skrevet noget forsømte butikstorv, der blev bygget i 60’erne, som forvandlet.

Det, man i Legos hjemby, hvor en stor del af legetøjsmastodontens lokale ansatte både bor og arbejder, passende kan betegnes som seks klodser, skal være basis for endnu mere liv i den bykerne, der med byggeriet af Lego House for tre år siden blev tilført yderligere en attraktion. Den er nabo til den ene side, på den anden er Kirkbi A/S, Lego-familien Kirk Kristiansens investerings- og holdingselskab, ved at opføre et større boligbyggeri.

Kirkbi A/S står bag alle tre byggerier, og dem er der en god sammenhæng i.

- Det har været ejerfamiliens ønske, at der skulle dannes en akse, så man kan se fra rundkørslen ved boligbyggeriet over mod Lego House, fortæller Steen Pedersen, global ejendomschef i Kirkbi A/S, som også investerer i fast ejendom i udlandet, for eksempel i Hamborg og München.

- Ejerlejlighederne er solgt, og af lejelejlighederne er der to tilbage. Og det er både lokale og folk udefra, der vil bo der, siger Steen Pedersen fra bygherren Kirkbi A/S. Foto: Carsten B. Grubach

Som det er kotume i koncernen oplyser man ikke beløb, men det er ganske vist, at Kirkbi A/S ved indgangen til 2020 rådede over en egenkapital i omegnen af 100 milliarder kroner og har flere byggeplaner på bedding i Billund-området.

Lego Campus nord for butikstorvet ventes færdigt i 2021, og med købet af travbanen på Nordmarksvej er der skabt plads til boliger, erhverv og - hvem ved? - måske endnu en turistattraktion på en 200.000 kvadratmeter stor grund.

Annonce

Byvision er fastholdt

Det er fremtidsmusik. Tilbage til nutiden og det nybyggede butikstorv, hvor det er Steen Pedersens opgave at få udlejet butikker og lejligheder.

- Fire af de seks huse er opbygget med butikker i stueetagen, kontorer på første sal og lejligheder på anden og tredje sal med tilhørende orangerier og sedum, som kan optage regnvand, på tagene. Vi har seks ejerlejligheder og 16 lejligheder til leje.

Gastro Pub er tiltænkt som samlingssted med mulighed for udendørs servering på taget. Foto: Kirkbi A/S

- Ejerlejlighederne er solgt, og af lejelejlighederne er der to tilbage. Og det er både lokale og folk udefra, der vil bo der, siger Steen Pedersen, som glæder sig over, at man har kunnet fastholde og overholde den byvision, der i 2015 blev udarbejdet af Realdania i samarbejde med Kirkbi A/S og Billund Kommune, så bolig-, erhvervs- og turistområder smelter mere sammen og gør byen mere levende.

Annonce

Lavenergi og leg

Det gøres i lavenergibyggeriet på butikstorvet, hvor der er solceller på tagene, blandt andet ved at føre legestien i Børnenes Hovedstad, som Billund jo også er, ind mellem de seks huse med legende oaser, rutsjebane og skulpturer.

Kirkbi A/S

Lego Koncernens historie går tilbage til 1932 i Billund, hvor familien Kirk Kristiansens investerings- og holdingselskab Kirkbi A/S, der har sit hovedsæde på Koldingvej, i dag sætter sit store præg på byen og dens nærmeste omegn.

Kirkbi A/S ejer 75 procent af Lego Koncernen og 50 procent af Merlin Entertainments, som Legoland-parkerne hører under.

Billund Butikstorv er tegnet af det norske arkitektfirma AArt, Kirkbi A/S er bygherre, mens KG Hansen & Sønner fra Grindsted har været hovedentreprenør.

- Otte af de 13 butikker er lejet ud, vi har blandt andet fået en kombineret boghandel med Legekæden. Den forhandler bøger på fremmedsprog til de mange internationale indbyggere i Billund. Og de lejemål, der er tilbage, er til mindre butikker, siger den globale ejendomschef, der har kig på den nordlige del af butikstorvet, hvor de gamle bygninger skal rives ned.

Men hvad der skal bygges her, har man endnu ikke planlagt.

En parkeringskælder med plads til 30 biler er for beboerne, mens Gastro Pub både nu og i en mere udadvendt coronafri fremtid er tiltænkt som samlingssted med mulighed for udendørsservering på taget, hvor der er udsigt til Lego House.

Der mangler - for nu at forblive i Lego-terminologien - stadig en del brikker, før det hele falder på plads.


Det har været ejerfamiliens ønske, at der skulle dannes en akse, så man kan se fra rundkørslen ved boligbyggeriet over mod Lego House,

Steen Pedersen, global ejendomschef i Kirkbi A/S
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Østjylland

En god showcase i en svær tid: Samarbejde har fået flere akademikere i job

Annonce