Annonce
Vestjylland

Se video: Ny STOOOR kranlastbil kan løfte vognmand tættere på opgaver med hav-vindmøller

Vognmand Karsten V. Olesen i Skjern har købt en kæmpestor syv-akslet kranlastbil. Den skulle gerne give virksomheden en konkurrencefordel. Foto: Thomas Maxe
Den nye lastbilkran vil lette arbejdet med transport af vindmøller og forhåbentlig bane vej for helt nye kunder.

SKJERN: VW Passat og Volvo er nogle af de meget populære firmabiler. Men hallo! Gå bare hjem og læg jer, slipse-typer: 23-årige Mathias Strøm har fået udleveret en firmabil, hvor der står ”Scania” på kølegitteret.

Den postkasse-røde lastbil har en V8-motor, der får det til at kildre helt ned et sted i nærheden af navlen, når diesel-maskinen rumler med en dyb bas. De 730 hestekræfter under hjelmen er mere end rigeligt til at drive de syv aksler fremad, men topfarten kender vi desværre ikke, for på grund af det store akseltryk må den ikke køre mere end 60 kilometer i timen på landevej.

Til gengæld er lastbilen udstyret med en specialbygget 450 tonsmeter kran – formentlig Midt- og Vestjyllands største – der kan række helt op til 70 meter i vejret, og som uden problemer kan løfte en sektion af et vindmølletårn.

Annonce

450 tonsmeter betyder, at kranen ville kunne løfte 450 tons i en afstand af én meter fra kranens drejepunkt – i hvert fald i teorien. I praksis ville lastbilen nok bare tippe, fordi der i givet fald ville mangle kontravægt, men lad nu dét ligge…

Chauffør Mathias Strøm (tv) er en glad mand. Karsten V. Olesen, Thomas K. Nielsen og Klaus S. Simonsen, der ejer vognmandsfirmaet i Skjern har købt en kæmpestor syv-akslet kranlastbil. Foto: Thomas Maxe

Prisen på det nye vidunder skal vi helst ikke snakke om, men vognmand Karsten V. Olesen, der er medejer og daglig leder af Skjern-virksomheden, smiler overbærende, da han bliver spurgt, om den koster ”mere end en million kroner”?

- Du kan vist roligt skrive ”flere millioner”, siger han – og understreger, at han er lige så tilfreds med indkøbet som chaufføren, der udtrykker noget, der nærmest er at betegne som vild jubel i den vestjyske udgave.

- Jow-jow, den er såmænd fin, siger Mathias Strøm, stikker hænderne i lommerne og ser vældig tilfreds ud.

Følger med kunderne

Nå, spøg til side! Der er selvfølgelig en fornuftig grund til det nye indkøb.

- Opgaverne bliver større og større. Vi stod ved en skillevej og skulle vælge, om vi ville stå af eller følge med kunderne og købe en større kran. Vi har valgt at følge med, og så har vi taget et par ekstra skridt, så vi også er rustet til fremtiden, fortæller vognmand Karsten V. Olesen.

Men hvorfor så ikke bare købe en af de store mobilkraner, som man kender fra byggepladser?

- Det handler ikke kun om at kunne løfte tungt. Bygningerne bliver højere og højere, men vi har også brug for fleksibilitet. Kran-armen på en mobilkran kan kun køre lige op og ned. Vores kran kan ”knække” i armen, så den kan række ind i – eller hen over - en bygning. Og selve køretøjet er forholdsvis lav også, så vi har allerede testet den hos Vestas, hvor vi kunne køre helt ind i en produktionsbygning og foretage løft derinde, forklarer Karsten V. Olesen.


Vi vil kunne byde ind på opgaver, hvor der ikke er ret mange konkurrenter, fordi de ikke har udstyr i samme kategori.

Vognmand Karsten V. Olesen


De komplicerede løfteopgaver stiller store krav til vognmandsfirmaet. Som altid, når det handler om sikkerhed, er der især tre ting på dagsordenen: Planlægning, planlægning og mere planlægning.

Annonce

Klar til havvindmøller

- Vi lægger en egentlig handlingsplan for de store opgaver: Hvad er det præcis, vi skal løfte? Hvor meget vejer det cirka? Hvor skal vi køre ind? Hvor skal det løftes hen? Hvordan skal transportkøretøjet komme ud fra pladsen? Og så videre. De planer sætter vores kunder også meget stor pris på – det er jo vores dokumentation for, at vi har styr på det faglige, siger Karsten V. Olesen.

Karsten V. Olesen lægger ikke skjul på, at han håber, at den nye monster-kran vil åbne døren til nye kunder og flere opgaver hos eksisterende kunder.

- Vi vil kunne byde ind på opgaver, hvor der ikke er ret mange konkurrenter, fordi de ikke har udstyr i samme kategori. Og så varer det jo heller ikke længe, før der skal opføres havmølleparker ud for vestkysten. Det er tæt på os, og det ville være en oplagt opgave for os at hjælpe med at løfte udstyr til offshore.

- Vi har også tidligere hjulpet med at lægge kabeltromler ud til el-forbindelsen til havmøller. Tromlerne vejer 20 tons hver, og dem skal der bruges en del af, forklarer Karsten V. Olesen.

Annonce

Guldvinder styrer kranen

Man skal i øvrigt ikke være bekymret for, at den store kran bliver betjent af en så ung chauffør.

Virksomheden har meget højt fokus på sikkerhed, og man hjælper ofte hinanden med komplicerede opgaver. Og så er Mathias Strøm altså også mere end ”bare” en ung mand med hoved og hænder skruet rigtigt på.

23-årige Mathias Strøm har fået ny firmabil. Han blev udlært for 11 måneder siden og er nu fast chauffør på vognmand Karsten V. Olesens spritnye, syv-akslede lastbilkran. Foto: Thomas Maxe

Erhverv+ læsere med klæbehjerne vil måske kunne huske, at vi tidligere har skrevet om ham, nemlig da vi forrige år bragte en reportage fra konkurrencen ”DM for transportlærlinge”. Her vandt Mathias Strøm guld, fordi han ifølge faglærerne er usædvanligt dygtig og – ikke mindst - har næse for meget sikker betjening af lastbilkraner.

Mathias Strøm blev færdigudlært for blot 11 måneder siden. Virksomheden leder lige nu med lys og lygte efter en ny lærling, som brænder for at få et opløftende job i transportbranchen.

Vognmand Karsten V. Olesen I/S

  • Vognmandsfirmaet i Skjern er specialister i tunge emner, der skal løftes og transporteres – alt fra lystbåde til gigantiske dele til vindmøller. Kunderne tæller blandt andet Vestas.
  • Vognparken tæller 23 biler, heraf 14 kranvogne. Seneste indkøb er en syv-akslet Scania 730 (730 hk) med en 450 tonsmeter kran, der kan række op til 70 meter op i luften (lodret stilling).
  • Firmaet vurderer, at det må være Midt- og Vestjyllands største lastbilmonterede kran. Den er specialbygget i Tyrkiet.
  • Virksomheden er stiftet af ham, der har lagt navn til: Karsten V. Olesen. To af de ansatte – Thomas K. Nielsen og Klaus S. Simonsen - er i dag medejere af virksomheden, hver med 30 procent ejerandel.
  • Medejer Thomas var i sin tid virksomhedens allerførste lærling, så vognmandsbranchen må siges at have gode karrieremuligheder. De 22 ansatte står faktisk lige nu og mangler en ny lærling.
  • Hjemmeside: www.vognmandolesen.dk
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Forfatter Peter Borbergs har været fascineret af Piet Hein siden 1990'erne: Må knibe sig selv i armen over kildematerialet til stor biografi

Annonce