Annonce
Fyn

Se listen: Sådan arbejder A Clean Spirit med FN's verdensmål

A Clean Spirits rom kommer fra Den Dominikanske Republik, hvor destilleriet arbejder meget med sin CSR-politik. Foto: Morten Junker Skøtt
A Clean Spirit har syv af FN's verdensmål i spil, når virksomheden fortæller om dens bæredygtige udgangspunkt. Her fortæller stifter Bintu Singh og medinvestor og bestyrelsesformand Lars Bruntse, hvordan der bliver arbejdet med målene undervejs i processen fra destilleri til forbruger.
Annonce

ODENSE: Sejlet hjem fra Caribien med træskib, tappet på flasker lavet af genbrugsglas med etiketter med papir lavet med bomuld eller græs som ingrediens.

Lars Bruntse fra Reffo Invest, der investerer i virksomheder med et bæredygtigt udgangspunkt, ser sjældent investeringsmuligheder, hvor der bliver arbejdet med hele syv af FN's verdensmål. Her fortæller han sammen med stifter Bintu Singh, hvordan det foregår.

1 Afskaf fattigdom

- Destilleriet giver en ordentlig løn til deres ansatte, og så prøver de at indgyde deres medarbejdere til at gå op i deres børns skolegang. Ved at få hævet børnenes uddannelsesniveau, kan de være med til at få bygget samfundet op og gøre det mere rigt.

- Destilleriet er meget stolt af, at det er lykkes at hæve børnenes uddannelsesniveau, og de støtter også skolerne i lokalområdet. De tager også unge mennesker ind og uddanner dem, for et højt uddannelsesniveau er det, der skal være med til at hæve levestandarden i området generelt.

3 Sundhed og trivsel

- Destilleriet sørger for at holde en årlig sundhedsdag, hvor medarbejderne kan få gratis lægehjælp. De er godt klar over, at det ikke er alle, der har råd til at gå til lægen i et land, hvor der ikke er sygesikring, som vi har her. Der skal man betale.

4 Kvalitetsuddannelse

- Det hænger sammen med skolerne. Vi skal handle med nogle, som vi ved er med til at gøre en aktiv indsats for, at der er et ordentligt arbejdsmiljø, og at folk har mulighed for at efteruddanne sig, så vi får hævet niveauet.

8 Anstændige jobs og økonomisk vækst

- Den Dominikanske Republik har en blodig historik og har haft et blakket ry for at udnytte den anden halvdele af øen, Haiti, hvorfra man har importeret billig arbejdskraft og sat dem til at arbejde næsten under slavelignende forhold. Det distancerer destilleriet sig fra ved at gå en anden vej og betale medarbejderne en ordentlig løn.

11 Bæredygtige byer og lokalsamfund

- Destilleriet er meget opmærksom på, at det er en kæmpe lokal arbejdsgiver med omkring 4000 medarbejdere. Det forpligter, og det tager de meget alvorligt. Det kan man se i mange af deres tiltag, for eksempel når de støtter skolerne i området.

12 Ansvarligt forbrug og produktion

- Det hænger sammen med både den måde, produktet bliver produceret på, men også med vores forbrug. Vi skal ud at fortælle Hr. og Fru Danmark - og Hr. og Fru Europa - at de har et valg. Ved at tilvejebringe det valg, giver vi dem et bæredygtigt alternativ, og vi vil gerne skubbe på og lave marketing for, at det produkt kommer ud på hylderne. 

13 Klimaindsats

- Det handler om den måde, de arbejder med restprodukterne på. De brænder den biomasse, der er tilbage, når man har presset sukkerrørene, og det bliver til energi, så fabrikken er selvforsynende. Resten går til lokalområdet. Desuden bliver overskuds-CO2 indkapslet og brugt til kulsyreholdige drikkevarer på den lokale sodvandsfabrik, mens restmaterialet, vinassen, bliver brugt som naturlig gødning på sukkerrørsmarkerne.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Velkomment politisk fokus på digitalisering

Annonce