Eksport: Det er absolut ikke den vanlige Mærsk-standard, at containere bliver stablet oven på en støvet grusplads. Men det er virkeligheden i Mærsk-datterselskabet APM Terminals' nyeste havneterminal, der ligger i Kalundborg og blev indviet i marts sidste år.
Havnen til en kvart milliard kroner skulle først og fremmest tage sig af transportkunder som Novo Nordisk, Haldor Topsøe og mange andre sjællandske eksportvirksomheder. Idéen var at flytte godset langt væk fra havnen i København, hvor containerne hurtigt strander i hovedstadens travle trafik.
Men i dag har havnen pludselig fået en helt anden rolle ved at løse et akut problem: At bremse de tusindvis af containere, der siden slutningen af februar har været på vej til russiske havne, men som i hast er blevet bremset af kunderne. ”Russer-containere”, kaldes de i jargonen på havnekajen.
Ruslands invasion af Ukraine har både udløst historisk voldsomme sanktioner mod samhandel med Rusland og en omfattende boykot, hvor vestlige virksomheder selv har valgt at stoppe salget til Rusland.
- Så kan de sætte containerne af hos os og lade dem stå i en periode, forklarer Martin Bro Andersen, der er ansvarlig for driften af APM Terminals Kalundborg, som er havnens officielle navn.
Danmarks største
Under Avisen Danmarks besøg på terminalen stod der, hvad der svarer til 7900 tyvefods-containere på havneområdet. Området har Mærsk-folkene skyndsomt udvidet fra 50.000 kvadratmeter - som er behørigt asfalteret - til næsten 200.000 kvadratmeter. Det er sket på et stort grusareal, som er forstærket med tunge køreplader af jern, så lastbiler og trucks ikke kører fast.
Ved åbningen var det planen, at Kalundborg-havnen skulle håndtere 350 containere om ugen, men allerede i det første år har tallet ligget tættere på 600 containere, der hver uge er blevet løftet fra eller til et containerskib.
- Men lige nu ligger vi på 1800-2000 håndterede containere om ugen, forklarer Martin Bro Andersen, der i weekenden slog rekord med over 3000 løft af skibscontainere.
Dermed bider Kalundborg pludselig skeer med Aarhus, når det kommer til titlen som Danmarks travleste containerhavn.
Frugt sendes videre
Containerne indeholder alt fra tøj og sko til reservedele og andre produkter, som enten skal retur til afsenderen eller vente på, at der er fundet nye kunder, som ikke er russere. Der er også ankommet en del fødevarer, der har begrænset holdbarhed, selv om der er køling i containerne.
- Frugt, der skulle have været i Rusland, er noget af det, vi sender videre ret hurtigt. Jeg ved ikke, hvem der så køber det. Men man vil selvfølgelig gerne have solgt sine varer, og Mærsk vil gerne have containeren tilbage, så den kan komme ud på nye opgaver, fortæller havnechefen.
Kalundborg ligger belejligt på T-ruten, som er sejlruten gennem Kattegat og Storebælt. Havnen kan ikke tage imod de allerstørste containerskibe, men tager typisk imod skibe, der har plads til 3500 containere, som er den størrelse, der normalt sejler videre ind i Østersøen og mod Baltikum og Rusland. Det sidste Mærsk-skib forlod Rusland mandag 2. maj.
- Vi ligger rigtig godt på "motorvejen" til Øresund og Baltikum. Der er kun 40 minutters sejlads fra T-Ruten. Så hvis et skib mangler kapacitet, kan det hurtigt stikke snuden herind, siger Martin Bro Andersen.
Den pludselige travlhed har fået havnen til at tilføje et nyt forretningsområde, der groft sagt handler om at få verdenshandlen til at fungere.
I øjeblikket er der voldsom travlhed i store containerhavne som i Hamborg, Bremerhaven og Rotterdam. Hvis et skib kan sætte containere af i Kalundborg og på den måde slippe for at holde i kø til de større havne, ja, så spares der kostbar tid.
Fire korte om APM Terminals
- Datterselskab under A.P. Møller-Mærsk, som driver 76 havneterminaler alene eller sammen med partnere i 42 lande.
- Sidste år anløb 29.699 skibe en af virksomhedens havne, som udførte 12,8 millioner løft af containere - en fremgang på 11 procent sammenlignet med 2020.
- Koncernen omsatte sidste år for 28 milliarder kroner og beskæftiger 22.000 ansatte.
- Terminalen i Kalundborg åbnede i marts 2021 for at tage kunder fra containerhavnen i København.
Martin Bro Andersen, APM Terminals KalundborgFrugt, der skulle have været i Rusland, er noget af det, vi sender videre ret hurtigt. Jeg ved ikke, hvem der så køber det. Men man vil selvfølgelig gerne have solgt sine varer, og Mærsk vil gerne have containeren tilbage, så den kan komme ud på nye opgaver.