Annonce
Vestjylland

FMC får pris: Frygtede at blive nedlagt af nye ejere - blev mønstereksempel i stedet

FMC Cheminova modtager samarbejdsprisen 2020. Fællestillidsmand Jens Chr. Rønn Iversen løfter statuetten sammen med fabriks Jakob Kyllesbech. I baggrunden er flokken af tillidsfolk på FMC, som står bag indstillingen til prisen. Foto: Benny Gade
FMC-Rønland modtog torsdag CO-Industris samarbejdspris 2020

Rønland: Hvad gør man, når en ny og amerikansk ejer kræver lavere omkostninger, færre medarbejdere, stabil levering og et krav om 0 arbejdsulykker? Det kan skabe krisestemning på de fleste virksomheder, og det frygtede den amerikanske ejer også ville ske på FMC-Rønland, der netop var blevet opkøbt.

Tilmed blev der indsat en fabrikschef, som medarbejderne frygtede havde til opgave at nedlægge virksomheden.

Men medarbejdere og ledelse gik en anden vej. De samarbejde sig ud af krisen og har fået opbygget et tæt tillidsforhold. Samarbejdet er fortsat i en grad, så den amerikanske ejer nu bruger den danske fabrik som et mønstereksempel på, hvordan problemer kan løses gennem samarbejde.  Torsdag blev indsatsen belønnet med CO-Industris Samarbejdspris 2020. Prisen blev overrakt af Mads Andersen, formand for 3F Industri og næstformand i CO-industri.

Annonce

Har vist vejen

- FMC har vist, hvordan en virksomhed gennem stærkt samarbejde kan finde fredelige løsninger på omfattende tilpasninger. De går til udfordringerne med en vilje til at finde fleksible løsninger til gavn for alle, sagde Mads Andersen.

Dagen startede med en rundvisning hos FMC. Fra venstre er det fællestillidsmand Jens Chr. Rønn Iversen, formand for 3F Industri Mads Andersen samt fabrikschef Jakob Kyllesbech. Foto: Benny Gade

Det er gruppen af tillidsmænd på FMC der har indstillet virksomheden til samarbejdsprisen.

- Det er lidt mærkeligt at modtage en pris, som jeg selv har været med til at indstille os til. Men når det er sagt, vil jeg sige, den er fuldt fortjent, sagde fællestillidsmand Jens Chr. Rønn Iversen med et lunt glimt i øjet.

Annonce

Afbøder

Han gav samtidigt flere eksempler på, hvordan det usædvanligt tætte samarbejde har fundet sted. Da man ved opkøbet i 2018 fik besked om at lave tilpasninger, blev tillidsmændene inddraget for at få lavet så skånsomme tilpasninger som muligt.

- Vi fik lavet nogle afbødninger i form af kursusforløb, hjalp nogle medarbejdere til job i Vestas, og andre blev uddannet i deres opsigelsesperiode, sagde han.

Han forklarede også, hvordan man samarbejdet om et generelt uddannelsesløft af medarbejderne, ansættelse af flere lærlinge og om at højne sikkerheden. Da han hørte om kravet til 0 arbejdsulykker, havde han dog ikke nogen tro til, at virksomheden med 450 medarbejdere kunne leve op til det.

- Men vi må anerkende, at vi nu har kørt et år uden uheld, hvor det tidligere var almindeligt, at vi havde én medarbejder væk i måneden efter uheld, sagde han.

Og netop nu bliver der arbejdet på at gøre arbejdspladserne attraktive for flere kvinder.

Annonce

Pavestolt

Fællestillidsmanden roste generelt ledelsen for at stille det nødvendige materiale til rådighed for tillidsrepræsentanterne i fællesklubben, når der skulle træffes ubehagelige beslutninger.

Fabrikschef Jakob Kyllesbech var også glad for prisen.

- Jeg er pavestolt over at få prisen, sagde han, men gav også en stor del af roserne til fællesklubben, der har formået at samle tillidsrepræsentanterne på tværs af faggrupper. Det sikrer, at medarbejderne ikke kommer med modstridende holdninger overfor ledelsen.


Der bliver ikke danset rundt om den varme grød, men ting bliver sagt direkte. Og så kan man derefter sætte ind på tværs af faggrupper velvidende, at en aftale er en aftale

Jakob Kyllesbech, Fabrikschef


- Der bliver ikke danset rundt om den varme grød, men ting bliver sagt direkte. Og så kan man derefter sætte ind på tværs af faggrupper velvidende, at en aftale er en aftale, sagde han.

Resultatet af det tætte samarbejde gør, at moderselskabet i Philadelphia i dag roser indsatsen på Rønland og fortsat investerer i nye produktionsretninger på stedet.

CO-Industris samarbejdspris består af en skulptur af kunstneren Stiig Kalsing som symboliserer den balance, der bør være i samarbejdet mellem arbejdsgiver og lønmodtager. Tillidsrepræsentanterne får desuden 5000 kroner, som de har valgt af donere videre til godgørende formål. FMC har valgt at lægge yderligere 5000 kroner oven i beløbet, og dermed vil "Ringe i Vandet" modtage 10.000 kroner til deres arbejde med at hjælpe børnefamilier.

Annonce
Annonce
Erhverv

Vindmølle-vokseværk i Munkebo: Lorc er gået fra nul til 25 megawatt på syv år - og er klar til at bygge endnu større

Annonce
Erhverv For abonnenter

Kro må afvise gæster og lukke tre af ugens dage: Kokke og tjenere er ikke vendt tilbage efter genåbningen

Annonce
Sydjylland For abonnenter

Eventyret på Industrisvinget: Fra lys idé til succesfuld forretning

Annonce
Forsiden netop nu
Sydjylland For abonnenter

Brødre har ramt en guldåre i roboteventyr: Markrobot giver kæmpe vækst hos sydjysk virksomhed

Erhverv

Aarhus-firma hyrer flere medarbejdere: Computerspil sælger for 365 millioner før det er udgivet

Erhverv For abonnenter

285 mand var sendt hjem, alligevel satte fynsk fabrik rekord i overskud

Erhverv For abonnenter

Dansk erhvervsliv mister sine enhjørninger til udlandet

Erhverv For abonnenter

Lastbilchaufføren Lasse er møgtræt af ulovligt parkerede campingvogne på motorvejs-rastepladser: Er blevet svinet til, når han har påpeget problemet

Erhverv

Sunde kunder hjælper Danske Bank til større milliardoverskud

Annonce