Annonce
Østjylland

Solen skinner på Samsø Bær: Økologisk frugtsaft i stor fremgang

Lone Hundevad glæder sig over en omsætningsfremgang på ca. 25 pct. i år. Foto: Carsten Ingemann
Samsø Bær har succes med sin produktion af saft og står til en stor fremgang. - Jeg har hænderne op over hovedet, men de kan hurtigt komme ned igen, siger administrerende direktør Lone Hundevad.

Adm. direktør i Samsø Bær Lone Hundevad går nærmest rundt med armene over hovedet for tiden.

For nylig modtog virksomheden Produktprisen i Danmarks største kokkekonkurrence, som Coop laver i samarbejde med ”Sol over Gudhjem".

Samsø Bær deltog sammen med 120 andre danske fødevareproducenter, og man endte i finalen i kategorien drikkevarer sammen med cocktailen Camping Safari fra Quench & Tickle og den særlige Kaffesyp fra Falk Bornholm.

Annonce

Samsø Bær vandt med sin økologiske rabarbersaft, og den anerkendelse betyder meget for direktøren. For netop saft er et af de parametre, som virksomheden satser seriøst på i fremtiden.

- Jeg har hænderne op over hovedet, men de kan hurtigt komme ned igen, hvis der pludseligt er noget, vi ikke kan, siger direktøren, som kan se frem til en omsætningsfremgang i forhold til sidste år på ca. 25 pct., hvis alt går vel, og nu nærmer omsætningen sig samlet set ca. tre mio. kr.

- Vi har stort salg i saft. Vi er virkelig glade for Produktprisen, for det fortæller os, at vi gør det rigtige, siger Lone Hundevad, der kom ind i Samsø Bær i 2014 efter en periode som erhvervskonsulent for Samsø Erhvervs- og Turistcenter.

De rigtige råvarer

- Saft har været vores plan fra begyndelsen, og vi har fundet en god måde at fremstille vores saft på. Vi sparer ikke på råvarerne. Tit er det sådan, at når man fremstiller en saft, så putter man mindst mulig råvare i, og hvis man fremstiller rabarbersaft, så kan man godt putte lidt æblejuice i, fordi det er billigere. Sådan fungerer det ikke for os. Vi putter bare den råvare i, der skal til, for at vi synes, at saften smager, som den skal, siger direktøren og tilføjer, at drikkeklar frugtsaft er et af de parametre, der skal bære virksomheden fremad.

- Jeg har hænderne op over hovedet, men de kan hurtigt komme ned igen, hvis der pludseligt er noget, vi ikke kan, siger direktør Lone Hundevad. Foto: Carsten Ingemann


Tit er det sådan, at når man fremstiller en saft, så putter man mindst mulig råvare i, og hvis man fremstiller rabarbersaft, så kan man godt putte lidt æblejuice i, fordi det er billigere. Sådan fungerer det ikke for os. Vi putter bare den råvare i, der skal til, for at vi synes, at saften smager.

Lone Hundevad, adm. direktør Samsø Bær


- Jeg altid tænkt meget over, hvordan vi kunne få frugtsaft skaleret op. Vi vil også gerne ud til restauranter og cafeer. En ting er at levere til butikkerne, det er fint nok, men det handler om at få produkterne ud til slutbrugerne, der hvor man spiser og drikker.

Annonce

Spændende perspektiver

Lone Hundevad forklarer, at virksomhedens saft allerede findes på alle restauranter på Samsø, og de bliver også spredt ud andre steder. Hun indledte et samarbejde med distributionsplatformen Råhandel i 2019 med leveringer til bl.a. Irma, og nu ser hun spændende perspektiver i, at salgskanalen begynder at markedsføre et udvalg af platformens produkter i Jylland via Råhandels nye filial i Aarhus.

Hun vil også gerne ind på cateringmarkedet, så produkterne ender hos firmaer, og dermed er vejen banet for yderligere omsætning.

Målet for 2022 er stadig ikke helt defineret, man tripper lidt i kulissen med en ny sommersaft, som er en blanding af rabarber og jordbær, og en anden fremtidsplan er produktion af saft med brus, som Lone Hundevad gerne ser som et unikt high end-produkt på bordene rundt om på landets cafeer og restauranter.

Annonce

Jordbær halter lidt

Man begyndte at fremstille drikkeklar saft for fire år siden, og det har siden åbnet døren til mange restauranter og caféer.

Ud over drikkeklar saft producerer Samsø Bær bl.a. snaps, marmelade, saft og olie af nødder, blomster, raps, frugter, rabarber, figner og bær.

Samsø er kendt for sine jordbær, og det er et af de områder, der i år halter lidt, bl.a. på grund af kulde tidligere på året. Aage Madsen er en af grundlæggerne af Samsø Bær, han avler fortsat jordbær med sorter som f.eks. Flair, Honeoye, Sonatra, Florence, Malwina og Malling.

For alle avlere bliver det i alt til 300 ton pr. sæson, men i år har været dårlig på grund af for meget fugt og regn.

Samsø Bær

Samsø Bær blev grundlagt i 2001 af bæravlerne Mogens Mahler, Morten Alexandersen og Aage Madsen sammen med restauratør Søren Ørum.

I 2015 kom også avleren Jens Jakob Vohnsen og hans kone, Lone Hundevad, til.

I 2016 blev ejerkredsen udvidet med Jacques Rahr, der bl.a. hjælper til med PR, markedsføring, hjemmeside og produktudvikling.

I 2019 kom Claus Frost også med i ejerkredsen. Claus Frost er samtidig bestyrelsesformand.

- Vi vil helst selv vande vores jordbær, som Aage Madsen siger. Både han og Lone Hundevad undrer sig lidt over, at man samtidig har haft svært ved at hyre jordbærplukkere i år.

De plejer at blive kimet ned og modtage masser mails, men sådan har det ikke været i år, og derfor har man været nødsaget til at høste færre jordbær end ellers.

Annonce

Ud på messer

Men det skal ikke ødelægge glæden ved en samlet omsætningsfremgang, ligesom udsigten til igen at kunne komme ud og præsentere produkterne fysisk på fødevaremesser glæder direktøren.

Frugtavler Aage Madsen er ked af den megen kulde og regn i foråret, for det er gået ud over mængden af jordbær. Foto: Carsten Ingemann

- Vi vil gerne ud på messer, det savner vi. Det giver os meget, for vi møder kunderne og kan overbevise, især med vores rabarbersaft. Vi drømmer meget om, at man ser Samsø Bær som en af de store og vigtige leverandører på de danske restauranter og cafeer. Vi vil også gerne være en ingrediens i fremtidens cocktails, siger Lone Hundevad.

Et af de nye produkter en drikkeklar saft med jordbær og rabarber. Samsø Bær forventer sig meget af netop saftmarkedet på bl.a. cafeer og restauranter. Foto: Carsten Ingemann

Hun var ikke selv involveret, da Samsø Bær blev etableret i 2001 som et hobbyprojekt af tre af øens største jordbæravlere og en lokal kok. Siden er flere kommet til, og selskabet er i dag ejet af seks lokale familier.

Annonce
Annonce
Erhverv

Vindmølle-vokseværk i Munkebo: Lorc er gået fra nul til 25 megawatt på syv år - og er klar til at bygge endnu større

Annonce
Erhverv For abonnenter

Kro må afvise gæster og lukke tre af ugens dage: Kokke og tjenere er ikke vendt tilbage efter genåbningen

Annonce
Sydjylland For abonnenter

Eventyret på Industrisvinget: Fra lys idé til succesfuld forretning

Annonce
Forsiden netop nu
Sydjylland For abonnenter

Brødre har ramt en guldåre i roboteventyr: Markrobot giver kæmpe vækst hos sydjysk virksomhed

Erhverv

Aarhus-firma hyrer flere medarbejdere: Computerspil sælger for 365 millioner før det er udgivet

Erhverv For abonnenter

285 mand var sendt hjem, alligevel satte fynsk fabrik rekord i overskud

Erhverv

Sunde kunder hjælper Danske Bank til større milliardoverskud

Erhverv

Ulovligt parkerede campingvogne sætter lastbiler i dilemma på rastepladser: Enten skal de parkere ulovligt eller bryde regler om køre- og hviletid

Erhverv For abonnenter

Dansk erhvervsliv mister sine enhjørninger til udlandet

Annonce