Annonce
Vestjylland

Søren V. Jensen vælger vækst på vestjysk: - Vi har ikke glemt, hvordan det var i 2008

Entreprenør Søren V. Jensen har haft travlt de seneste år. En af opgaverne var det bemærkelsesværdige nye domicil for SJ Feriehusudlejning i Harboøre. Foto: Søren V. Jensen
Stigende omkostninger sætter indtjeningen under pres, så man skal passe på ikke bare at jagte vækst for enhver pris, lyder det fra vestjysk entreprenør.

ROM/LEMVIG: De fleste virksomheder har vækstplaner, der lyder næsten lige så ambitiøse som OL-atleterne: Hurtigere, højere, længere! Men nogle gange er det sundt at stoppe op og spørge sig selv, om virksomheden overhovedet skal vokse? Og i givet fald: Hvorfor?

Entreprenør Søren V. Jensen A/S har cirka 45 mand i gang, og her har det seneste års vækst handlet om at få større spredning på opgaverne, så man bliver mindre sårbar over for konjunkturudsving og samtidig kompensere for lavere overskud på de enkelte opgaver.

- Det ser fornuftigt ud nu her, hvor vi er på vej ud af 2021. Omsætningen er vokset fra 60 til 90 millioner kroner, men året har været præget af store prisstigninger på alle materialer, fra træ og stål til flamingo, og ikke mindst på diesel. Der har også været periodevis lange leveringstider, som har gjort, at den normale planlægning har været som en by i Rusland, siger Søren V. Jensen, som må konstatere, at prisstigningerne har spist ”et par millioner” af overskuddet.

Annonce

Søren V. Jensen A/S

  • Søren V. Jensen A/S er totalentreprenør inden for byggeri, blandt andet med mange års erfaring med staldbyggerier og opførelse og renovering af industribygninger. Der bliver også bygget for det offentlige, blandt andet det nye sundhedshus i Lemvig, ligesom virksomheden bygger for private kunder.
  • Søren V. Jensen stiftede i 1989 entreprenørvirksomheden under sit eget navn. I dag er det et aktieselskab, ejet af Søren V. Jensen og fire medejere. Den udvidede ejerkreds betyder også, at Søren V. Jensen har bedre tid til at passe sit bijob som byrådsmedlem for Venstre i Lemvig Kommune.
  • Virksomheden med hovedsæde i Lemvig-forstaden Rom har 35 ansatte, heraf fem murer- og tømrerlærlinge. Derudover er ti mand fast beskæftiget hos underleverandører.
  • Søren V. Jensen A/S havde i 2020 et resultat før skat på 2,1 millioner kroner. Det er lidt mindre end foregående år og afspejler generelt lavere overskud trods stor travlhed i byggeriet. Virksomheden har trods investeringer i biler og maskiner en positiv egenkapital og meget beskeden gæld, så man står godt rustet til fremtiden.
  • Hjemmeside: www.svj-as.dk

- Vi har, lige som så mange andre håndværkere, ikke kunnet fakturere de stigende omkostninger videre til kunderne i fuldt omfang. Men vi klarer os i mål med et fornuftigt resultat i kraft af den større omsætning. Jeg kan godt være bekymret for, at der vil være nogle andre håndværkere, som bliver meget hårdt ramt af de stigende omkostninger. Man kan virkelig brænde fingrene, konstaterer Søren V. Jensen.

Ikke for enhver pris

For ham og kollegerne gælder det derfor heller ikke om at få flere opgaver for enhver pris. Går det for hurtigt med at købe dyre maskiner og materialer hjem, så risikerer man også at blive udfordret på likviditeten. Og det er nu engang rarest at være selvstændig, når man ikke hele tiden skal stå med hatten i hånden nede i banken.

- Vi har ikke glemt, hvordan det var i 2008 og 2009, hvor alting pludselig bremsede meget hårdt op. Konjunktursvingninger rammer virkelig hårdt i byggebranchen, og det kan gå meget hurtigt, så vi skal helst ikke vokse så hurtigt, at vi ikke har noget reservekapital at stå imod med. Derfor har vi også arbejdet målrettet på at sprede os over lidt flere kundegrupper, forklarer han.

Søren V. Jensen har lang erfaring i større staldbyggerier, og landbruget står da også fortsat for cirka 40 procent af forretningen. Førhen var det en større andel, mens der kun blev løst få opgaver for private kunder.

- I dag er det nok 20-25 procent af opgavemængden, som bliver udført for private. Det er helt bevidst for at sprede os mere ud og blive mindre konjunkturfølsomme. En del af privatkunderne har vi fået med, da vi opkøbte Gudum Tømrer- og Snedkerforretning og senere murerfirmaerne Tangsø og Bjørn Kaalund. Heldigvis er de fleste fulgt med som kunder. Det er vi rigtig glade for, siger Søren V. Jensen.

Annonce

Udskiftning i ledelsen

Også i virksomhedens ledelse er der sket udskiftning. For et par måneder siden trådte Tom Broeng ud af ejerkredsen, hvor efter Karsten Ryttersgaard kom ind i ledelsen.

Fire ud af fem medejere arbejder til daglig i virksomheden. Det er en god måde at fastholde nøglemedarbejdere, og det giver en god stemning, når alle i ledelsesteamet har ”hånden på kogepladen”, fordi de selv er medejere.

Søren V. Jensen er glad for at have fået en ny, yngre kollega med i ejerkredsen. Det giver mere liv og forbereder samtidig et glidende generationsskifte. Arkivfoto: Lars Kamstrup

- Jeg startede virksomheden i 1989, men helt fra begyndelsen havde jeg et ønske om, at jeg ikke skulle stå alene med det hele. Det er rart, at vi er flere til at træffe beslutningerne og flere om at dele både glæde og bekymringer med. Det giver mig også en stor glæde at se yngre medarbejdere vokse med opgaven, når de går ind i ledelsen. Jeg har rundet 60 år nu, så der skal jo også være nogen til at føre det videre, når jeg en dag ikke har kræfterne til det, siger Søren V. Jensen.

Annonce

Mangel på murerlærlinge

Apropos unge, så går det såmænd også nogenlunde med at finde både lærlinge og faglært arbejdskraft.

Der er ikke noget, der kan gøre én mere stolt end at gå rundt i byen og pege på bygninger og sige: ”Det der har jeg muret!”

Søren V. Jensen, entreprenør og murersvend

- Det går rimelig nemt med at finde tømrerlærlinge, men i Lemvig-området er vi lidt mere udfordret med at finde murerlærlinge. Det har måske fået et lidt uheldigt ry for at være et meget fysisk krævende job, men der er kommet mange hjælpemidler til, for eksempel til de ”små” løft, som ellers kunne være hårde, fordi det blev gentaget mange gange. Og der er i dag langt større fokus på sikkerhed og ergonomi - heldigvis da, siger Søren V. Jensen.

- Nu er du jo selv udlært murer i sin tid. Hvis en af de lokale unge overvejer et håndværkerfag efter 9. eller 10. klasse, hvorfor burde de så overveje murerfaget?

- Der er ikke noget, der kan gøre én mere stolt end at gå rundt i byen og pege på bygninger og sige: ”Det der har jeg muret!” Et godt håndværk kan jo stå i 100 år. Det er da fantastisk at tænke på, synes jeg. Og ja, som murer er du træt, når du går hjem fra arbejde, men du kan være stolt af det, du har udrettet, og du kan se et helt konkret, synligt resultat af indsatsen, siger Søren V. Jensen.

Det tager cirka tre og et halvt år at blive uddannet murer. Har man ikke fået nok af bøgerne, kan man vælge EUX-uddannelsen få både en studenterhue og et svendebrev, men så varer uddannelsen et år ekstra. Læs mere om uddannelse, jobmuligheder og løn på www.blivmurer.dk.


Annonce
Annonce
Fødevarer

Markedet for plantebaserede fødevarer skal vindes på smag: Plantekompagniet etablerer produktion for at kunne udvikle nye produkter

Annonce
VÆKST

Preben har vækst i sit livsværk nummer to: - Min kone mente ikke, jeg var klar til at gå pension

Annonce
Fødevarer

Populær remoulade får bedre produktionsforhold

Annonce
Forsiden netop nu
BYGGERI

HPH Totalbyg i fremgang - øger omsætning med 50 procent

Lov & ret

Klumme: Momsfritagelse af transportydelser kræver direkte tilknytning

Randers

Chefen kalder sine medarbejdere for nørder i alt fra sten og stål til træ og polster - møbelfabrikken Mølballe har vokseværk

Erhverv For abonnenter

Stærke sager: Andreas og Emil satser stort på produktion af sennep i Svendborg

Østjylland

Marketingbureauet ZUPA ZITA overtager Norlys' inhouse bureau

ØKONOMI

Regeringen styrker lånemulighederne for små erhvervsdrivende

Annonce