Annonce
Randers

Søren har sparket gang i sin virksomhed, der vokser og vokser: Men han har svært ved at finde de rigtige folk

Søren Dahl Larsen startede eget smedeværksted i 2002. Det har siden udviklet sig til Dahlitech, en succesrig vækstvirksomhed og arbejdsplads for 30 mennesker. Foto: Jakob Lerche
I 2002 sprang Søren Dahl Larsen ud som selvstændig smed. Det gik rigtig godt, og i dag har Dahlitech, som hans virksomhed hedder, 30 medarbejdere. Staben kunne godt være endnu større, men lige nu er det svært at finde folk med de rette kvalifikationer. Det betyder, at væksten, som har været konstant stort set siden starten, sker i lidt mere moderat tempo.

Randers: Søren Dahl Larsen havde været uddannet en halv snes år, da han i 2002 valgte at skifte et godt og fast job som værkfører ud med en mere usikker tilværelse som selvstændig smed. Drømmen havde han haft længe, og da drømmen var blevet konverteret til en endelig beslutning, begyndte han straks at se sig om efter en eksisterende maskinfabrik, som var til salg og lige til at føre videre.

- Jeg var vidt omkring, men det lykkedes ikke at finde noget, jeg kunne se en fremtid i, så jeg måtte starte helt fra bunden, fortæller han.

Det gjorde han så, startede eget værksted i Sdr. Borup, hvorfra han tilbød alle former for smedearbejde. Dahlitech A/S, som undervejs dog har har haft et par andre navne, var født.

Annonce

Og lad os bare allerede nu afsløre, at det fra dag ét gik ganske godt, og at det siden er gået fremad stort set konstant.

Vækstpause i finanskrisen

- Vi havde lige et par år under finanskrisen, hvor vi ikke voksede, men bortset fra det har hvert år budt på vækst, siger Søren Dahl Larsen og tilføjer, at ambitionen for og forventningerne til de kommende år er den samme: Stille og rolig vækst.

En sådan historie afføder helt naturligt spørgsmålet om, hvad der er hemmeligheden bag succesen, men vi når aldrig frem til at stille spørgsmålet, før svaret kommer helt af sig selv.

Vi har brug for en dygtig og erfaren kantpresser-operatør, men selv om vi har søgt ad forskellige kanaler og med forskellige formuleringer i jobopslaget, har der endnu ikke været bid. Nu prøver vi så at tilbyde lidt mere end bare et godt job som kantpresser-operatør og lokker med en titel som formand og dermed et vist ledelsesansvar. Så håber vi, det virker.

Søren Dahl Larsen


- Min allerførste kunde er stadig en af vores faste kunder, siger Søren Dahl Larsen.

Det ville næppe være tilfældet, hvis ikke kunden havde været tilfreds, så konklusionen må være, at hemmeligheden ligger i at levere kvalitet til den aftalte tid.

Det er endnu ikke lykkedes at finde en ny medarbejder til at betjene de nyerhvervede kantpressere. Men heldigvis råder Dahlitech over dygtige folk som Bjarne Knak. Foto: Jakob Lerche

I dag tæller Dahlitechs kartotek over faste kunder, hvoraf nogle er meget store, cirka 50, som findes inden for en lang række brancher som eksempelvis vindmølleindustrien, olie- og gasindustrien, maskinopbyggere, producenter af logistik-systemer samt landbruget.

- Kunderne er udelukkende danske, og de fleste er industrikunder, men vi er også certificeret til at lave stålkonstruktioner til byggebranchen, hvilket vi da også gør, siger Søren Dahl Larsen.

Annonce

På forkant

Han har altid lagt vægt på at være på forkant med udviklingen, hvorfor maskinparken løbende er blevet fornyet. Senest har Dahlitech investeret i to nye, topmoderne kantpressere, og sidste år investerede man i en avanceret laserskærer.

Jess Jensen betjener her den avancerede laserskærer, som Dahlitech investerede i sidste år. Foto: Jakob Lerche

Til de to nyeste maskiner har Dahlitech - hidtil forgæves - forsøgt at få finde en medarbejder med de rette kvalifikationer.

- Vi har brug for en dygtig og erfaren kantpresser-operatør, men selv om vi har søgt ad forskellige kanaler og med forskellige formuleringer i jobopslaget, har der endnu ikke været bid. Nu prøver vi så at tilbyde lidt mere end bare et godt job som kantpresser-operatør og lokker  med en titel som formand og dermed et vist ledelsesansvar. Så håber vi, det virker, siger Søren Dahl Larsen.

Hermed kommer han også ind på den i øjeblikket eneste barriere for vækst, nemlig manglen på kvalificeret arbejdskraft.

Kasper Mikkelsen lægger sidste hånd på emner til en af virksomhedens faste kunder. Foto: Jakob Lerche

- Vi har naturligvis dygtige folk, som kan betjene de nye maskiner, så dem må vi flytte lidt rundt på. Men der er ingen tvivl om, at vi kunne vækste mere, end vi gør i øjeblikket, hvis det var lettere at skaffe folk, siger Søren Dahl Larsen, som dog samtidig understreger, at han også er fint tilfreds med den stille og rolige vækst, som virksomheden trods alt stadig befinder sig i.

Dahlitech har afdelinger på tre matrikler. En af dem er svejseafdelingen. Foto: Jakob Lerche
Annonce

Lærlinge

At Dahlitech ligesom så mange andre i disse tider har svært ved at rekruttere tilstrækkeligt med veluddannede medarbejdere, kan ikke siges at være selvforskyldt. For også på det område, har Søren Dahl Larsen altid søgt at være på forkant.

Mikkel Mike Felbæk er nyudlært smed og det seneste eksempel på, at en læreplads hos Dahlitech kan føre til fast job. Foto: Jakob Lerche

Således har han haft lærlinge lige så længe, som virksomheden har været stor nok til at blive godkendt som læreplads, og blandt de i dag 30 faste medarbejdere har fem fået deres uddannelse hos Dahlitech. En af de fem er i dag leder af virksomhedens svejseafdeling.

Lige nu tæller medarbejderstaben blot en enkelt lærling, nemlig Maja Vohnsen, som i sommer startede i klejnsmedelære hos Dahlitech. Maja får dog snart selskab af en mandlig medlærling, som Søren Dahl Larsen netop har indgået en aftale med.

Maja Vohnsen var egentlig startet på sygeplejerske-uddannelsen. Men efter et år valgte hun at skifte den ud med en læreplads som klejnsmed, og det har hun ikke fortrudt. Foto: Jakob Lerche

Maja Vohnsen skal i november i øvrigt ud på skolerne for at reklamere for uddannelsen og således forsøge at overbevise flere unge om, at en gymnasial uddannelse ikke nødvendigvis er det eneste saliggørende. En håndværksuddannelse kan absolut været mindst lige så god - uanset hvilket køn man har.

- Det var Søren (Dahl Larsen, red.), der spurgte, om jeg ikke havde lyst til slå et slag for smedeuddannelsen, og det gør jeg meget gerne, siger Maja Vohnsen.

PLUS_amtsavisen

Kære læser.

Denne artikel er normalt forbeholdt vores abonnenter. Vi har dog valgt at give adgang til artiklen, fordi vi gerne vil vise, hvad vores dygtige journalister skriver om de emner, som kan have værdi for dig og din hverdag. Vi arbejder hver dag benhårdt på at udvælge og skrive om de emner, som har størst interesse og betydning for folk i Kronjylland, på Djursland og det sydlige Himmerland. Uanset om det gælder politik, byggerier, infrastruktur, erhverv eller sport.

Vi håber, at du får gavn af artiklen. Husk, at du altid er velkommen tilbage – uanset om du vil læse vores gratis artikler, eller om du ønsker at få lidt mere viden om og indblik i din og vores by og fælles interesser. Klik her, hvis du fremover vil have adgang til lignende artikler.

Annonce

Fra sygepleje til metalbearbejdning

Hun startede faktisk selv på sygeplejerskeuddannelsen men fandt efter det første år ud af, at det ikke var hende. Hun ville hellere være håndværker, og efter at have kigget lidt på de forskellige uddannelser, nåede hun frem til at klejnsmed virkede mest spændende.

- Og det har jeg bestemt ikke fortrudt. Det bliver sjovere og sjovere for hver dag, bedyrer hun.

Søren Dahl Larsen håber, at Maja med sit eksempel kan få overbevist især flere piger om at blive håndværker, da det måske vil være vejen frem mod større søgning til erhvervsuddannelserne.

Jess Jensen på vej for at hente nye plader, der skal bearbejdes i lasesskæreren. Trucken er i øvrigt også nyindkøbt.. Foto: Jakob Lerche

Som nævnt startede Søren Dahl Larsen sin virksomhed i Sdr. Borup, men den adresse var allerede efter halvandet års tid blevet for trang, hvorfor virksomheden blev flyttet til Kertemindevej 62 i Vorup.

Her residerede Dahlitech frem til 2010, da Søren Dahl Larsen købte Kertemindevej 48, som tidligere havde huset maskinfabrikken Mota, hvor Søren Dahl Larsen arbejdede som værkfører i fem år, inden han besluttede at blive selvstændig.

- Faktisk havde jeg dengang kontor lige her, hvor vi sidder nu, fortæller han.

Annonce

Fire gange gazelle

Siden flytningen til nummer 48 har han også købt nummer 56 og senest 54, og i dag har Dahlitech  afdelinger på tre matrikler med i alt små 3000 kvadratmeter under tag.

- Vi har derudover en grund oppe bagved, så skulle vi få brug for at udvide yderligere, er der rige muligheder for det, siger han.

Lige nu er Søren Dahl Larsen fint tilfreds med at vækste stille og roligt.

Direktør Søren Dahl Larsen kan glæde sig over fortsat vækst, omend den ikke går helt så stærkt som i 0'erne. Foto: Jakob Lerche

- Vi skal ikke have mere fart på, end vi mandskabsmæssigt kan klare. Med andre ord skal vi have det nødvendige antal kvalificerede medarbejdere i hus, inden vi begynder at skrue op for produktionen, forklarer han.

I de første år gik det imidlertid stærkt med at blive større. Således blev Dahlitech kåret som Gazelle fire år i træk i dagbladet Børsens årlige opgørelse over de hurtigst voksende virksomheder i Danmark.

Annonce
Annonce
Vestjylland

Thise Mejeris Hjerm-ost har vundet gourmetpris: - Den har de ramt lige bagi

Annonce
Erhverv For abonnenter

Ansatte blev fyret, da coronaen kom: Nu kan stor fynsk fabrik ikke skaffe folk nok

Annonce
Fyn

Kandidat til Odin Award: Reppy.dk vil giver din smartphone et længere liv for klimaets skyld

Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Juliane sælger flagstænger på nettet

Østjylland

Tak for indsatsen: Jysk-ansatte bliver belønnet med million-bonus

Erhverv

Klumme: Typiske spørgsmål fra nye investorer

Fyn For abonnenter

Bygger ny fabrik til 25 millioner kroner efter rekordoverskud: - Vi vil være dobbelt så store om fire år

Sydjylland For abonnenter

Vejen-virksomhed med knald på købt af stor svensk koncern:  - Ingen skal frygte for deres job

Erhverv For abonnenter

Claus har indrettet sit firma med over 250 kunstværker: - Når jeg bruger flere penge end planlagt, er konen ikke glad

Annonce