Annonce
Østjylland

Sønnens handicap blev inspiration til startup: - Det her var noget, der gav absolut mening for mig

- Vores produkter kommer ud blandt folk, som ikke er sat i verden for at bøvle med teknik og teknologi. Det skal bare virke. Derfor handler det for os om at skabe nogle produkter, som selvfølgelig giver mening for målgruppen, men som også er enkle at betjene og nemme at bruge i en travl hverdag, forklarer Martin Hjort. Foto: Michael Svenningsen
At blive far for første gang forandrer livet for de fleste. Men for 44-årige Martin Hjort blev oplevelsen også skelsættende for hans karriere som et afsæt til startupvirksomheden Innovaid. En virksomhed, der efter 10 år med organisk vækst gør klar til at udvide med nye produkter på nye markeder.

EGÅ: Et år efter Martin Hjort og hans kone første gang stod med deres nyfødte tvillinger i armene, fik de en besked som mange forældre frygter.

Deres søn Gustav havde gennem længere tid været bagud i sin motoriske udvikling forhold til hans bror Magnus. Og nu fik de endelig svaret på hvorfor: Gustav var født med cerebral parese, bedre kendt som spastisk lammelse.

- Vi fik jo et chok. Det havde vi jo ikke lige forestillet os, fortæller Martin Hjort, der sammen med sin kone satte sig for gøre, alt hvad de kunne for at give sønnen et så normalt liv som muligt.

Med diagnosen fulgte en ny hverdag for familien. En hverdag fuld af alt fra fysioterapeut til ridning, svømning og andre tilbud, der kunne understøtte Gustavs motoriske udvikling, da det for Martin Hjort hurtigt stod klart, at én time ugentligt hos fysioterapeuten ikke rykkede nok.

-Hvis det skal flytte noget, skal man gerne træne tre-fem gange om ugen, siger Martin Hjort.

Hans tanker begyndte derfor hurtigt at kredse om, hvordan han kunne genoptræne sønnen i eget hjem på en mere hensigtsmæssig måde.

Treax Pads er i dag virksomhedens absolutte bestseller, der bliver brugt i alt fra specialbørnehaver til plejecentre. - De henvender sig ikke bare til en bestemt målgruppe, men kan anvendes indenfor et bredt område af aktivitet, træning og genoptræning, forklarer Martin Hjort. Foto: Michael Svenningsen

Topmotiveret hver dag

Som uddannet svagstrømsingeniør lå svaret for Martin Hjort gemt i et endnu ikke udviklet system, der kunne aktivere sønnens motoriske udvikling ved at sende signaler til hjernen. Og da han først fandt forskningsartikler, der underbyggede tesen, var det svært at lægge idéen fra sig igen.

- Når man har en hjerneskade, som cerebral parese er, så kan man faktisk træne sin motorik op, hvis man træner intensivt. Men det kan man ikke med bøj og stræk alene. Man er nødt til også at have hjernen aktiveret, forklarer Martin Hjort.

Han gik derfor i gang med at udvikle et interaktivt ståsystem, som udover aktivt at udspænde kroppens spastiske muskler, også ved hjælp af sensorer kunne registrere kroppens bevægelser og gør dem synlige for hjernen gennem computerspil, der spejler kroppens bevægelser.

Systemet gav han navnet Happy Rehab, og allerede i sommeren 2009 valgte han at sige sit faste job op for at hellige sig projektet med at udvikle de første prototyper, i første omgang for at aktivere og motivere genoptræningen hos sin egen søn, men sidenhen også med tanke på, at systemet kunne gøre gavn for andre.

- Det her var noget, der gav absolut mening for mig. Fordi jeg kan gøre en forskel, ikke bare for Gustav, men også for andre. Det er jo også derfor, at jeg på 11. år nu er topmotiveret hver dag, jeg går på arbejde, fortæller Martin Hjort begejstret.

Annonce

Svært at få gennembrud

Den nye virksomhed gav Martin Hjort navnet Innovaid. Og det første år arbejdede han alene og uden løn.

- Fra nogen ser ens produkt og forelsker sig i det, og til de finder penge på budgettet og får det bestilt hjem, går der typisk op til et år i denne her branche, forklarer Martin Hjort.

For selvom tilbagemeldingerne var positive, da han i maj 2010 viste sin første prototype frem under en Health and Rehab-messe i Bella Centeret i København for snart 10 år siden, var det ikke ensbetydende med et salg.

- Udfordringen er, at selvom man står klar på messen, så får man ikke ordrer med hjem. Jeg tror, der gik op mod et år efter messen, før det første system var solgt. Så det er en lang proces i denne her branche, understreger han.

Lidt efter lidt voksede interessen dog udefra, og da han valgte at ansætte en fysioterapeut på timebasis til at hjælpe med videreudvikling af systemet og salg, begyndte bestillingerne stille og roligt at tikke ind.

- Konkurrencen er jo meget reguleret, både i forhold til udbud, men også i forhold til, at det skal være det rigtige produkt til den rigtige bruger. Så det handler meget om at finde det rigtige produkt, der matcher brugerens behov, siger Martin Hjort, der af samme grund hurtigt kunne se et behov for at få en større bredde i sortimentet.

Før svagstrømsingeniøren Martin Hjort fik egen virksomhed, arbejdede han med produktudvikling for blandt andre lysfirmaet Martin Professional. Han har siden taget en ledelsesmæssig overbygning i økonomi og forretningsledelse. Foto: Michael Svenningsen
Annonce

Et hit til genoptræning

I 2011 blev Martin Hjort ud af det blå blev kontaktet af en designstuderende fra Aalborg Universitet, der i forbindelse med sin afsluttende opgave på universitetet gik med planer om at udvikle et hjælpemiddel til genoptræning af personer med senhjerneskader, men som manglede den tekniske kunnen.

- Så det passede jo rigtigt godt ind i min strategi om at få et ben mere at stå på, fortæller Martin Hjort, der sagde ja tak til samarbejdet og endte med at bidrage med den tekniske side af det koncept, som den designstuderende var kommet frem til gennem sparring med terapeuter på Hammel Neurocenter.

Resultatet blev en stak forskelligt farvede flade trædepuder, der kan placeres på gulvet eller på en magnetisk tavle, alt efter om det er ben eller arme, der skal trænes, og som ved hjælp af sensorer og forskelligt lysende pærer hjælper til med at gøre hjernen bevidst om, hvilken side kroppen hælder mest til. På den måde kan senhjerneskadede, men også andre med udfordringer i balancen, træne både krop og hjerne samtidig.

- Så det er lidt ligesom en slags interaktiv Twister, forklarer Martin Hjort, der efterfølgende – med tilladelse fra den studerende – videreudviklede konceptet til et salgsbart produkt, Treax Pads, der i dag virksomhedens absolutte bestseller.

Udover at give ny motivation i træningen for hjerneskadede såvel som gangbesværende ældre, har teknologier som Happy Rehab og Treax Pads også et samfundsøkonomisk aspekt i sig i og med, at der ligger et besparelsespotentiale for regioner og kommuner i anvendelsen af teknologierne ved genoptræning. Foto: Michael Svenningsen
Annonce

Plan om nye produkter

I løbet af de sidste to år har Innovaids egne produkter også fået selskab af produkter, ganghjælpemidler til brug i genoptræningen, der er produceret af henholdsvis et polsk og et norsk firma. Og det er der særligt én god grund til.

- For også at kunne eksistere på det danske marked, så er man nødt til at have en bredere portefølje, siger Martin Hjort.

Af samme årsag er virksomheden i øjeblikket også ved at udvikle nye produkter, der kan supplere de nuværende, men som har en større bredde i brugen end for eksempel Happy Rehab, der primært er henvendt til spastisk lammede, har.

- Vi tænker velfærdsteknologi i form af interaktiv træning, som går bredere ud end handicapområdet. Det kunne for eksempel være digital genoptræning. Der ser vi nogle store muligheder i den nærmeste fremtid, fortæller Martin Hjort, der håber på til maj at kunne præsentere de nyudviklede produkter for omverdenen.

De interaktive ståstativer fungerer ved hjælp af sensorer og computerspil, som hjælper hjernen med at forstå, hvordan kroppen bevæger sig. For eksempel kan man få et spil med en fugl, der hopper op og ned, alt efter hvor meget man bøjer i knæene, og man kan få et skisportsspil, hvor en skiløber hælder til hhv. højre eller venstre, alt efter spillerens egen hældning. Pressefoto
Annonce

Stor hjælp i hverdagen

I dag er Gustav og tvillingebroren Magnus begge 13 år. Og selvom Gustav har et anderledes gangmønster end sin bror, går han selvstændigt og uden hjælpemidler.

Martin Hjort er dog tilbageholdende med at lade sit produkt tage hele æren.

- Der er mange ting, der spiller ind i, at han klarer sig så godt, som han gør i dag. Jeg ville selvfølgelig gerne give hele æren til min opfindelse, men det kan jeg ikke, siger Martin Hjort og tilføjer, at sønnen udover træningen med Happy Rehab også har været gennem en operation i barndommen samt gået med skinner i en længere periode.

Men Happy Rehab har fortsat en betydning i sønnens hverdag.

- Når han træner intensivt med systemet, så bliver han bedre til at gå og til at komme ned på hælen, da han går lidt på tæer. Så vi kan se, at det booster hans motorik i de intensive perioder, han bruger det, understreger han.

Annonce

En konstant rejse

I årrække er også Innovaids vækstkurve blevet boostet, så direktøren fra i de første år at have haft et mål om at gå i nul, i de senere år har kunnet sætte barren højere i takt med at både bruttofortjenesten, og antallet af ansatte er vokset.

- Vi er i en konstant vækst. Det er ikke sådan, at det er eksploderet. Men vi er i en positiv udvikling, fortæller Martin Hjort, der sidste år kunne fejre Innovaids 10-års jubilæum med den bedste indtjening i virksomhedens historie; en bruttofortjeneste på godt 3,5 millioner kroner ved sidste årsopgørelse fra 2018/2019, der understreger den positive udvikling, som virksomheden i øjeblikket er inde i med fire år med sorte tal på bundlinjen.

På nuværende tidspunkt har virksomheden flere hundrede interaktive ståsystemer og snart 10.000 treax pads ude hos deres kunder, der tæller kommuner, regioner, hjælpemiddelcentraler og enkelte privatkunder verden over.

Et salg, der har betydet, at virksomheden i dag har syv fuldtidsansatte og tre studerende tilknyttet, som arbejder primært fra adressen i Egå, og med en enkelt ansat i Innovaids norske datterselskab i Hvalstad.

Dertil kommer et voksende antal af distributører i omkring 15 lande verden over, der også er med til at bidrage til den voksende indtjening i virksomheden, der ved sidste årsopgørelse kunne fremvise en bruttofortjeneste på godt 3,5 millioner kroner.

Og Innovaid er ikke klar til at stoppe her. Tværtimod er målet at komme endnu bredere ud.

- Det er en konstant rejse og en konstant udvikling, med både nye produkter og nye markeder, som vi kigger ind i, siger Martin Hjort, der blandt andet har kig mod Tyskland.

Annonce
Annonce
Vestjylland For abonnenter

I 2010 var de seks medarbejdere - nu er der 100 og en omsætning på over 100 millioner kroner: Det er lidt en vild historie

Annonce
Erhverv

Erhvervsredaktøren: Hurra, nu kommer der et nyt mærke på din mad

Annonce
Erhverv

Klumme: De midtjyske virksomheder mangler arbejdskraft - Her er otte gode råd

Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Klumme: I København betaler virksomhederne bare, men det gør de ikke i resten af landet

Erhverv

Klumme: Solceller på erhvervsbygninger – skattemæssig afskrivning

Erhverv

Restauranter og barkonge efter rekrutteringsproblemer: Nu hyrer vi igen masser af personale

Erhverv

Lyt: Striden om Valdemars Slot er stadig uforløst - køberne står fortsat i kø

Erhverv

83 års industrihistorie på danske hænder er slut: Kolding-virksomhed er blevet opkøbt og 135 ansatte får ny ledelse

Østjylland

Handskefabrikkens vilde udvikling: Randers er blevet til Rhanders og vil være Danmarks Gucci

Annonce