Annonce
Østjylland

Sådan ser ejendomsmarkedet ud i Østjylland

Når der er vækst i økonomien, så efterspørger virksomhederne produktionslokaler og kontorlokaler, mens detailhandlen efterspørger butikslokaler.

Der er godt gang i den danske økonomi, og efterspørgslen er generelt stor. Der er dog forskel på hvilke markeder, der er mest berørt, og nationalt er der store forskelle på efterspørgslen og udbuddet af ledige erhvervslokaler.

I denne klumme gør vi, med udgangspunkt i de nyeste tilgængelige tal, status på udbuddet og den aktuelle efterspørgsel i Østjylland.

Kontor

Der udbydes aktuelt cirka 279.000 kvadratmeter kontorlokaler i Østjylland, hvilket er anslået til at udgøre ni procent af alle eksisterende kontorlokaler. Det er en forøgelse på 30.000 kvadratmeter inden for de seneste 12 måneder.

Isoleret set er det en negativ udvikling, men det skal ses i forhold til at udbudsprocenten siden 2014 har været jævnt faldende fra over 11 procent ned til det nuværende niveau. Desuden er der inden for det seneste år blevet bygget flere nye kontorejendomme og selvom udbudsprocenten de seneste 12 måneder er steget fra 8,0 procent til 9,1 procent, så afslører et kig bagom tallene, at der anvendes cirka 20.000 flere kontorkvadratmeter i Østjylland, end det var tilfældet for blot 12 måneder siden.

Til sammenligning ligger landsgennemsnittet aktuelt på 7,5 procent.

Annonce

Butik og retail

Der er ofte almen interesse, når der kommer nye butikker i gadebilledet og på den anden side selvfølgelig også, når der står butikslokaler tomme.

Tomme butikslokaler på centrale placeringer i de større byer her i regionen har de seneste år skabt en del debat. Internethandel samt manglende parkeringsmuligheder nævnes i Aarhus som nogle af de faktorer, der spiller ind.

Der er ingen tvivl om, at vi danskere handler mere og mere på internettet, og at der skal gøres en anderledes indsats fra detailhandlens side for at fastholde kunderne på gågaderne. Størrelserne på de butikker, som efterspørges af lejerne, er mindre i dag end de tidligere har været, og mange gange kan en opdeling af de tomme lejemål være nøglen til en udlejning.

I Østjylland står 5,8 procent af butikslokalerne tomme, mens landsgennemsnittet er 6,4 procent. I Vestjylland er 6,9 procent af butikslokalerne tomme og i Nordjylland er tallet 8,7 procent.

Kun i Region Hovedstaden kan man finde en mindre tomgang end i Østjylland, idet 4,0 procent af butikslokalerne der står tomme.

Tomgangen på 5,8 procent i Østjylland er en forøgelse på kun 0,3 procentpoint i de seneste 12 måneder, hvilket isoleret set ikke er særligt bekymrende. Se faktaboksen.

Annonce

Aarhus

Når der i Aarhus alligevel er et øget fokus på tomme butikslokaler, så har opmærksomheden i høj grad rettet sig mod butikker på gågaderne.

Butikkerne på gågaderne er aktuelt særligt hårdt ramt af tomgang. Antallet af tomme butikslokaler på gågaderne i Aarhus var således pr. september 2019 helt oppe på 23 enheder; til sammenligning var tallet i 2015 kun 7 enheder 1.

Tomgangsstatistikkerne synes således ikke at varsle om et generelt problem i detailsegmentet, men i højere grad en mere isoleret problemstilling omkring strøgbeliggenhederne.

Annonce

Lager og produktion

Der er stor efterspørgsel på lager- og logistikejendomme. Udbuddet er lille og er aktuelt helt nede på at udgøre 1,6 procent af den samlede bygningsmasse i Østjylland.

Efterspørgslen retter sig i stigende grad imod lokaler med højt til loftet – langt højere end for 10 år siden. Moderne lagerstyring og automatisering stiller nye og anderledes krav til lager- og logistikejendomme, end vi har set tidligere.

Kun en lille del af det i forvejen meget begrænsede udbud lever op til virksomhedernes ønsker om indretning og faciliteter. Det virker derfor sandsynligt, at tomgangen ikke kan komme længere ned end den er i øjeblikket.

Den store efterspørgsel må derfor forventes at resultere i opførelse af nye og moderne ejendomme, der kan dække virksomhedernes behov.

Udbuddet i Østjylland udgør kun 1,6 procent, mens landsgennemsnittet til sammenligning ligger på 1,8 procent.

Kenneth Bak indehaver, danbolig Erhverv Aarhus. Pressefoto

Tomgangsprocenter i Østjylland

2015: 5,60 procent

2016: 6,00 procent

2017: 5,30 procent

2018: 5,50 procent

2019: 5,8 procent

Kilde: Ejendomstorvet.dk

Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Kig med indenfor i Oldenborghus: Spritnye ungdomsboliger står snart klar og der er mange ledige

Annonce
Erhverv For abonnenter

Kro må afvise gæster og lukke tre af ugens dage: Kokke og tjenere er ikke vendt tilbage efter genåbningen

Annonce
Erhverv

Vindmølle-vokseværk i Munkebo: Lorc er gået fra nul til 25 megawatt på syv år - og er klar til at bygge endnu større

Annonce
Forsiden netop nu
Sydjylland For abonnenter

Eventyret på Industrisvinget: Fra lys idé til succesfuld forretning

Sydjylland For abonnenter

Brødre har ramt en guldåre i roboteventyr: Markrobot giver kæmpe vækst hos sydjysk virksomhed

Erhverv

Aarhus-firma hyrer flere medarbejdere: Computerspil sælger for 365 millioner før det er udgivet

Erhverv For abonnenter

285 mand var sendt hjem, alligevel satte fynsk fabrik rekord i overskud

Erhverv

Sunde kunder hjælper Danske Bank til større milliardoverskud

Erhverv

Ulovligt parkerede campingvogne sætter lastbiler i dilemma på rastepladser: Enten skal de parkere ulovligt eller bryde regler om køre- og hviletid

Annonce