Annonce
Østjylland

Rundspørge: Hvordan får du byrådsarbejde og fuldtidsjob i det private til at hænge sammen?

Flere offentligt ansatte end ansatte i det private erhvervsliv blev stemt ind ved regions- og kommunalvalget 2017. Arkivfoto: Morten Stricker/Ritzau Scanpix
Det har Erhverv+ spurgt fire forskellige kommunal- og regionspolitikere med arbejde i det private erhvervsliv om i forbindelse med det forestående kommunalvalg 16. november.

Kommunalvalg: Badminton eller borgermøder. Aftenstid med familien eller afstemninger i byrådssalen. Tid til forretningsforbindelser eller tid til forvaltning. Det kræver benhård prioritering af ens tid at være byrådspolitiker. Så hvordan får man egentligt byrådsarbejde og fuldtidsjob i det private til at gå op?

Det har Erhverv+ spurgt fire kommunal- og regionspolitikere med arbejde i det private erhvervsliv om.

1 Daniel Madié, spidskandidat for konservative i Randers og selvstændig erhvervsdrivende

Daniel Madié. Arkivfoto: Annelene Petersen

Selvom der er enkelte fordele ved at sidde med ved beslutningsbordet i byrådet, oplever den konservative borgmesterkandidat Daniel Madié flere ulemper end fordele ved hvervet. Men som han siger: Nogen skal jo gøre det.

Hvorfor valgte du at stille op som kommunalpolitiker i sin tid?

- Jeg stillede op til valget i november 2005 første gang og havde min første periode med start i januar 2006. Jeg troede ikke, at jeg ville blive valgt. Jeg gjorde andre en tjeneste, fordi vælgerforeningen dengang ikke mente, at der var nok erhvervsfolk på listen, og de synes, at der skulle være en større diversitet.

- Jeg husker ikke, at jeg gjorde voldsomt meget ud af valgkampen. Jeg gjorde det, jeg havde lovet. Delte et par flyers ud og var med til opstillingsmødet. Men selvom jeg ikke gjorde meget ud af det, blev jeg valgt ind alligevel.

- Siden da har jeg også haft sager, jeg gerne ville sætte præg på i byrådet. Men primært er jeg her endnu, fordi erhvervslivet i dag, ligesom dengang, stadig ikke er repræsenteret særligt godt, og fordi det er svært at få nye ind til at gøre det. Derfor tager jeg en tørn mere.

Hvordan oplever sammenhængen mellem byrådsarbejdet og dit arbejde?

- Der er ingen tvivl om, at mine firmaer ville klare sig bedre, hvis jeg ikke var byrådsmedlem. Det koster mig ikke bare fritid. Det tager også en del af mine timer fra klokken 8 til 16. Man er jo ikke bare politiker efter klokken 16 i dag. Og efter jeg både er blevet gruppeformand for partiet og borgmesterkandidat, så kræver virkelig meget tid. Men heldigvis har jeg en position i mit firma, hvor jeg selv bestemmer, og det giver mig fleksibilitet, hvor jeg kan tillade mig at gøre det.

- Derudover skal jeg flere gange om dagen skifte kasket, og det er det hårdeste rent disciplinmæssigt. Der er jo forskel på, om man skal stå med en borger på en mark og diskutere en klage, eller om jeg skal sidde til forretningsmøde, i byrådssalen eller er til møde med min revisor.

- Men jeg gik ind i politik og blev valgt, fordi der skal være nogen, som repræsenterer det private erhvervsliv. Og personligt synes jeg, at det er sjovt at være med til at påvirke beslutninger.

2 Liselotte Hillestrøm, socialdemokratisk byrådsmedlem i Hedensted og selvstændig konsulent

Liselotte Hillestrøm. Arkivfoto

For socialdemokraten Liselotte Hillestrøm er politik en hobby på lige fod med håndbold. Men det kræver god planlægning at få byrådsarbejdet og arbejdet som selvstændig konsulent til at gå op.

Hvorfor valgte du at stille op som kommunalpolitiker i sin tid?

- Jeg blev valgt ind første gang i 2003. Dengang var jeg lønmodtager. Så jeg blev først selvstændig i 2008, mens jeg var byrådspolitiker.

- Faktisk var mit arbejde i byrådet en af årsagerne til, at jeg blev selvstændig. Dengang sad jeg som udviklingskonsulent i en faglig organisation, og jeg følte ikke, at jeg havde tid nok til både at slå til i byrådet, på arbejdet og derhjemme. På et tidspunkt blev det for meget. Så jeg var nødt til at gøre noget ved det. Og da jeg havde selvstændigt bierhverv, valgte jeg derfor at prøve at gå den vej i stedet, for at få større fleksibilitet i mit arbejdsliv.

Hvordan oplever sammenhængen mellem byrådsarbejdet og dit arbejde?

- Jeg arbejder primært med direkte salg i aftentimerne og i weekender. Så derfor oplever jeg ikke de store udfordringer med at få det hele til at gå op. Men jeg er godt klar over, at jeg er privilegeret i forhold til mange yngre byrådspolitikere med fuldtidsarbejde ved siden af.

- Det, der kan være udfordringen som byrådspolitiker og særligt som udvalgsformand, er, at man har forpligtigelse til at stå til rådighed. Det kan nogle gange være svært at få til at hænge sammen.

- De seneste mange år har jeg derfor i samarbejde med forvaltningen planlagt mit arbejde i byrådet en måned frem, så de ved, hvornår jeg kan være til rådighed.

- En anden ulempe kan være, at man ikke har meget tid tilovers til sig selv. Men det gør mig ikke noget, fordi jeg bevidst har valgt byrådsarbejdet til. De seneste 10 år har jeg for eksempel ikke kontinuerligt kunne følge motionshold eller andre fritidsaktiviteter. Men jeg vælger at se det som, at jeg går til politik i stedet for at gå til håndbold.

- Til gengæld kommer man jo ind som en ud af 27 i et byråd, hvor man får mulighed for at være medbestemmende. Det vil jeg gerne betale mindre frihed og fritid for.

3 Kim Dongsgaard, byrådsmedlem for Venstre i Viborg og chefkonsulent i fintechbranchen

Kim Dongsgaard. Arkivfoto

Selvom byrådsarbejdet koster Kim Dongsgaard på fritidskontoen, oplever han det som givende at være med til at sætte sit præg på den kommune, han bor i.

Hvorfor valgte du at stille op som kommunalpolitiker i sin tid?

- Grundlæggende har jeg altid haft en interesse for politik og samfundsudviklingen. Så det er en primære årsag til, at jeg valgte at stille op. Derudover har jeg også haft en ambition om at omsætte min viden i en ny kontekst, og det så jeg en god mulighed for her.

- Jeg har en hypotese om, at der er en masse ting, som man kan lære, ved at bringe viden fra det private erhvervsliv ind i den offentlig sektor, og det vil jeg gerne bidrage til.

Hvordan oplever sammenhængen mellem byrådsarbejdet og dit arbejde?

- Det er svært vanskeligt at få det hele til at gå op i højere enhed med karriere ved siden af. Dels er der selve tidsforbruget, og så er der selve mødetidspunkterne. Man skal tage en del dage ud af kalenderen, og det kan godt være vanskeligt at få til at gå op. Konsekvensen er, at man grundlæggende ofrer alt sin fritid på det.

- Til gengæld har man muligheden for at benytte sin viden fra det private erhvervsliv i en hel ny kontekst og også for at agere på et bestyrelsesmæssigt niveau. Det er ikke noget, man bare kan gøre som leder eller som ansat for den sags skyld i en privat virksomhed. Men i en kommune er man med til at træffe strategiske beslutninger og vælge retning, hvis man tager et mandat og løber med det.

- Og så er vi faktisk et godt byråd i Viborg. Alle arbejder godt sammen, og vi har også en homogen gruppe i Venstre uden mange turf-battles (kampe om territorium, red.) om ansvarsområde eller mandater.

4 Søren Frandsen, byrådsmedlem for SF i Favrskov og økonomidirektør

Søren Frandsen. Foto: Preben Breinholt, Breinholt Foto

Søren Frandsen er vokset op med politisk aktive forældre. Så om nogen ved han, hvad arbejdet kræver. Alligevel mener han, at papirarbejdet i kommunalbestyrelserne efterhånden er ved at tage overhånd.

Hvorfor valgte du at stille op som kommunalpolitiker i sin tid?

- Jeg kommer fra en politisk familie, hvor min far har siddet i folketinget i 15 år og min mor i amtsrådet i otte år. De mødtes faktisk på Christiansborg, hvor min mor arbejdede, mens min far var aktiv i politik. Så det at være politisk aktiv har altid været en naturlig del af mit liv.

Jeg var også selv aktiv i politik som ung, og jeg mødte faktisk min hustru i partiet. Men mens vi havde små børn, satte vi det politiske lidt på pause. Da jeg for fire år siden blev spurgt, om jeg ville stille op, tog vi dog en snak om det derhjemme og så endte jeg med at sige ja.

Hvordan oplever sammenhængen mellem byrådsarbejdet og dit arbejde?

- Jeg har selv en enormt fleksibel aftale med min arbejdsgiver, hvor jeg for eksempel kan lægge mine timer om aftenen eller i weekender. Men det er ikke alle, der som jeg sidder i en lederstilling med mulighed for så stor fleksibilitet. Og det er udfordringen. For med det tidsforbrug, der er i arbejdet, er der mange, som har svært ved at få det til at hænge sammen.

- Vi får for eksempel gerne udleveret 2000 sider, som vi skal nå at læse frem til et byrådsmøde om tirsdagen, torsdagen forinden. Det er jo vanvittigt at forestille sig, at 25 mennesker kan nå at sætte sig ordentligt ind i alt det ved siden af fuldtidsjob og familie.

- Særligt fordi materialet i dag kan sendes ud online, virker det som om, at der ikke er en begrænsning for, hvor meget papir, der bliver hældt på. Vi har fået tilsendt planer og strategier, der fylder så meget papir ud, at de ikke kan printes ud. Og så forventes det, at vi læser det hele. Det er jo tosset.

- Så man er simpelthen nødt til at sætte loft på mødernes varighed og et loft på, hvor meget materiale, der sendes ud kommunalt, hvis sammensætningen i byrådet skal afspejle befolkningen bedre. Men som jeg oplever det, går det mere og mere den anden vej. For jo mere materiale, man som forvaltning har sendt ud, jo bedre har man beskyttet sig selv.

Annonce
Annonce
Randers

Kabinefabrik kræver ikke, at medarbejdere viser coronapas, men alternativet er krav om mundbind

Annonce
Østjylland For abonnenter

Holch Povlsen og prins Joachim taber penge i Horsens-selskab: Omsætningen dykkede efter Wedells exit

Annonce
Erhverv

Lizette Risgaard: De Konservatives finanslov er gift for vores samfund

Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Erhvervsredaktøren: Nu trækker vi lod om den grønne omstilling

Fyn

Kendt erhvervsmand lod drømmejobbet i efterretningstjenesten ligge for at blive iværksætter: Jeg stræber altid efter at gøre tingene lidt bedre

Østjylland

Stærkere sammen: Konkurrerende firmaer hjælper hinanden med rottebekæmpelsen landet over

Erhverv For abonnenter

Frygtet svinesygdom rykker nærmere og nærmere Danmark: Rigtig mange bønder er her ikke i morgen, hvis den krydser grænsen

Vestjylland

Offshore-møller har givet RG Rom Gummi vind i sejlene: - Vi håber at kunne åbne en afdeling i USA

Vestjylland

Søren V. Jensen vælger vækst på vestjysk: - Vi har ikke glemt, hvordan det var i 2008

Annonce