Annonce
Fyn

Robotterne kommer: Få overblik over de nyeste trends og tendenser i produktions-Danmark

Per Bech Rasmussen, direktør i Bila, oplever tydeligt, at coronakrisen har fået virksomhederne til at kigge endnu mere på mulighederne for at automatisere hele eller dele af produktionen. På den måde kan de trække opgaver hjem fra Fjernøsten og sikre deres forsyningskæder, men samtidig blive ved med at være konkurrencedygtige. Foto: Bila
Udfordringerne med at få varer hjem fra Fjernøsten har under coronakrisen tvunget danske virksomheder til at kigge på mulighederne for at trække produktionen hjem. Automatiseringsløsninger kan i den forbindelse være med til at fastholde virksomhedernes konkurrenceevne, og Per Bech Rasmussen, der er direktør i automationshuset Bila, påpeger, at det er på høje tid at rykke, for kineserne har allerede overhalet os.
Annonce

DANMARK: På Mors har Danmarks største automationshus, Bila, et innovations- og teknologicenter fyldt med robotter og anden teknologi.

Her knokler ingeniører og innovative, mekaniske opfindertyper for at optimere produktionen gennem automatiseringsløsninger inden for en lang række industrier. Derudover er virksomhedens i alt 400 medarbejdere fordelt på afdelinger over det meste af Danmark, i Norge og i Sverige, og med kunder på både det europæiske og amerikanske marked har Bila derfor fingeren på pulsen i forhold til udviklingen inden for industri og produktion.

Her giver direktør Per Bech Rasmussen et overblik over 10 af de nyeste trends og tendenser.

1 Store virksomheder sikrer deres forsyningskæder

Mange store virksomheder er blevet ramt på deres forsyningskæder under coronakrisen, og de vil gerne sikre sig, at de kan producere tættere på deres kunder.

Hvis de har produktion herhjemme, vil de gerne sikre sig, at de er uafhængige af andre, så de kigger på, hvordan de kan trække produktion hjem, og hvordan de kan gøre det rentabelt.

2 Standardløsninger vinder frem

Vi laver nogle standardiserede løsninger indenfor det, vi kalder modulbaseret automation, som kan genbruges på tværs af industrier, og det er en tendens, vi ser.

Virksomhederne vil gerne have noget driftssikkert, og de vil måske ikke betale for en specialdesignet maskine. I stedet går de efter noget, der kan flyttes mellem deres fabrikker eller mellem forskellige steder i produktionen.

Vi har forskellige moduler, der kan benyttes i forskellige industrier.

3 SMV’ere lejer automations-maskiner

Hvis de små og mellemstore virksomheder skal være konkurrencedygtige uden at kunne lægge delproduktion i Østen, er de nødt til at automatisere. Men for mange smv’ere er det nyt at indføre automatiserede løsninger, og de vil derfor gerne leje maskinerne de første seks måneder.

Derfor er vi nødt til at have nogle standardiserede løsninger.

Når man laver en specialmaskine til en kunde, går der typisk ikke mere end fem til syv år, før produktet bliver ændret eller går ud af produktion. Det er også den årrække, man afskriver maskiner over.

Hvis vi laver standardiserede løsninger, hvor 80 procent af maskinerne kan holde i 20 år, bliver det mere bæredygtigt.

4 Sikkerhed er på dagsordenen

Kollaborative robotter, der kan arbejde tæt sammen med mennesker, bliver stadig mere udbredte.

Det skaber stort fokus på sikkerhed i automationsløsningerne, for det handler ikke kun om sikre robotter, men også om hvad de bliver udstyret med, og hvad de håndterer, så man skal se på løsninger, der giver mening.

Arbejdsmiljømæssigt gør robotter mange steder arbejdspladserne sundere, når ansatte udfører de mest komplekse dele af processen, som kræver fingerspidsfornemmelse og derfor ikke er rentabelt at automatisere, mens robotteknologien aflaster ved at overtage ensformige, opslidende opgaver.

5 Kommunikation er nøglen til at dæmpe usikkerheden

Selvkørende trucks kan ikke bare spare virksomhederne penge. De kan også være med til at nedbringe antallet af arbejdsulykker. Foto: Bila

Der bliver snakket om frygten for, at robotterne overtager vores jobs, men det er vigtigt at pointere, at i 95 procent af alle tilfælde ender automatisering med, at virksomhederne bliver mere konkurrencedygtige og begynder at sælge mere. Men alle mennesker er grundlæggende imod forandringer, og kommunikation med medarbejderne er afgørende.

Man er nødt til at fortælle, hvad der kommer til at ske, og hvad det betyder i forhold til omskoling. Mange får et mere interessant job, når de skal betjene en robotcelle i stedet for at lave manuelt og stereotypt arbejde, og folk er generelt stolte af at få robotteknologi ind, fordi de godt ved, at det er med til at sikre deres virksomhed fremover.

Man skal også fortælle om det, man vil undgå.

Når man får automatiseret, får man højere ensartethed og dermed bedre kvalitet, og man undgår mange arbejdsskader. En arbejdsskade med en truck handler ofte om et brækket eller knust ben, og det undgår man, når man indfører førerløse trucks samtidig med, at vedligeholdelsesomkostningerne falder.

6 Succes avler succes

Når vi laver en investeringsplan, laver vi også en risikoanalyse af, hvor svært det er. Den typiske faldgrube er, at man starter med at tage fat på det sted, hvor det er sværest at automatisere.

Det er måske der, man oplever flest fejl, men det kan også være det sted, der er sværest at automatisere. Og fejler man det første sted, kommer man ikke videre.

Succes avler succes, og derfor er det vigtigt at begynde det sted, hvor chancen for succes er størst.

7 Kina er langt foran

Mange tænker, at Europa er langt foran på det her område, og det har vi også været, men i dag går halvdelen af de robotter, der bliver produceret i verden, til Kina. Kineserne er rigtig langt på det her område, og hvis vi ikke skynder os, kommer vi virkeligt langt bagefter.

Jeg talte på et tidspunkt med et firma i Kina, som fortalte, at der er vanvittig høj told på at indføre varer til Kina, som de selv kunne have produceret, men det gælder ikke robotteknologi. Det er der ikke told på.

Vi har danske kunder med produktion i Kina, og de oplever, at de er gode til automation i Kina og bliver endnu bedre.

8 Danske virksomheders niveau ligger relativt tæt på hinanden

Hvis man kigger på andre europæiske lande, ligner situationen i Sverige meget den danske.

I Tyskland er dele af industrien meget langt. Det gælder bilindustrien og dens underleverandører, mens de små virksomheder i Tyskland er langt efter os. Der er stor spredning på niveauet, mens de danske virksomheder ligger tættere på hinanden.

I Frankrig er der måske endnu større spredning end i Tyskland, mens Italien faktisk er godt med og har en god industri.

Polen er på mange måder et gammeldags land, men ikke når det gælder automation. De er godt med, og vi er lige nu i gang med tre anlæg, der skal stilles op i Polen.

England er til gengæld voldsomt bagud. Indenfor visse sektorer er England et meget underautomatiseret land med stort potentiale for optimering.

9 Robotteknologi bliver tænkt ind i alle fremtidige produktionslinjer

Det er svært at sige, hvor hurtigt udviklingen kommer til at gå, for den kommer næsten aldrig til at gå så hurtigt, som den burde, men unge mennesker er enormt hurtige til at forstå teknologien og lære at programmere en robot.

Om 5-10 år tror jeg, at vi har dobbelt så mange robotceller rundt om i Danmark, og jeg tror, det vil være naturligt, at man, hver gang man indfører et nyt produkt eller en ny produktionslinje, taler om, hvordan det skal designes med automation for øje.

Det kan være svært i mange eksisterende bygninger, men der bliver ikke bygget nye fabrikshaller, der ikke er klar til robotter og automatisering, og jeg tror ikke, der bliver sat nogen produktionslinjer op uden, at der er tænkt robotteknologi ind.

10 De fysisk hårde arbejdspladser bliver de næste

Arbejdsmiljøet fortjener et løft på mange af de arbejdspladser, der har mange fysisk hårde arbejdsopgaver. Det handler både om sikkerhed, hygiejne og hastighed.

Der er store forskelle brancher imellem, men på alle arbejdspladser er der i realiteten gode muligheder for at skabe sundere jobs og styrket konkurrenceevne ved hjælp af automatisering.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce