Annonce
Erhverv

Revisorklummen: Pas på momsen ved Airbnb-udlejning

Anders Schweitz Jensen. Pressefoto

Der skal betales moms ved korttidsudlejning af værelser, hvis lejeindtægten overstiger 50.000 kroner inden for en periode på 12 måneder. Det gør det mindre lukrativt for dem, der udlejer meget.

Tilbage i februar sidste år udsendte Skattestyrelsen en pressemeddelelse om, at styrelsen ville udsende breve til mere end 6.000 borgere, som i 2019 i kortere eller længere tid havde lejet hele eller dele af deres bolig ud via Airbnb. Udsendelsen skete, efter at skattemyndighederne havde indhentet oplysninger hos udlejningsplatformen om borgernes udlejningsaktivitet og er et godt eksempel på den opmærksomhed, som myndighederne har på området for deleøkonomiske aktiviteter.

Mens skattereglerne for udlejning via Airbnb er let forståelige og faktisk er udformet for at understøtte den slags udlejning, så gælder der det modsatte for momsreglerne.

Annonce

Kun få er således opmærksomme på, at der skal betales moms ved korttidsudlejning af værelser, hvis lejeindtægten - inklusive evt. særskilt betaling for el, varme, sengelinned og rengøring mv. - overstiger 50.000 kroner inden for en periode på 12 måneder, altså ikke nødvendigvis inden for et kalenderår. Det er en beløbsgrænse, som mange med intensiv udlejning støder imod.

Om revisorklummen

BDO partner og statsautoriseret revisor Anders Schweitz Jensen har mange års erfaring med at rådgive kunder fra vidt forskellige brancher.

Her i bloggen møder du gode råd om skat, køb og salg af virksomheder, generationsskifte, personalegoder og meget andet. Anders er særligt interesseret i de mindre og mellemstore virksomheder, da det særligt er her, landets fremtidige vækst skal komme fra.

BDO dækker Danmark og beskæftiger mere end 1200 medarbejdere på 31 kontorer landet over.

Det verdensomspændende BDO netværk har cirka 80.000 medarbejdere i mere end 160 lande.

Der skal kun betales moms ved korttidsudlejning (uden forplejning), og kun hvis der er tale om udlejning af værelser og ikke af hele boliger. Korttidsudlejning defineres i momsmæssig henseende som udlejning for perioder af en varighed af under en måned, hvilket som oftest er tilfældet ved Airbnb-udlejning.

Sondringen mellem udlejning af værelser og hele boliger kan illustreres med en nyere afgørelse fra Landsskatteretten.

Sagen handlede om en lejlighed med fire værelser, hvoraf de to i 2016 havde været lejet ud via Airbnb hele 47 gange for mellem tre og 17 nætter pr. gang. Den samlede lejeindtægt havde udgjort 128.032 kroner.

I annoncen på Airbnb var de udlejede værelser beskrevet som adskilte fra den øvrige lejlighed og med eget badeværelse. Den udlejede del havde imidlertid ikke separat indgang og heller ikke eget køkken, ligesom lejerne angiveligt i perioder havde adgang til alle dele af den 180 kvadratmeter store penthouselejlighed.


Der skal kun betales moms ved korttidsudlejning (uden forplejning), og kun hvis der er tale om udlejning af værelser og ikke af hele boliger.


Skattestyrelsen fandt på den baggrund, at der var tale om momspligtig korttidsudlejning af værelser og ikke om momsfri udlejning af en hel bolig. Styrelsen opkrævede derfor moms med 20 procent af den samlede lejeindtægt, 25.605 kroner. Den afgørelse blev tiltrådt af Landsskatteretten.

Sagen havde også en skattemæssig dimension, som var afgjort ved en tidligere kendelse fra samme ret. Sagen var nemlig den, at lejligheden var lejet af et selskab for en månedlig husleje på omkring 19.000 kroner. Selskabet havde herefter formelt udlejet de to af værelserne til sin direktør, mens de to øvrige værelser blev anvendt til korttidsudlejning.

Det var imidlertid direktøren, som stod for udlejningen og oppebar indtægterne herfra. Skattemyndighederne mente derfor, at han skulle beskattes af disse  efter fradrag af udlejningsmomsen - og uden adgang til bundfradrag, da han hverken var ejer eller lejer af lejligheden. Han skulle også beskattes af værdien af fri bolig med et beløb på 233.100 kroner  for 2016, idet han reelt måtte anses for at have stillet den fulde lejlighed til sin rådighed. Begge dele blev tiltrådt af Landsskatteretten.

Annonce
Annonce
Erhverv

Vindmølle-vokseværk i Munkebo: Lorc er gået fra nul til 25 megawatt på syv år - og er klar til at bygge endnu større

Annonce
Erhverv For abonnenter

Kro må afvise gæster og lukke tre af ugens dage: Kokke og tjenere er ikke vendt tilbage efter genåbningen

Annonce
Sydjylland For abonnenter

Eventyret på Industrisvinget: Fra lys idé til succesfuld forretning

Annonce
Forsiden netop nu
Sydjylland For abonnenter

Brødre har ramt en guldåre i roboteventyr: Markrobot giver kæmpe vækst hos sydjysk virksomhed

Erhverv

Aarhus-firma hyrer flere medarbejdere: Computerspil sælger for 365 millioner før det er udgivet

Erhverv For abonnenter

285 mand var sendt hjem, alligevel satte fynsk fabrik rekord i overskud

Erhverv For abonnenter

Dansk erhvervsliv mister sine enhjørninger til udlandet

Erhverv For abonnenter

Lastbilchaufføren Lasse er møgtræt af ulovligt parkerede campingvogne på motorvejs-rastepladser: Er blevet svinet til, når han har påpeget problemet

Erhverv

Sunde kunder hjælper Danske Bank til større milliardoverskud

Annonce