Annonce
Østjylland

Randersfirma med i byggeri af anlæg til trecifret millionbeløb: Landets første produktion af flydende biogas til færger og lastvogne

Her bliver kontrakten skrevet under af salgsdirektør i Makeen Energy Bo Larsen (til venstre), administrerende direktør i Nature Energy, Ole Hvelplund (midten) og administrerende direktør af Frederikshavn Havn, Mikkel Seedorff Sørensen (til højre). Foto: Makeen Energy
Randersfirmaet Makeen Energy skal sammen med Nature Energy bygge Danmarks første anlæg til produktion af flydende biogas til færger og lastvogne. Anlægget skal bygges i Frederikshavn, og så skal tankmulighederne udbredes til hele landet med den første truckingstation hos Q8 i Padborg, der står klar til december.

Randers: Mens vores nabolande som Sverige, Norge, Tyskland og Polen for længst er hoppet på den grønne vogn, hvad angår CO2-neutralt brændstof til lastbiler og færger, så halter det bagefter i Danmark. Det bliver der nu gjort noget ved. Som de første i Danmark skal Randersfirmaet Makeen Energy og biogasproducenten Nature Energy bygge et anlæg til produktion af flydende biogas.

Anlægget, der skal etableres for et trecifret million beløb, skal ligge i Frederikshavn, hvor det kan forsyne den nordiske rederi- og transportsektor, og blandt andre forventes Samsø Rederi snart at benytte den danskproducerede, flydende biogas til færgedrift.

Flydende biogas

Flydende biogas (LBG) er et klimavenligt alternativ til flydende naturgas (LNG), som blandt andet anvendes i flere dele af transportsektoren. Hverken flydende naturgas eller flydende biogas produceres i Danmark i dag.

Flydende biogas produceres ved at køle biogassen ned til minus 160 grader, hvorefter den grønne gas bliver 600 gange mere kompakt og dermed brugbart og rentabelt som brændstof for transportsektoren.

Når LBG-anlægget forventes at stå færdigbygget, vil det i første omgang kunne producere 20.000 tons flydende biogas årligt. Herefter vil der være potentiale for at udvide anlægget til at producere op mod 120.000 tons flydende biogas per år. Til sammenligning bruger Samsølinjen alene mellem 3000-4000 tons flydende naturgas i dag per år.

Nature Energy er gået sammen med MAKEEN Energy i selskabet NORLDIQ, som kommer til at stå bag produktionen af flydende biogas i Frederikshavn.

Etableringen af LBG-anlægget er en samlet investering på et trecifret millionbeløb, hvor Nature Energy leverer totredjedele af investeringen, mens MAKEEN Energy står for den sidste tredjedel.

Da flydende naturgas (LNG) og flydende biogas (LBG) er næsten kemisk identisk, vil det nye anlæg i Frederikshavn også kunne producere LNG, afhængigt af kunders ønsker og behov.

Opførelsen af anlægget forventes at begynde senere i 2021, og det ventes at stå færdigbygget i midten af 2023.

- Det er timingen, blandt flere andre faktorer, der gør, at vi springer ud i det nu. Vi forventer at den politiske opbakning til det kommer, og i hvert fald er der en stigende bevidsthed om at det bliver godt at omlægge til grønt brændstof. Vores nabolande har lagt om for længst, og Danmark kan betragtes som en sort plet, hvad det angår, men nu gør vi det, siger salgsdirektør hos Randersvirksomheden Makeen Energy Bo Larsen. Firmaet er specialister i udvikling af udstyr og projekter indenfor nedkølede gasser. Sammen med Nature Energy, der er Danmarks største biogasproducent, er der oprettet et fælles selskab bag projektet, som har fået navnet Nordic Liquefaction, (NORDLIQ).

Annonce

Nyheden betyder at der skal bruges endnu flere medarbejdere hos Makeen Energy, fortæller salgsdirektøren.

- Og det går hurtigt hos os. vi har i forvejen øget medarbejderstaben fra tre til 40-45 i den afdeling, der laver plast om til olie, samt fra fem til 20 i LNG-divisionen (flydende naturgas, red.), siger Bo Larsen.

Færdigt i 2023

Selvom den danske produktion af biogas er rekordhøj, er der indtil nu ikke blevet produceret biogas i flydende form herhjemme. Det ændres med anlægget af et såkaldt LBG-anlæg ved havnen i Frederikshavn.

- Det nye anlæg bliver det første af sin slags i Danmark, når det forventes at stå færdigbygget i midten af 2023. Det markerer derfor også et helt nyt kapitel for den grønne omstilling herhjemme, fordi det nu vil blive muligt for færger og lastvogne at tanke et grønt brændstof i form af flydende biogas på dansk jord, siger administrerende direktør hos Nature Energy, Ole Hvelplund.

Computerfremstillet visualisering af anlægget i Frederikshavn. Visualisering: MAKEEN Energy

Bo Larsen ser frem til at realisere Nordliq-projektet, som kommer til at levere den første flydende biogas i Danmark.

- Flydende biogas bliver en vigtig del af fremtidens grønne brændstoffer, og derfor er vi stolte over at være med i dette projekt, siger han.

Annonce

Udbredes over hele landet

Bo Larsen  fortæller, at den første truckingstation, hvor lastbiler kan tanke den flydende biogas, er ved at blive bygget hos Q8 i Padborg. Den kommer til at stå klar til december i år.

- Men det er meningen at tank-mulighederne skal bredes ud over hele Danmark, siger Bo Larsen, der tilføjer, at som det er nu, behøver lastbilerne, der kan køre 700-800 kilometer på en tankfuld, faktisk slet ikke tanke i Danmark, de kan bare køre forbi til vores nabolande.

- Men de skal meget snart få muligheden for at tanke her i landet også, siger Bo Larsen, der fortæller, at det er den første fase af nedkølingsanlægget til flydende biogas, der bygges i Frederikshavn.

- Men det vil være muligt at udbygge det i takt med efterspørgslen, så det kan i alt blive seks-doblet, siger han.

Annonce
Annonce
Vestjylland

Thise Mejeris Hjerm-ost har vundet gourmetpris: - Den har de ramt lige bagi

Annonce
Erhverv For abonnenter

Ansatte blev fyret, da coronaen kom: Nu kan stor fynsk fabrik ikke skaffe folk nok

Annonce
Fyn

Kandidat til Odin Award: Reppy.dk vil giver din smartphone et længere liv for klimaets skyld

Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Juliane sælger flagstænger på nettet

Østjylland

Tak for indsatsen: Jysk-ansatte bliver belønnet med million-bonus

Erhverv

Klumme: Typiske spørgsmål fra nye investorer

Fyn For abonnenter

Bygger ny fabrik til 25 millioner kroner efter rekordoverskud: - Vi vil være dobbelt så store om fire år

Sydjylland For abonnenter

Vejen-virksomhed med knald på købt af stor svensk koncern:  - Ingen skal frygte for deres job

Erhverv For abonnenter

Claus har indrettet sit firma med over 250 kunstværker: - Når jeg bruger flere penge end planlagt, er konen ikke glad

Annonce