Annonce
Vestjylland

Ramsing er detailhandelens humlebi

Ifølge lærebøgerne fra handelshøjskolen skulle man ikke kunne drive et succesfuldt shoppingcenter i en landsby, men Ramsing har gjort det i næsten 100 år. Foto: Thomas Maxe
Mens detailhandelen i mange byer lider, så havde Ramsing Shopping Center sidste år en vækst på 15 procent.
Annonce

SPJALD: Der ligger den så – Spjald – med sine 1330 indbyggere næsten præcist midt i smørhullet mellem Skjern, Ringkøbing, Holstebro og Herning, alle sammen inden for 20-30 kilometer i afstand.

Hvis man foreslog en kapitalfond at åbne et shoppingcenter her, ville de formentlig grine r… øh, måsen!... i laser.

Men 39-årige Michael Hansen kender sine lokale kunder, og han turde godt, så for knap fem år siden købte han butikken af familien Ramsing, og nu er han eneejer af Ramsing Shopping Center med isenkram, lampebutik, hvidevare og salg af Svane-køkkener.

- Der er mange i detailhandelen, der har det svært, men vi havde en vækst på 15 procent sidste år. Og vi er begyndt at få en del kunder, som kommer kørende fra Herning for at handle hos os, fortæller Michael Hansen.

Men hvordan kan en lokal isenkræmmer i en lille by hamle op med de store supermarkeder og elektronik-varehuse?

- Det er den gamle sandhed om, at ”varer sælger varer”. Vi har et stort udvalg, som man kan se på, og her kan man så få varen med hjem med det samme. Og vores personale er faguddannet og ved, hvad de snakker om, siger Michael Hansen.

Han fortæller også, at nogle af hans kunder har valgt at handle lokalt, dels for at bakke op om den lokale handel – og dels, fordi de har oplevet at blive skuffet over varehusene, som ofte kun har få varer på lager af ”mærkevare-knaldtilbuddet”, og så vil sælgeren forsøge at spise kunden af med en vare af ringere kvalitet.

Ramsing Shopping Center

I 1920 etablerede H.M. Ramsing sig som blikkenslager i Spjald. Hans kone drev samtidig isenkram-forretning, og det er på samme matrikel, at man i dag finder Ramsing Shopping Center – dog nedrevet, opbygget, udbygget og ombygget adskillige gange siden starten.

Centret var indtil 2008 drevet af Ramsing-efterfølgerne, hvor efter den nuværende ejer Michael Hansen først købte halvdelen, og sidenhen har købt hele butikken. Han ejer også en Kop & Kande-butik i Skjern.

Ramsing Shopping Center består af fire afdelinger under samme tag: En Kop & Kande-isenkræmmer, en afdeling af Svane Køkkenet, belysningsafdelingen under Lampeland-kæden og en hvidevareafdeling.

Seneste regnskab, som blev afsluttet i foråret 2018, viser, at Ramsing Shopping Center havde et resultat før skat på lige under en million kroner. Og så var der endda betalt løn til de 11 ansatte. Det nyeste regnskab, som ikke er offentliggjort endnu, viser et overskud på 1,8 millioner kroner.

Hjemmeside: www.ramsing-spjald.dk.

Annonce

Bygger på andelsbevægelsen

Ramsing Shopping Center er også selv medlem af en kæde – eller rettere flere kæder. Dels har man en afdeling af Svane Køkkenet, dels er belysningsafdelingen en del af Lampeland-kæden, isenkræmmeren er en del af Kop & Kande, og hvidevarerne bliver handlet gennem den relativt ukendte Hvidt & Frit-kæde.

- Jeg har valgt nogle samarbejder, som bygger på andelsbevægelsen. Da jeg blev udlært her i butikken i år 2000, var den en del af Imerco-kæden. Der var en strammere central styring, hvor jeg for eksempel engang blev pålagt at aftage 12 riskogere og tænkte, at ”hvad i alverden skal jeg stille op med dem?” Det var lige i sæsonen for de nye kartofler, så hvis det havde været kartoffelskrællere, så havde jeg solgt dem med det samme, siger Michael Hansen med et skævt smil.

Da han selv købte sig ind i ejerskabet af Ramsing Shopping Center, forsøgte han i en periode at stå uden for kæderne, men han måtte erkende, at en kæde også har nogle styrker.

- Isenkram henter det meste af omsætningen i fjerde kvartal, altså simpelthen: Julehandelen. Og vi fordoblede julehandlen, da vi blev en del af Kop & Kande, fordi vi kan trække på kædens markedsføring og ikke mindst den landsdækkende byttegaranti, så man kan købe en julegave her og at bytte i en anden by, forklarer Michael Hansen.

Annonce

Nethandel styrker salg

Kop & Kande er et andelsselskab, hvor butikkerne hæfter solidarisk for hinanden. Det betyder også, at de deler overskuddet af nethandelen, og det er endnu en fordel.

- Vi skiller os ud ved, at man kan se vores lagerbeholdning på nettet, så hos os kan man enten købe og vælge ”Click & Collect” eller reservere en vare i op til 48 timer og betale i butikken. Så er man sikker på, at man ikke kører forgæves, siger Michael Hansen.

Og jo, kundens besøg i butikken for at afhente internet-indkøbet, giver naturligvis en dygtig købmand muligheden for at lave et mersalg.

Er det ligefrem en fordel, at I ligger i Spjald? Jeg tænker på, at vestjyder har ry for at være lidt mere troværdige og ærlige – at vi ikke lover mere, end vi kan holde, for eksempel…

Michael Hansen tygger lidt på spørgsmålet.

- Jeg kan i hvert fald mærke, at kunderne har tillid til Ramsing-navnet. Familien har jo drevet isenkram her i fire-fem generationer, og det er netop tillid, der er vores vigtigste salgsvare. Vi skal ikke kun sælge én vare og så være ligeglad med, om kunderne kommer igen en anden dag. Vi vil gerne handle med dem mange gange, og vi har da også familier, som har handlet her i flere generationer og lover, at de vil blive ved med det – blandt andet også, fordi vi her i Spjald bakker op om det lokale handelsliv sammen med det øvrige erhvervsliv i byen, lige som vi handlende også bakker op om det lokale liv med sponsorstøtte til for eksempel byfester og foreninger, siger han.

Ramsing Shopping Center kan fejre 100 års jubilæum i sommeren 2020. Planerne for fejringen er dog ikke på plads endnu. Der er jo også lige en julehandel, der skal afvikles først.

Annonce
Annonce
Fyn

House Nordic er gået fra nul til 50 medarbejdere på få år: Man kan godt holde fast i noget vildskab, selv om man får tyngde

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce