Annonce
Erhverv

Professor: - Vent ikke for længe. Det er nu, industrien skal begynde at se på 5G

Professor Preben Mogensen, Aalborg Universitet, fortalte om 5G-teknologiens muligheder i industrien på it-messen Electronics of Tomorrow, MCH Messecenter Herning, september 2021. Foto: Thomas Maxe
Aalborg Universitet har bygget et smart-lab, som arbejder ihærdigt på at udvikle ny trådløs 5G-teknologi med uanede muligheder for industrien.

HERNING: Nogle af os har allerede købt en ny mobiltelefon med adgang til 5G-nettet, men det nye, endnu hurtigere trådløse datanetværk rummer langt større muligheder end at øge hastigheden for deling af selfier på Instagram.

5G-teknologien forventes med sin høje hastighed og ikke mindst mere stabile og pålidelige datakommunikation helt eller delvist at kunne erstatte kilometervis af datakabler, især til gavn for industrien.

Og det er nu, de teknologi-tunge virksomheder skal stige på toget, lød opfordringen på ”Electronics of Tomorrow”-messen i Herning, hvor professor Preben Mogensen fra Aalborg Universitets afdeling for trådløs kommunikation fortalte om den seneste 5G-udvikling.

Annonce

- 5G står over for sit kommercielle gennembrud i industrien i 2023 hvor produkter rettet mod industrien bliver tilgængelige. Man behøver ikke vente til 2023; nej, det er lige nu, man skal begynde at se på mulighederne og forberede anvendelsen af 5G, så man ikke er bagud, siger Preben Mogensen.

Trådløs kabling

5G kan blive en udfordring for landets el-installatører, men vil sikkert blive budt velkommen af de mange elektrikerlærlinge, som har tilbragt utallige timer med at trække kilometer af kabler rundt i store industrihaller. Til gengæld venter der nye, mere udfordrende opgaver i produktionshallerne med at montere trådløse accespoints og at få kommunikationen til at spille sammen.

- Et 5G access-point vil typisk være placeret i loftet og vil kunne dække et par hundrede kvadratmeter, så i et lokale som det her ville man kunne nøjes med 15-20 accesspoints, siger Preben Mogensen og peger rundt i Messecenter Hernings hal, som vel er på størrelse med et håndboldstadium.

- Målet er, at det kun er selve det fysiske udstyr , som skal være på ”shop floor” (på fabriksgulvet, red.). Vi skal så at sige have skåret hovedet af robotten, og så skal al intelligensen placeres i skyen. Mobiliteten betyder, at robotten kan flyttes - eller selv køre - rundt i produktionen, og den hurtige og stabile 5G-forbindelse betyder, at robotten eller maskinen kan styres fra en server. På den måde undgår man at skulle rundt for at opdatere firmware hele tiden. Det kan gøres centralt på serveren, forklarer Preben Mogensen.

Annonce

Bedre end trådløst net

Aalborg Universitet har med opbakning fra Telenor, Nokia, Siemens og Ciscobygget et stort ”smart lab”, hvor man eksperimenterer med og stress-tester 5G-teknologien. Samtidig tester man også mulighederne med den nye Wifi-6 standard og industriel Wi-Fi.

Wifi kører glimrende, indtil man belaster netværket og introducerer mobilitet.

Professor Preben Mogensen om fordelen ved 5G-netværk

- Wifi kører glimrende, indtil man belaster netværket og introducerer mobilitet. Så kan der komme udfald med forsinkelser på flere sekunder. Her klarer 5G sig betydeligt bedre, også med høj belastning af netværket og mobile robotter, fortæller Preben Mogensen.

5G i dag har typisk en forsinkelse på mindre end ti millisekunder og målet er a komme ned på 1 ms. Har man brug for mere præcis kommunikation, vil det sandsynligvis være nødvendigt fortsat at benytte en kablet forbindelse.

Men 5G er stadig under udvikling, og på nogle punkter har systemet sine begrænsninger, for eksempel er radiosignaler ikke så egnede til at holde styr på, hvor man er henne med høj præcision – for eksempel en selvkørende robot.

- Vi tester radio-baserede positionering med henblik på, at man eksempelvis kan give mulighed for, at en robot kører hurtigt, når der ikke er mennesker i nærheden, mens den sætter farten ned eller helt bremser, hvis der er mennesker tæt på. Hvis der frit udsyn mellem robot og accesspoint, kan vi lokalisere udstyret med ned til ti centimeters nøjagtighed - men det kan gå galt, hvis radiosignalet bøjes af fysiske forhindringer. Så kan der være op til en meter eller halvanden unøjagtighed, siger Preben Mogensen.

Annonce

Bedre sikkerhed

Netop sikkerheden kan være en udfordring, når maskinerne kommunikerer direkte med hinanden, og ikke mindst når robotterne begynder at køre rundt og arbejde selv. Det gå skrækkeligt galt, hvis et menneske kommer i vejen for en tung robotarm. Professor Preben Mogensen er dog fortrøstningsfuld.

- Ulykkerne er typisk sket i indkøringsfaser, hvor der er sket hændelser, som man ikke har forudset. Jeg er overbevist om, at sikkerheden vil blive forbedret, især fordi 5G giver langt bedre mulighed for at arbejde med ”digitale tvillinger”, hvor man på forhånd kan simulere en ny opstilling og teste det af virtuelt, inden man sætter maskinerne i drift, forklarer han.

5G-teknologien rummer i øvrigt også en helt ny protokol for datakommunikation med droner. Her er Aalborg Universitet med til at udvikle den nye standard, som især skal sikre, at dronen ikke taber forbindelsen (og stikker af eller falder ned), når den flyver mellem to mobilmaster. Målet er at sikre en maksimal forsinkelse i signalet på 50 millisekunder ved overlevering fra mast til mast, og det har man i Aalborg testet med stor succes.

Preben Mogensen og de øvrige eksperter i Aalborg vil meget gerne samarbejde med virksomheder, som har lærerige cases, der kunne bruges til at udvikle nye ideer og muligheder for 5G. En god start for interesserede kunne være at dukke op til åbent hus på ”Smart Production Lab” i Aalborg 27. oktober, hvor alle er velkommen.

Instituttets hjemmeside er ikke supergodt opdateret, men der er lidt mere info på www.smartproduction.aau.dk, hvor der også er kontaktinformationer.

Annonce
Annonce
Østjylland

Dansk firstmover på genbrug af plast i opråb: Genanvend nu i stedet for at brænde plastik af

Annonce
Fyn

Podcast: Da Tokes datter måtte genoplives, gav han sig til at hjælpe andre

Annonce
Østjylland

Arkitektfirma skiftede navn for at komme mere i øjenhøjde med kunderne: Nu er de nomineret til pris

Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Droner bruges mere og mere til transport: Om ti år er de lige så almindelige som biler

Erhverv

Reick Møbler kørte fint forbi coronaen

Erhverv

Klumme: Er din direktør lønnen værd? Hvad med 155.000 kroner om dagen?

Erhverv

Klumme: 60 mio. kr. til digitalisering af SMV’er - Sådan får du del i puljerne

Erhverv

Klumme: Efter coronaen - Afviklingen af moms- og A-skattelån

Vestjylland

Se billeder: Velbesøgte messer for transport og entreprenørmaskiner

Annonce