Annonce
Erhverv

Problemknuserne: Sådan knækker vi stress-kurven hos selvstændige

Erhverv+ Panelet består denne gang af Mathilde Mackowkski, medstifter af Sinful, Maria Leerbeck, stifter af Forlaget Fortæl, samt investor og serie-iværksætter Moonis Kamil. De kigger nærmere udfordringen med høj risiko for stress i iværksættermiljøet og deler egne erfaringer.

SPØRGSMÅL: Undersøgelser viser, at iværksættere eller selvstændige er 30 procent mere udsat for at udvikle stress, angst eller depression end gennemsnittet af befolkningen.

Det udgør en kæmpe trussel for både den enkelte og for samfundet, men hvad gør vi reelt ved det i praksis? Ligger løsningen gemt hos den enkelte, hos virksomhederne eller hos politikerne?

Mathilde Mackowski, medstifter af Sinful:

- Jeg tror, det er vigtigt man husker, at det ikke altid er de sidste 20 timer om ugen, der giver de ekstra 20 procent vækst. Man skal arbejde hårdt, men huske at have sig selv med hele vejen, lyder det gode råd fra Mathilde Mackowski. Foto: Anne Kring

Løsningen ligger ikke kun gemt hos den enkelte, hos virksomhederne eller hos politikerne – det er en god blanding. Der er meget man selv kan gøre for at undgå stress, men jeg mener også, at politikerne og de danske myndigheder har et ansvar. De skal blandt andet være bedre til at hjælpe og guide iværksætterne gennem de mange nye love, der bliver vedtaget.

Vi har flere gange set, at der ikke har været klare guidelines, når der kommer nye love, der påvirker de danske virksomheder. Et eksempel var, da GDPR trådte i kraft.

Ingen vidste, hvad loven indebar og selv de største advokathuse i Danmark havde svært ved at forstå dens omfang. Det presser mange iværksættere ud i uvished, fordi de gerne vil gøre det rigtige, men de kan ikke altid få oplyst, hvad det rigtige er.

Det nyeste eksempel er betalingslovgivningen, PSD2, der skulle træde i kraft i september. EU-kravene var noget langhåret og svære at forstå, hvilket skabte panik og forvirring hos mange danske virksomheder.

Ét minut i 12, før den nye lov skulle træde i kraft, valgte man så i stedet at indsætte en implementeringsperiode på 18 måneder, fordi der ikke er styr på lovens omfang.

Der er ingen tvivl om, at klare guidelines kan spare iværksættere for en masse tid og pressede situationer, hvor de ikke ved, hvordan de skal forholde sig.

Som iværksætter kan man heldigvis også gøre meget selv. Fokuser på dét, du er bedst til, få styr på din søvn, din kost, og lidt bevægelse.

Det kan være drønsvært for ens familie, venner, partner og børn altid at forstå det drive, der ligger bag sulten efter succes. Her kan man nemt ende i et dilemma, som virkelig kan presse en.

Jeg tror, det er vigtigt man husker, at det ikke altid er de sidste 20 timer om ugen, der giver de ekstra 20 procent vækst. Man skal arbejde hårdt, men huske at have sig selv med hele vejen.

Maria Leerbeck, iværksætter og stifter af Forlaget Fortæl:

- Jeg tror, vi finder løsningen på problemet i at få nuanceret hvad ’det gode arbejdsliv’ indebærer – og dermed også, hvad ’den gode iværksætter’ er, forklarer Maria Leerbeck, som mener, at investorer, venture fonde, accelerator-programmerne og medierne alle har en vigtig rolle at spille. Foto: Bibi Berge

Det nemme svar er jo, at hvis man er selvstændig, så ligger ansvaret hos den enkelte, men så simpelt er det øjensynligt ikke.

Der hersker fortsat en stærk kultur i iværksætter-miljøet omkring, at man arbejder mange timer, og at man er villig til at gøre alt. De fleste er nok bekendte med den flittigt brugte term ”at gå all in”.

Derfor er der jo ofte rigtig meget på spil som selvstændig og iværksætter, fordi man identificerer sig meget kraftigt med sin virksomhed – og det kan nogle gange være svært at skille de to ting ad. Jeg tror, vi finder løsningen på problemet i at få nuanceret hvad ’det gode arbejdsliv’ indebærer – og dermed også, hvad ’den gode iværksætter’ er.

Én af de ting, der netop nu bliver talt om er, at der sker et skift fra, at man tidligere har jagtet ”unicorn start-ups” (som eksempelvis Facebook, Skype og AirBnB) til, at der fremadrettet også kommer mere fokus på ”zebra startups”. Det vil sige bæredygtige virksomheder, der arbejder i flok og ikke nødvendigvis bliver den næste store superstjerne, men som er bæredygtige virksomheder, der genererer arbejdspladser, vækst og jobs. Lige som de fleste virksomheder jo faktisk gør det.

Jeg tror personligt, det kan gøre meget, at man generelt i startup-miljøet begynder at anerkende, at man er nødt til ikke kun at fokusere på million-omsætningen, men også på at sikre et bæredygtigt arbejdsmiljø for de ansatte, som også i højere grad stiller krav til formål, menneskelige værdier og ikke mindst miljømæssige værdier.

Bagsiden af jagten på den næste unicorn er jo nemlig den, at der er et meget stort antal startups (og founder-teams), der knækker nakken, hver gang ét startup når stjernerne. Så måske kan vi løfte mere i flok?

For at vende tilbage til spørgsmålet; hvor ligger løsningen gemt? Så tror jeg måske den gør det hos investorerne, venturefondene, accelerator-programmer samt medierne, der i høj grad præger vores billede af, hvordan ’det rigtige iværksætterliv’ ser ud.

Moonis Kamil, investor, business angel og iværksætter:

- Jeg har mødt iværksættere, der har spurgt mig om, hvordan jeg formår ikke at blive stresset. Sandheden er, at jeg fik et vanvittig godt råd helt tidligt i min karriere og i en meget ung alder, forklarer Moonis Kamil og giver opskriften videre. Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen/Scanpix

Der var engang en iværksætter, som jeg mødte til et arrangement, der pludselig sagde til mig; ”Man, the highs are so high, and the lows are so extremely low, when you’re an entreprenuer…”

Selvom jeg havde hørt lige præcis den formulering før og er en kendt konsekvens af at være iværksætter, så var det måden, han sagde det på, som borede sig fast i mit sind.

Han sagde det, som en narkoman siger det, med lige dele eufori og bedrøvelse.

Selvom jeg gerne vil angribe problemet dybdegående, tillader pladsen det desværre ikke. Kommer der en anden mulighed, så kunne jeg godt tænke mig at udfolde et af vores største issues, nemlig de samfundsmæssige paradigmer, som blandt andet sætter standarden for, hvad ”succes” er.

Denne gang vil jeg i stedet fokusere alene på iværksætteren, selv om det bliver en meget overfladisk kradsen;

Mange, som jeg har rådgivet eller været mentor for, har jeg altid startet med at tage en bevidsthedssamtale med.

Bevidsthedssamtalen

Som iværksætter går man ind i sit projekt med hud og hår. Upåagtet af, om man er ene ejer eller om man ejer en mindre anpart, så har man ”købt” sig helt ind i missionen og satset det, man kunne.

Det er ikke ”bare” at opsige sin stilling, hvis tingene ikke fungere, der er store konsekvenser både socialt, psykisk og økonomisk, hvis det går anderledes, end man ønsker, og endnu vigtigere så er det for mange vigtigt for deres selvværd og selvtillid at lykkes med virksomheden.

Man bliver helt opslugt, som forældre bliver opslugt af sit barns opvækst, og følelserne kan ikke altid håndteres rationelt eller logisk.

Dertil kommer der opgaver som man er nødsaget til at varetage upåagtet af, om de føles naturlige og rare eller er i konflikt med ens personlighed (det kan være lidt grænseoverskridende at valfarte fra networking til networking, når man er ekstrem introvert).

Derfor er det altafgørende, at man kan være ærlig over for sig selv og artikulere det usagte til sig selv løbende.

Så bevidsthedssamtalen udvider ens selvindsigt, for når man bliver ramt af stress, angst eller depression som konsekvens af sit iværksætteri, så er det mange gange de usagte, underbevidste paradigmer og overbevisninger, der styrer konklusionerne om ens selvbillede, som så krakelerer til sidst.

De ting, der så kommer ud i løbet af sådan en samtale, er ret tankevækkende; ”folk vil tænke jeg er…”, ”min far har altid sagt jeg ikke…”, ”alle andre er mere xyz end mig”, ”mine venner vil tænke…”, ”man er først en rigtig iværksætter, når millionerne vælter ind, og man formår at lave en exit”, ”hvis jeg ikke lykkes, har jeg fejlet”, ”jeg er kun så god som den succes, jeg har lige nu og her”, ”der er ingen, som vil ansætte mig, hvis jeg fejler”, ”hvis jeg kaster håndklædet i ringen, har jeg bevist, at jeg ikke kan bygge en virksomhed..”, ”jeg er bange for, at jeg ikke er god nok”, ”mit selvbillede er en stærk altoverskuende og ekstrem intelligent person, og jeg er bange for, at det selvbillede skal krakelere...” .

Der er så mange flere tusinde udsagn i bogen, men fælles for dem alle er, at de underbevidst er styrende basale frygtelementer, som bliver aktiveret i større eller mindre grad, hver gang det ikke går, som man ønsker.

Ved at få den basale frygt frem i bevidstheden, har mange iværksættere kunnet forsvare deres sind mod de korrumperende tanker og følelser. Er de i bevidstheden, kan de styres, hvis de kun ligger i underbevidstheden, så styre de éns sindstilstand autonomt.

Skriv alle opgaver ned

Jeg har mødt iværksættere, der har spurgt mig om, hvordan jeg formår ikke at blive stresset. Sandheden er, at jeg fik et vanvittig godt råd helt tidligt i min karriere og i en meget ung alder.

Han sagde:

- ...dit stress kommer af, at du hober alle dine opgaver, todo’s, op sammen med alle andre tanker og følelser i dit hoved. Du skal lære at få dem ud af hovedet, det vil give dig overblik. Overblik vil give dig muligheden for at planlægge og prioritere. Det vil gøre du kan overskue dit liv. For hvis du ikke får det ud af hovedet, så vil du til sidst ikke kunne overskue dit liv, og det vil ramme dig som tankemylder præcis, når du skal til at sove. Og med dårlig søvnkvalitet så starter du dagen efter værre end dagen før, og sådan bliver det ved, indtil du rammer en vedvarende negativ tilstand mentalt, som så stille åbner døren for depressionen.

Jeg gjorde to ting derefter:

Jeg etablerede vanen med at få alle arbejdsmæssige opgaver ind i kalenderen i takt med at de opstod, store som små.

Jeg købte en notesbog til at ligge fast ved mit natbord, som jeg skrev alle tanker, ideer, følelser ned i, inden jeg lagde mig i sengen. For eksempel hvis jeg på dagen havde haft en emotionelt forstyrrende interaktion med én (og tro mig du er ikke alene om have sådan nogle), kom det også ned i bogen, koblet med hvorfor jeg følte det, jeg følte, og hvad jeg vil gøre ved det dagen efter.

Nogle gange var det bare befriende, selv hvis man skriver ”jeg kan intet gøre ved det, jeg må acceptere, jeg intet kan gøre ved det lige nu”.

De to ting, har gjort underværker for mig

Forberedt på det værste

Det andet råd, jeg fik lidt senere i min karriere, var lige så vigtig og afgørende for at holde depression for døren.

- Kan du huske ordsproget ”forvent det bedste, forbered dig til det værste?”, ”ved du, hvordan du forbereder dig til det værste?”, ”Du får det ud af hovedet i punktform i din bog. Ved hvert punkt skriver du så, hvorfor udfaldet er slemt, og hvem det vil berøre. Derefter tager du snak med dem, det involverer og søger deres accept af udfaldet, og så går du tilbage og skriver, hvad I så vil gøre, hvis det går modsat forventningen”.

”Det vil gøre, at du nu kan bruge tiden på at få det til at lykkes, og du har roen ved, at hvis det ikke går, at du og de(n) involverede så har en plan for, hvad der skal ske lige efter, som vil holde din hjerne beskæftiget i proaktiv fremdrift i stedet for en paralyserende navlebeskuende negativ stilstand…”

Det har jeg gjort med stort set alt fra privatlivet til mine virksomheder igennem årene, og selvom følelserne svinger og bliver store, så har jeg kunnet holde decideret angst og depression for døren.

Find en erfaren ven

Det sidste store råd jeg fik senere var; "Få dig nogle gode ældre venner, som ingen økonomisk interesse har i dig, og brug dem til at snakke med, når livet bliver hårdt. Vær helt gennemsigtig og ærlig med dem. De har en livserfaring, du endnu ikke har, og de vil kunne lytte og rådgive, som ingen andre af dine jævnaldrende bekendtskaber kan”.

Jeg blev velsignet med netop sådan et menneske sendt fra oven, som sågar havde prøvet alt fra corporate life til den store iværksætterrejse og havde sine værdier på plads. Ham og Gud skylder jeg en stor tak til.

Så ja en pragmatisk, logisk og rationel tilgang til iværksættertilværelsen kan mindske ”..the highs are so high and the lows are so low” – og med de rigtige værktøjer kan du måske få lov til at styre dem i stedet for, at de styrer dig og dit liv.

Frem over isen!

Erhverv+ panelet

Et panel bestående af ni jysk-fynske erhvervspersonligheder stiller deres viden til rådighed i Erhverv+ panelet og giver bud på, hvordan vi løser nogle af de udfordringer, som ledere og medarbejdere møder i hverdagen ude i virksomhederne.

Paneldeltagerne er på tre ad gangen, når de knuser konkrete problemstillinger fra erhvervslivet.

Har du med et problem eller en udfordring, som du kunne tænke dig, at Erhverv+ panelet ser nærmere på til fordel for dig og alle andre, er du altid velkommen til at skrive til hesk@erhvervplus.dk

Annonce
Annonce
Østjylland

Dansk firstmover på genbrug af plast i opråb: Genanvend nu i stedet for at brænde plastik af

Annonce
Fyn

Podcast: Da Tokes datter måtte genoplives, gav han sig til at hjælpe andre

Annonce
Østjylland

Arkitektfirma skiftede navn for at komme mere i øjenhøjde med kunderne: Nu er de nomineret til pris

Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Droner bruges mere og mere til transport: Om ti år er de lige så almindelige som biler

Erhverv

Reick Møbler kørte fint forbi coronaen

Erhverv

Klumme: Er din direktør lønnen værd? Hvad med 155.000 kroner om dagen?

Erhverv

Klumme: 60 mio. kr. til digitalisering af SMV’er - Sådan får du del i puljerne

Erhverv

Klumme: Efter coronaen - Afviklingen af moms- og A-skattelån

Vestjylland

Se billeder: Velbesøgte messer for transport og entreprenørmaskiner

Annonce