Annonce
Erhverv

Prisstigninger får dansk eksport til at vokse

Højere priser på fragt af gods til søs er en del af forklaringen på, at den danske eksport fortsætter sin vækst, skriver Danmarks Statistik(Arkivfoto). Foto: Damiian Dovarganes/Ritzau Scanpix
Den danske eksport voksede i marts, men det er ifølge økonomer ikke sikkert, at eksportfesten varer ved.

Hverken krig i Ukraine eller flaskehalse i globale forsyningskæder har sat en kæp i hjulet for den danske eksport fra starten af 2022.

Tværtimod vokser eksporten i kroner og øre.

Danmarks Statistik har mandag offentliggjort tal for både salg og køb af varer og tjenester til udlandet for marts - altså den første fulde måned siden Rusland invaderede Ukraine.

Annonce

Og her er eksporten - altså salget til resten af verden - steget med 6,7 procent.

Importen - indkøb fra resten af verden - er steget med 2,5 procent.

Dermed vokser det danske overskud ved handlen med verdens ørige lande.

Heller ikke problemer med de globale forsyningskæder eller stigende inflation har gjort skade på den danske eksport. Snarere tværtimod.

Stigende priser på rederiernes fragt af gods til søs gennem 2021 har sat sig i et stadig stigende overskud på eksport af søtjenester.

Her var overskuddet i årets første kvartal på 52 milliarder kroner. Det er mere end dobbelt så meget som første kvartal sidste år.

De gode tider for rederierne kunne eksempelvis læses, da Mærsk kom med regnskab for første kvartal. Her kunne rederiet præsentere sit største overskud i et kvartal nogensinde på omkring 48 milliarder kroner.

Her var årsagen også høje fragtrater.

Ifølge Danmarks Statistik er priserne på fragt af gods til søs faldet en smule i 2022, men det har ikke haft den store effekt endnu.

- Dette fald afspejles ikke umiddelbart i eksporten af søtransporttjenester, hvor der typisk indgås langtidskontrakter, skriver Danmarks Statistik.

Ifølge Bjørn Sillemann, der er senioranalytiker i Danske Bank, indikerer Danmarks Statistiks tal, at prisen på eksporten er steget, fremfor at der sælges flere enheder.

I en analyse peger han samtidig på, at selv om det går godt nu, kan der være sværere tider på vej.

Aktuelt ser det ikke ud til at skorte på efterspørgsel efter danske varer og tjenester i udlandet. Men det kan en række faktorer såsom krig, flaskehalse og rentestigninger i eksempelvis USA ændre på.

Den analyse deler Sydbanks cheføkonom, Søren Kristensen.

- Usikkerhed, højere renter og tårnhøj inflation er med til at suge både forbrugslyst og mulighed ud af mange forbrugere, skriver han i en analyse.

- Det vil også smitte af på virksomhederne. De danske eksportvirksomheder vil nok være nogle af de første, der mærker det på egen krop.

- Derfor er det vores forventning, at eksporten vil sætte tempoet gevaldigt ned over de kommende kvartaler.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Sydjylland For abonnenter

Lines hjerneskadede søn gav hende idéen til at starte virksomhed: Har hjulpet ham til at bedre liv og nu skal andre have samme mulighed

Annonce
Sydjylland For abonnenter

På få år er Modulex gået fra underskud til to-cifret millionoverskud: - Vi kan næsten ikke rekruttere hurtigt nok

Annonce
Sydjylland For abonnenter

Kæmpe tøjfabrikant er nødt til at investere millioner i ny lagerhal for at følge med: Se videoen af det højteknologiske lager, hvor 36 robotter suser rundt

Annonce
Forsiden netop nu
Østjylland

Frø-virksomhed er blevet en blomstrende forretning: Vækstkurven er stejl, fortæller direktør

Erhverv

DI-topchef vil skabe et stærkere produktionsdanmark

Erhverv

Pengeregn over statskassen: Når priserne stiger, følger momsen med

Vestjylland

Har solgt rekordmange T-shirts – omsætningen nærmer sig en halv milliard: - Det gør en forskel, når verden begynder at gynge, at vi har medarbejdere, der er rolige og erfarne

Sydjylland

Kolding Havn hiver millioner i land - og leder efter ny direktør efter sag om skjult regning fra luksushotel

Erhverv For abonnenter

Fynbo med fem robotfirmaer: Søren Juul køber op og skyder mange flere penge ind i robotterne

Annonce