Annonce
Nordsjælland

Pressede blomsterhandlere har store forventninger til årets travleste dag: - Ellers kan det da snart være ligegyldigt

I Blomsterbutikken i Helsingør plejer det at gå travlt for sig, når den anden søndag i maj løber af stablen. Foto: Lars Johannessen.
Selvom helsingoranernes trang til at forkæle sig selv med blomster er blevet mindre, er forhåbningerne til omsætningen på mors dag store.

ERHVERV: Det bliver årets travleste dag, når datoen viser 8. maj.

Sådan lyder forskriften i blomsterbranchen, som år efter år dynges til med kunder den anden søndag i maj.

I år kan det ikke desto mindre vise sig at blive anderledes, når mors dag løber af stablen. Det frygter indehaver af Blomsterbutikken på I. L. Tvedesvej i Helsingør Tine Jensen.

Annonce

- Jeg synes, det er svært at spå om. Vi går sådan lidt i ingenmandsland og overvejer, om vi skal købe totalt vildt ind, eller om vi skal være lidt afventende. Selvfølgelig gasser vi op i år, men spørgsmålet er hvor meget, forklarer hun.

Selvforkælelse

I kølvandet på coronakrisen, forsyningskrisen og krigen i Ukraine har også blomsterbranchen set sig nødsaget til at hæve priserne på deres salgsvarer.

Næstefter mors dag indskriver den 23. december sig på listen over årets mest travle dage. Foto: Lars Johannessen

Tine Jensen vurderer, at det er blevet op mod 25 procent dyrere at købe bestemte blomster eller planter. Lignende prisstigninger gør sig gældende i supermarkeder og ikke mindst på danskerne el-, gas- eller varmeregninger, og det går ud over danskernes lyst til at forkæle sig selv. I hvert fald med blomster.

- Vi sælger i højere grad til konfirmationer eller begravelser - altså arrangementer, hvor det er strengt nødvendigt. Impulskøbene er gået lidt i stå. Jeg håber, vi har nået toppen af den her udvikling, for ellers kan det da snart være ligegyldigt, konstaterer indehaveren af Blomsterbutikken.

Tine Jensen oplyser, at potteplaner og planter til haven er steget mindre i pris end eksempelvis snittede blomster, og hun anbefaler derfor, at det kan være en alternativ og billigere gave på mors dag, hvis man vil spare penge.

Annonce

Hundredevis af buketter

Også på Prøvestensvej i Helsingør ser man frem til mors dag. Her holder blandt andre Caia Bøgedal til. Hun er indehaver af blomsterbutikken Frøken Caia, og hun er overbevist om, at hun får 'meget travlt' på søndag. Og det er til trods for, at hun ligesom resten af branchen har set sig nødsaget til at hæve priserne på visse blomster og buketter en smule.

- Jeg forsøger for så vidt muligt at holde priserne nede på samme niveau, som jeg altid har haft. I stedet kommer jeg måske lidt færre blomster i de buketter, jeg har, men det er ikke meget, man kan se det, forklarer Caia Bøgedal.

Blomsterbutikken Frøken Caia i Prøvestens Centret sælger normalt i omegnen af 500-600 buketter blomster på mors dag. Fotograf: Charlotte de la Fuente

Indehaveren håber, at hun sælger mellem 500 og 600 buketter i år, ligesom det har været tilfældet i mange af de foregående.

Annonce

Tiltrængt prisstigning

Længere sydvest, nærmere betegnet tæt ved Kvistgård, forventer daglig leder af Nybo Planteskole og Havecenter Jacob Stubben, at den travle mærkedag forplanter sig i omsætningen.

Jeg synes faktisk, at det var tiltrængt, at der kom lidt prisstigninger, for jeg kan da se, at mange af de ting, vi sælger, stort set kostede det samme for 20 eller 30 år siden.

Jacob Stubben, daglig leder

Skinner solen, fortæller han, er han imidlertid ikke i tvivl om, at forventningen bliver indfriet.

- Vejret betyder sindssygt meget for, hvor travlt vi får på mors dag, understreger Jacob Stubben.

I modsætningen til blomsterbutikkerne, er det ikke nødvendigvis blomster, der bliver solgt flest af på mors dag i Nybo Planteskole og Havecenter.

- Der er selvfølgelig mange, som slår et hurtigt smut forbi og køber en buket blomster, men der er også rigtig mange, som køber planter. Og faktisk endda i den dyre ende. Vi oplever, at mange køber sådan noget som citrustræer, fortæller Jacob Stubben, som ikke ser med sortsyn på prisstigningerne, der selvsagt også har påvirket hans forretning.

- Jeg synes faktisk, at det var tiltrængt, at der kom lidt prisstigninger, for jeg kan da se, at mange af de ting, vi sælger, stort set kostede det samme for 20 eller 30 år siden.

Annonce
Annonce
Erhverv

Ny sygeplejefaglig direktør har stået i spidsen for akutafdelingen i Horsens - nu skal hun helt op i helikopteren

Annonce
Fyn

Konferencecentre forventer nyt rekordår

Annonce
Erhverv

Han kan stege din bøf: Verdensmester rejser ud og griller for kunderne

Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Ekstremerne vinder i jagten på talent: Hvis du vil være noget for alle, er du ikke noget for nogen, mener Odense-direktør

Nordsjælland

Abekopper sender aktie på himmelflugt: Kvistgård-virksomhed stiger syv milliarder i værdi

Fyn For abonnenter

Biotech-firma i Odense blev kendt under corona: Fordobler millionoverskud efter testspurt

Erhverv

Analyse: Bankerne betaler ikke negative renter længere. Gør du?

Sydjylland

"Det viste sig at være helt nødvendigt med en oprydning": Spildevandsselskab har sagt farvel til top-direktør

Fyn

Sydfynsk cykelhandler i stort gear: Største overskud nogensinde

Annonce