Annonce
Storkøbenhavn

Preben Mejer: Fremtidens online-møde kan blive 3D

It-specialisten Preben Mejer spår, at onlinemøder vil bevæge sig ind i den tredje dimension i fremtiden. Arkivfoto: Birgitte Carol Heiberg
Kunstig intelligens vil forandre fremtidens digitale møder. Vi vil også få bedre præsentationer, vurderer it-guru Preben Mejer.

DANMARK: Det er svært at finde tilstrækkeligt stærke tillægsord til at beskrive den digitale udvikling, siden Preben Mejer i 1983 som den første i Danmark begyndte at sælge IBM-computere.

Han var med til at etablere TDC Internet og stod i spidsen i de år, hvor bredbånd blev alle mands eje, og siden har han dykket mere og mere ned i jagten på fremtiden, blandt andet som stifter af Innovation Lab i Aarhus og nuværende omdrejningspunkt for Radr – en slags tænketank, it-laboratorium og kommunikationsplatform.

Lige nu er Preben Mejer i gang med at sætte sig ind i de tekniske specifikationer for det næste mobilnet. Ikke 5G-nettet, som først er på vej til at blive rullet ud – nej, kikkerten er indstillet på næste skridt, 6G.

Annonce

Erhverv+ har bedt ham give et par bud på, hvor fremtidens online-møder bevæger sig hen. Og vi begynder i nutiden:

- Allerede nu har man webcams, som automatisk zoomer ind på den, der taler. Kameraet kan ikke kun dreje sig efter lyden; det kan faktisk også udligne perspektivet i billedet, så det ikke ser ud, som om at personer i baggrunden er meget små, fortæller Preben Mejer.


Hvis du er så letsindig at sige: ”Det skal jeg nok tage mig af”, så bliver det automatisk registreret som et action point.

Preben Mejer, sagt om fremtidens onlinemøde-systemer


Fremtiden kan beskrives i tre hovedpunkter – og her skal vi have fat i nogle af de mest sexede it-begreber: Ambient computing, kunstig intelligens og mixed reality.

- Vi vil se et skift mod ambient computing, hvor computerkraften er bygget ind i alt udstyret. For eksempel kan vi se et kamera i et mødelokale, som selv har styr på, hvem der er til stede. Vi vil se, at udstyret bliver billigere, og at forskellige komponenter og software spiller bedre sammen, siger Preben Mejer.

Skriver selv referat

Den kunstige intelligens er nok den største revolution – og en stor befrielse for os, der altid sidder og dukker hovedet, når chefen spørger: ”Nå, hvem tager referat?”

- Kunstig intelligens vil sørge for, at alle de rigtige ting bliver fundet frem til mødet: Referatet fra sidste møde, agendaen bliver skrevet og sendt ud, og præsentationer bliver gjort klar. Og systemet vil lytte med undervejs, så hvis du er så letsindig at sige: ”Det skal jeg nok tage mig af”, så bliver det automatisk registreret som et action point, og så vil den kunstige intelligens følge op på, om du nu også løser opgaven. Og ja, referatet skrives naturligvis helt automatisk, inklusive opfølgningspunkterne, vurderer Preben Mejer.

Sidste hovedgruppe er Mixed Reality. Nogle kender udtrykkene ”virtual reality”, hvor man genskaber virkeligheden i 3D, eller ”augmented reality” hvor man lægger et digitalt lag ovenpå, så verden bliver forbedret og forstærket.

Med Mixed Reality blandes det hele sammen, og på sigt også med det fysiske element involveret. Det er noget af det, der kommer med 6G – næste generations mobilnet.

- Skærmene er meget bedre i dag, men 2D har stadig sine begrænsninger. Fremtidens online-møde vil tage den tredje dimension i brug. Vi kan holde byggemøde og ”gå en tur på byggepladsen”, og vi kan få fornemmelsen af, at vi alle sammen sidder i samme fysiske møderum – hvor vi i øvrigt selv kan bestemme udsigten og vejret, når vi kigger ud af vinduet. Det kommer ikke til at kunne erstatte det fysiske samvær, men vi kommer tættere på følelsen, siger Preben Mejer.

Annonce

Data i 3D

3D-effekten handler dog ikke kun om at teleportere kollegerne ind i samme rum. Den største gevinst handler om data-præsentationer.

- Du kender nok fornemmelsen af at sidde med et stort regneark med mange data. Det kan være meget vanskeligt at overskue data, og selv om du har diagrammer, er det stadig svært. Når data i stedet præsenteres tredimensionelt, vil du kunne forstå dine data på en helt ny måde, siger Preben Mejer.

Coronavirus har desværre betydet, at færre har oplevet Preben Mejer i 3D i år, men han holder dog stadig nogle af sine populære foredrag om it før, nu og – især – i fremtiden. Og ellers kan man jo mødes i cyberspace.

Annonce
Annonce
Randers

Kabinefabrik kræver ikke, at medarbejdere viser coronapas, men alternativet er krav om mundbind

Annonce
Østjylland For abonnenter

Holch Povlsen og prins Joachim taber penge i Horsens-selskab: Omsætningen dykkede efter Wedells exit

Annonce
Erhverv

Lizette Risgaard: De Konservatives finanslov er gift for vores samfund

Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Erhvervsredaktøren: Nu trækker vi lod om den grønne omstilling

Fyn

Kendt erhvervsmand lod drømmejobbet i efterretningstjenesten ligge for at blive iværksætter: Jeg stræber altid efter at gøre tingene lidt bedre

Erhverv For abonnenter

Frygtet svinesygdom rykker nærmere og nærmere Danmark: Rigtig mange bønder er her ikke i morgen, hvis den krydser grænsen

Vestjylland

Offshore-møller har givet RG Rom Gummi vind i sejlene: - Vi håber at kunne åbne en afdeling i USA

Vestjylland

Søren V. Jensen vælger vækst på vestjysk: - Vi har ikke glemt, hvordan det var i 2008

Østjylland

Stærkere sammen: Konkurrerende firmaer hjælper hinanden med rottebekæmpelsen landet over

Annonce