GRÅSTEN: Er du til remoulade, kender du helt sikkert til Graasten Salater. Og er du ikke, kan du ikke undgå at se de gule plastikflasker fra salatfabrikken i Sønderjylland på hylderne i supermarkederne.
Remouladen fra Gråsten er den suverænt mest populære af slagsen på de danske middagsborde.
I december var markedsandelen over 70 procent, så den kolde, gule sovs baseret på mayonnaise og tilsat blandt andet syltet agurk udgør en væsentlig del af indtjeningen på fabrikken, der er markedsførende i Danmark og en del af Stryhns Gruppen.
I 2021 var den samlede produktion af remoulade på 4100 tons, og det er planen, at den forbedres betragteligt med et nybyggeri af en tankfarm.
- Vi kalder projektet ”Graasten go green”. Vi udvider ikke alene produktionen og bygger til, men får vores varer ind i lukkede flasker fra tanke, så vi sparer tid og forbedrer miljøet og arbejdsmiljøet, fordi vi undgår en masser skub og løft, siger fabrikschef Torben Holm Pedersen om en fremtid med færre trucks, mere digitalisering og større effektivitet.
- Vi kommer til at spare på meget af den vand, vi har brugt til rengøring, der vil være mindre madspild, og der vil med det nye køleanlæg, som installeres i år, være mindre støjgener for naboerne.
Færdig til september
Den nye tankfarm skal være færdig i 2025 og bliver bygget i fire etaper. Selve fundamentet til bygningen er klart, men det er blevet noget forsinket, fordi det i coronatiden har været svært at skaffe betonelementer.
- Men bygningen skulle gerne stå færdig til september, og så kan vi begynde at fylde den ud. Den nye bygning vil klart forbedre flowet, siger fabrikschefen.
Tilbygningen, som med sine 587 kvadratmeter forøger fabriksarealet med 8,5 procent, koster i omegnen af 50 millioner kroner.
At der er gode penge i den miljøvenlige investering, ses af, at man alene på remouladen kan reducere det årlige spild med 166 tons. Det svarer til tæt på en halv million (474.285 styk) 350 grams flasker.
I alt regner Graasten Salater med den nye miljørigtige tankfarm at kunne spare syv millioner kroner. Om et år begynder indkøringen af blandt andet remoulade i tankfarmen, og fra tredje kvartal i 2023 produceres remouladen her.
Torben Holm Pedersen, fabrikschef, Graasten Salater A/SVi udvider ikke alene produktionen og bygger til, men får vores varer ind i lukkede flasker fra tanke, så vi sparer tid og forbedrer miljøet og arbejdsmiljøet, fordi vi undgår en masser skub og løft.
- Vi er mest kendt for vores salater og flaskeprodukter som remoulade, ketchup, sennep og dressinger, men vi sælger også saucer. Vi har lige sendt pastasauce og pizzasauce ud på markedet, fortæller Torben Holm Pedersen om fabrikkens seneste tiltag på supermarkedernes hylder.
Coronatiden, hvor folk har spist mere hjemme, har givet både en pæn omsætning og indtjening, og Torben Holm Pedersen forventer samme positive resultat for 2021 som for 2020, da både omsætning og overskud steg markant.
Omsætningen for hele Stryhns-gruppen rundede 1 mia. kroner, mens det samlede resultat før skat lød på 100 mio. kroner.
Graasten Salater
- I 1947 grundlagde fabrikant Johannes Rasmussen Graasten Salater i et nedlagt mejeri i Gråsten. Først skulle salaterne produceres, og så kørte fabrikanten selv ud med salgsvognen for at afsætte varerne, der dengang kunne tælles på en hånd: Italiensk, karry-, russisk, makrel- og frugtsalat.
- Op gennem 1990’erne oplevede Graasten Salater A/S en kraftig vækst i markedsandele.
- I 2003 fusionerede virksomheden med den norske Agra-koncern og blev i 2008 sammenlagt med Stryhns A/S.
- Stryhns Gruppen, der har hovedsæde i Himmelev ved Roskilde, omsatte i 2020 for mere end en milliard kroner inden for dagligvare- og foodservicesektoren og har 400 medarbejdere fordelt på fem lokationer i Danmark.
- Stryhns Gruppen står bag mærkerne Stryhns Leverpostej, Graasten Salater, K-Salat, Langelænder Pølser og Jensens Køkken.
Graasten Salater har 130 ansatte. I produktionen, der arbejder i to skift, er der mejerister, procesoperatører og ufaglærte, som alle tilbydes videreuddannelse for at holde kvaliteten og motivationen oppe. Der er stort set lige mange mænd og kvinder ansat, og medarbejderne rekrutteres i nærområdet – også fra Tyskland.
Graasten Salater mangler modsat mange andre danske virksomheder ikke arbejdskraft og kan i højsæsonen op til jul og påske trække på løsarbejdere.