Annonce
Erhverv

Remoulade-gigant investerer 50 millioner: Nyt byggeri gavner både miljø og bundlinje

De havde fart på hos Graasten Salater og i resten af Stryhns Gruppen i 2020, hvor omsætningen for første gang rundede 1 mia. kroner. Foto: Kim Wendt/Ritzau Scanpix
Ny miljøvenlig tankfarm hos Graasten Salater giver besparelse på syv millioner kroner.

GRÅSTEN: Er du til remoulade, kender du helt sikkert til Graasten Salater. Og er du ikke, kan du ikke undgå at se de gule plastikflasker fra salatfabrikken i Sønderjylland på hylderne i supermarkederne.

Remouladen fra Gråsten er den suverænt mest populære af slagsen på de danske middagsborde.

I december var markedsandelen over 70 procent, så den kolde, gule sovs baseret på mayonnaise og tilsat blandt andet syltet agurk udgør en væsentlig del af indtjeningen på fabrikken, der er markedsførende i Danmark og en del af Stryhns Gruppen.

Annonce
Flaskeprodukterne fra Graasten Salater er populære - i baggrunden paller med remouladeflasker, som er fabrikkens største salgshit. Foto: Carsten B. Grubach

I 2021 var den samlede produktion af remoulade på 4100 tons, og det er planen, at den forbedres betragteligt med et nybyggeri af en tankfarm.

- Vi kalder projektet ”Graasten go green”. Vi udvider ikke alene produktionen og bygger til, men får vores varer ind i lukkede flasker fra tanke, så vi sparer tid og forbedrer miljøet og  arbejdsmiljøet, fordi vi undgår en masser skub og løft, siger fabrikschef Torben Holm Pedersen om en fremtid med færre trucks, mere digitalisering og større effektivitet.

- Vi kommer til at spare på meget af den vand, vi har brugt til rengøring, der vil være mindre madspild, og der vil med det nye køleanlæg, som installeres i år, være mindre støjgener for naboerne.

Færdig til september

Den nye tankfarm skal være færdig i 2025 og bliver bygget i fire etaper. Selve fundamentet til bygningen er klart, men det er blevet noget forsinket, fordi det i coronatiden har været svært at skaffe betonelementer.

- Men bygningen skulle gerne stå færdig til september, og så kan vi begynde at fylde den ud. Den nye bygning vil klart forbedre flowet, siger fabrikschefen.

Tilbygningen, som med sine 587 kvadratmeter forøger fabriksarealet med 8,5 procent, koster i omegnen af 50 millioner kroner.

Graasten Salater regner med at spare syv millioner kroner om året med sit nye miljørigtige tiltag. Foto: Carsten B. Grubach

At der er gode penge i den miljøvenlige investering, ses af, at man alene på remouladen kan reducere det årlige spild med 166 tons. Det svarer til tæt på en halv million (474.285 styk) 350 grams flasker.

I alt regner Graasten Salater med den nye miljørigtige tankfarm at kunne spare syv millioner kroner. Om et år begynder indkøringen af blandt andet remoulade i tankfarmen, og fra tredje kvartal i 2023 produceres remouladen her.

Vi udvider ikke alene produktionen og bygger til, men får vores varer ind i lukkede flasker fra tanke, så vi sparer tid og forbedrer miljøet og arbejdsmiljøet, fordi vi undgår en masser skub og løft.

Torben Holm Pedersen, fabrikschef, Graasten Salater A/S

- Vi er mest kendt for vores salater og flaskeprodukter som remoulade, ketchup, sennep og dressinger, men vi sælger også saucer. Vi har lige sendt pastasauce og pizzasauce ud på markedet, fortæller Torben Holm Pedersen om fabrikkens seneste tiltag på supermarkedernes hylder.

Fabrikschef Torben Holm Pedersen ser frem til at mindske madspildet, når den nye tankfarm tages i brug i de kommende år. Foto: Carsten B. Grubach

Coronatiden, hvor folk har spist mere hjemme, har givet både en pæn omsætning og indtjening, og Torben Holm Pedersen forventer samme positive resultat for 2021 som for 2020, da både omsætning og overskud steg markant.

Omsætningen for hele Stryhns-gruppen rundede 1 mia. kroner, mens det samlede resultat før skat lød på 100 mio. kroner.

Graasten Salater

  • I 1947 grundlagde fabrikant Johannes Rasmussen Graasten Salater i et nedlagt mejeri i Gråsten. Først skulle salaterne produceres, og så kørte fabrikanten selv ud med salgsvognen for at afsætte varerne, der dengang kunne tælles på en hånd: Italiensk, karry-, russisk, makrel- og frugtsalat.
  • Op gennem 1990’erne oplevede Graasten Salater A/S en kraftig vækst i markedsandele.
  • I 2003 fusionerede virksomheden med den norske Agra-koncern og blev i 2008 sammenlagt med Stryhns A/S.
  • Stryhns Gruppen, der har hovedsæde i Himmelev ved Roskilde, omsatte i 2020 for mere end en milliard kroner inden for dagligvare- og foodservicesektoren og har 400 medarbejdere fordelt på fem lokationer i Danmark.
  • Stryhns Gruppen står bag mærkerne Stryhns Leverpostej, Graasten Salater, K-Salat, Langelænder Pølser og Jensens Køkken.

Graasten Salater har 130 ansatte. I produktionen, der arbejder i to skift, er der mejerister, procesoperatører og ufaglærte, som alle tilbydes videreuddannelse for at holde kvaliteten og motivationen oppe. Der er stort set lige mange mænd og kvinder ansat, og medarbejderne rekrutteres i nærområdet – også fra Tyskland.

Graasten Salater mangler modsat mange andre danske virksomheder ikke arbejdskraft og kan i højsæsonen op til jul og påske trække på løsarbejdere.

Annonce
Annonce
Sydjylland For abonnenter

Lines hjerneskadede søn gav hende idéen til at starte virksomhed: Har hjulpet ham til at bedre liv og nu skal andre have samme mulighed

Annonce
Sydjylland For abonnenter

På få år er Modulex gået fra underskud til to-cifret millionoverskud: - Vi kan næsten ikke rekruttere hurtigt nok

Annonce
Sydjylland For abonnenter

Kæmpe tøjfabrikant er nødt til at investere millioner i ny lagerhal for at følge med: Se videoen af det højteknologiske lager, hvor 36 robotter suser rundt

Annonce
Forsiden netop nu
Østjylland

Frø-virksomhed er blevet en blomstrende forretning: Vækstkurven er stejl, fortæller direktør

Erhverv

DI-topchef vil skabe et stærkere produktionsdanmark

Erhverv

Pengeregn over statskassen: Når priserne stiger, følger momsen med

Vestjylland

Har solgt rekordmange T-shirts – omsætningen nærmer sig en halv milliard: - Det gør en forskel, når verden begynder at gynge, at vi har medarbejdere, der er rolige og erfarne

Sydjylland

Kolding Havn hiver millioner i land - og leder efter ny direktør efter sag om skjult regning fra luksushotel

Erhverv For abonnenter

Fynbo med fem robotfirmaer: Søren Juul køber op og skyder mange flere penge ind i robotterne

Annonce