Annonce
Erhverv

Polen har mistet sin stærkeste magnet på danske produktionsvirksomheder

Abena fra Aabenraa er blandt de danske virksomhed, som har adresse i Goleniow Industrial Park. - Vi har omkring 100 ansatte i Polen, der i dag er et af vores fem-seks største markeder og det marked, hvor vi oplever den største vækst, forklarer direktør Preben Terp-Nielsen. Foto: Timo Battefeld
Danske virksomheder har flyttet produktion og job i tusindtal til Polen gennem de seneste årtier. Men nu mærker de samme udfordring ude som hjemme - mangel på arbejdskraft - sammen med stærkt stigende lønninger.
Annonce

Goleniów: Danske virksomheder ligger side og side i Goleniów Industrial Park en halv times kørsel fra den vestpommerske hovedby, Szczecin.

Det er blandt andet her, at LM Wind Power i dag har en stor del af sin vinge-produktion til vindmøller. LM Wind Power var blandt de første udenlandske selskaber, som omkring årtusindskiftet investerede på de tidligere asparges-marker med millionstøtte fra EU i bagagen og gunstige etableringsvilkår som skattefordele på grund af statussen som særlig økonomisk zone.

Den sønderjyske health care-koncern Abena er også at finde i industriparken, mens modegiganten Bestseller, e-handelsplatformen Stylepit og speditorvirksomheden PrimeCargo alle har store distributionscentre samme sted.

Her på det 400 hektar store industriområde er 48 selskaber repræsenteret - halvdelen er polske, mens den anden halvdel er skudt op som følge af internationale investeringer. Og ni af dem er danske og typisk med jysk-fynske moderselskaber.

Danske virksomheder i Polen/Vestpommern

Mere end 500 danske virksomheder har etableret sig i Polen, og de beskæftiger et sted mellem 50.000-70.000 ansatte alt efter opgørelsesmetode.

Den største koncentration af danske virksomheder i Polen er i Szczecin/Vestpommern efterfulgt af Warszawa, Gdansk/Gdynia, Poznan og Krakow.

Mere end danske 100 virksomheder er aktive i Vestpommern i Polens nordvestlige hjørne, der grænser op til Tyskland og mindre end 100 kilometer fra Danmark på den anden side af Østersøen.

Det er blandt andet: 3shape (Szczecin), Abena (Goleniów), Ammeraal Beltech (Szczecin), BBP (Goleniow), Bestseller (Goleniów), BIC Electric (Szczecin), BPI (Lipiany), Dancoal (Goleniów), Falck (Szczecin), HG Poland (Goleniów), KK Wind Solutions (Szczecin), BG Production (Białogard), Coloplast (Szczecin), Dansk Supermarked (Szczecin), DGS (Mierzyn), Espersen (Koszalin), Kentaur (Łobez), KK Wind Solutions (Szczecin), LM Wind Power (Goleniów), Netto (Motaniec), Prime Cargo (Goleniów), Radiometer Solutions (Stargard), Stok Emballering (Goleniów), Stylepit (Goleniów), TransCargo (Szczecin).

Annonce

Markant ændret arbejdsmarked

Efter jerntæppets fald for 30 år siden åbnede sig et nyt og attraktivt marked for danske virksomheder salgsmæsssigt og ikke mindst med hensyn til produktion og udvikling af forretningen. Lønniveauet var lavt, og arbejdsløshed var høj.

Afstanden til Polen gjorde tilmed rejsen relativ let. Distancen er kun omtrent 100 kilometer over Østersøen, og køreturen fra den tyske hovedstad Berlin til eksempelvis Goleniów tager blot et par timer.

Men det polske arbejdsmarked og erhvervsklima har ændret sig markant siden - og især inden for de seneste år. I Szczecin-området var andelen af arbejdsløse tæt på 17 procent ifølge officielle tal fra 2013. I dag er niveauet under det, som de danske virksomheder kender hjemmefra.

For 2. kvartal 2019 blev andelen af ledige i Szczecin opgjort til blot 2,5 procent, mens procenterne for Poznan og Warszawa nu er henholdsvis 1,1 og 1,4.

- Arbejdsløsheden i Polen ligger i dag under gennemsnittet i Danmark, men der er store regionale forskelle. Omkring de store byer som Warszawa og for eksempel i Szczecin er der stort set ingen arbejdsløse, siger den danske ambassadør i Polen, Ole Egberg Mikkelsen og tilføjer, at lønningerne er steget betydeligt.

Annonce

Fra fremstilling til service

- Vi snakker en generel stigning på reallønnen på syv-otte procent om året og langt højere inden for nogle sektorer, men manglen på arbejdskraft og den høje økonomiske vækst på fem procent sidste år er alt sammen et udtryk for, at konvergensen inden for EU lykkes. Og det var jo netop målet med samarbejdet, forklarer Ole Egberg Mikkelsen.

Ambassadøren mener fortsat, at Polen er et attraktivt mål for danske virksomheder, som ser mulighed i at etablere sig i regionen, selv om han ikke modtager lige så mange åbningsinvitationer som forgængerne i jobbet. Senest i løbet af sommeren åbnede Maersk Drilling dog nyt kontor i Gdansk med indtil videre 70 ansatte, der leverer service inden for områderne HR, Supply Chain og it.

- Hovedattraktionen nu er den veluddannede arbejdskraft. Der er høj prestige i at tage en teknisk uddannelse eller læse til ingeniør i Polen, og hvor det først var fremstillingsindustrien, som flyttede produktion fra Danmark til Polen, så er det nu især inden for it, servicecentre og distribution. Samtidig er Polen et interessant marked for virksomheder, der arbejder med robotteknologi, som de også efterspørger hernede, påpeger den danske ambassadør.

Polen i tal

Der bor 38,5 mio. indbyggere i Polen.

Det er i dag Danmarks 9. største eksportmarked med 19 mia. kroner (Tyskland er størst med 100 mia. kroner).

Den økonomisk vækst i Polen var på fem procent i 2018.

Arbejdsløsheden i Polen er p.t. på et historisk lavpunkt omkring 3,5 procent - men med store regionale forskelle.

Manglen på arbejdskraft betyder, at der er knap 200.000 ubesatte stillinger i landet.

Arbejdsmarkedet er præget af markante lønstigninger tæt på 10 procent. Over de seneste 12 måneder er reallønnen vokset mellem syv og otte procent.

Den gennemsnitlige bruttoløn i 2018: 4623 Zloty (8000 kroner). Minimumsløn brutto: 2000 zloty (3500 kroner), netto 1459 zloty (2500 kroner). Inden for nogle sektorer som for eksempel it er lønnen dog væsentligt højere.

Kilde: Udenrigsministeriet m.fl.

Annonce

Købekraften vokser med lønnen

Produktions- og handelsvirksomheden Abena fra Aabenraa har været i Goleniów Industrial Park i mere end et årti, og direktør Preben Terp-Nielsen ser ikke udviklingen i Polen som negativ. Tværtimod.

- Vi har omkring 100 ansatte i Polen, der i dag er et af vores fem-seks største markeder og det marked, hvor vi oplever den største vækst. For når lønningerne stiger, så gør købekraften det samme. Det betyder bedre levestandard og dermed større efterspørgsel på vores produkter. Omkostningerne stiger jo også for konkurrenterne. Samlet set ser jeg det som en fordel for os, siger Preben Terp-Nielsen.

LM Wind Power har ikke ønsket at medvirke i artiklen. Hverken ved at udtale sig om, hvordan LM Wind Power oplever udviklingen i Polen på beskæftigelses- og lønområdet eller om den generelle tilstedeværelse i landet.

LM Wind Power har en stor del af sin vinge-produktion i Goleniow Industial Park, hvor tæt på hver femte virksomhed er skudt op af de tidligere asparges-marker som danske kroner som investeringskapital. Foto: Henrik Skov Anhøj
Annonce
Annonce
Annonce
Østjylland

Opgør med ”kviklån”

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce