Annonce
Fyn

Podcast: Tina vendte jetsetlivet ryggen for at gøre noget ved sin dårlige samvittighed

Tina Søgaard-Pedersens sportstøj fra Vain Dane Athletic er cirkulært. Det betyder, at forbrugerne kan få rabat på deres næste køb, når de afleverer deres aflagte tøj retur, så materialet kan genanvendes. Foto: Michael Bager
Tina Søgaard-Pedersen havde fuld fart på karrieren i Dubai, hvor hun havde et godt job, gode venner og råd til at have det sjovt i fritiden og give penge til velgørenhed. Men noget gnavede. Det fik hende til at vende hjem til Danmark for at blive iværksætter og gøre en forskel i stedet for at være en del af verdens overforbrug.

Odense: I Dubai kunne arbejdsugerne sagtens lande på 80 timer eller mere for Tina Søgaard-Pedersen, der nød at have fuld fart på tilværelsen og være en del af et spændende, internationalt miljø med mange kulturer og udadvendte aktiviteter.

Brunchaftaler, yachtture på vandet og fester, der alt sammen kostede penge og krævede nyt tøj.

Jeg var godt klar over, at de ikke brugte en masse penge på at affaldssortere, selv om der i områderne med mange europæere var glasindsamling, papirindsamling og tøjindsamling, men plastic var ikke et problem, man tog hånd om på det tidspunkt, så jeg besluttede mig for, at jeg kunne ikke være en del af problemet. Jeg var nødt til at være en del af løsningen.

Tina Søgaard-Pedersen, stifter og ejer af Vain Dane Athletic

På et tidspunkt slog det hende imidlertid, at hun konstant gik rundt med dårlig samvittighed uden helt at kunne forstå hvorfor. Hun havde et godt job, gode venner og donerede mange penge til velgørenhed.

Annonce

Det var forbruget, der trykkede. Hele kulturen med det massiv overforbrug.

- Jeg var godt klar over, at de ikke brugte en masse penge på at affaldssortere, selv om der i områderne med mange europæere var glasindsamling, papirindsamling og tøjindsamling, men plastic var ikke et problem, man tog hånd om på det tidspunkt, så jeg besluttede mig for, at jeg kunne ikke være en del af problemet. Jeg var nødt til at være en del af løsningen, fortæller Tina Søgaard-Pedersen.

Hun besluttede sig derfor for at vende hjem til Danmark, og uden at vide noget om bæredygtighed eller verdensmål kastede hun sig ud i et iværksættereventyr med virksomheden Vain Dane Athletic, der laver cirkulært sportstøj af for eksempel gamle fiskenet og gulvtæpper.

Et skifte, der på mange måder giver god mening, og Tina Søgaard-Pedersen er ikke i tvivl om, at hendes produkter nok skal slå bredt igennem, selv om der har været masser af udfordringer undervejs.

Én af dem er at have alle kasketter på, når man mest af alt trives med at sætte ting i gang og få andre til at afslutte dem. Det fortæller Tina Søgaard-Pedersen blandt andet om i denne udgave af Erhverv+-podcasten Balancen.

Vain Dane Athletic

  • Vain Dane Athletic er et cirkulært sportstøjsbrand, som blev stiftet af Tina Søgaard-Pedersen i 2017.
  • Virksomhedens tøj bliver lavet af tråd fra et italiensk firma, der opsamler fiskenet fra bunden af havet, gamle gulvtæpper og industrielt nylonaffald. Vain Dane Athletic får tråden farvet og vævet, så den passer til det tøj, firmaet vil have lavet.
  • Tøjet bliver syet i Litauen, og Tina Søgaard-Pedersen sørger selv for at købe alle materialer, så hun har styr på alle dele af tøjet.
  • Spildet fra produktionen bliver brugt til at lave yogamåtter af, og og de større rester sender Tina Søgaard-Pedersen til Indien, hvor hun samarbejder med en organisation og på den måde er med til at give arbejde til marginaliserede kvinder, der syr resterne om til børnebadetøj.
  • Foruden Danmark sælger Tina Søgaard-Pedersen også Vain Dane Athletic-tøjet i Finland, Irland, Tyskland og Dubai.

Om Erhverv+ podcastserie Balancen

De fleste af os søger balancen. Balance i regnskabet. Kønsbalancen. Den indre balance. Balancen mellem familielivet og karrieren. Balancen mellem det at være leder og det at være kollega. Balancen mellem at knokle løs og holde fri.

I Erhverv+ podcastserie Balancen har vi sat os for at finde den. Og vi er ikke alene om opgaven.

Sammen med fremtrædende erhvervsfolk og dedikerede iværksættere dykker vi i denne serie ned i, hvordan man opnår den perfekte balance - hvis det da overhovedet er muligt - ved at tale med dem om de gange, de er kommet helt ud af balance, og de gange, det lykkedes dem at finde den igen.

Seriens første afsnit bliver bragt torsdag den 2. september, mens de øvrige vil blive udgivet de efterfølgende tre torsdage.

Bag serien står Trine Grauholm og Laura Uldahl Aggernæs, der begge arbejder som journalister på Erhverv+, mens guitarist Peter Uldahl har lagt toner til.

Du kan finde podcastserien på vores hjemmeside erhvervplus.dk, i Nyhedskiosken, på iTunes, Spotify, Google Podcast eller det sted, du normalt henter dine yndlingspodcastserier ned.

Annonce
Annonce
Østjylland

Dansk firstmover på genbrug af plast i opråb: Genanvend nu i stedet for at brænde plastik af

Annonce
Fyn

Podcast: Da Tokes datter måtte genoplives, gav han sig til at hjælpe andre

Annonce
Østjylland

Arkitektfirma skiftede navn for at komme mere i øjenhøjde med kunderne: Nu er de nomineret til pris

Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Droner bruges mere og mere til transport: Om ti år er de lige så almindelige som biler

Erhverv

Reick Møbler kørte fint forbi coronaen

Erhverv

Klumme: Er din direktør lønnen værd? Hvad med 155.000 kroner om dagen?

Erhverv

Klumme: 60 mio. kr. til digitalisering af SMV’er - Sådan får du del i puljerne

Erhverv

Klumme: Efter coronaen - Afviklingen af moms- og A-skattelån

Fyn

Sagde prestigejobbet op uden at vide, hvad der skulle ske: Nu er prisbelønnet journalist årets iværksætter på Nordfyn

Annonce