Annonce
Fyn

Pillefyrsproducenter er på vej mod overskud

- Vi har opnået en rimelig høj virkningsgrad på 96,1 procent. Virkningsgrad betyder, hvor mange procent man får ud af det, man putter i fyret. Det er blevet testet på Teknologisk Institut, og vi er de højeste på deres liste, siger Keld Pihl Jensen. Foto: Jonas Okholm Nielsen
Keld Pihl Jensen og Steen Christiansen, der står bag KS Bioenergi ApS, har udviklet et CO2-neutralt træpillefyr, som er det mest energieffektive på markedet.
Annonce

FLADMOSE: KS Bioenergi, som har hjemsted på Langeland, forventer i år overskud for første gang. Virksomheden blev etableret i 2015 og har siden slutningen af 2017 solgt træpillefyr med en helt særlig teknologi, som ejerne selv har udviklet.

- Sidste år havde vi lidt underskud, men i år kommer vi ud med et rimeligt plus. Så det går fornuftigt, siger Keld Pihl Jensen, som sammen med Steen Christiansen ejer KS Bioenergi ApS.

De har opfundet træpillefyret, som de kalder Roteq. Det er CO2-neutralt, og ifølge Teknologisk Institut er det et af markedets mest effektive fyr.

Det er ifølge de to ejere teknologien i fyret, der gør det mere effektivt. De har udviklet en roterende herd med underforbrænding, som sørger for, at der ikke kommer uforbrændte piller i askebeholderen. På den måde går så få træpiller som muligt til spilde. En herd er den beholder, hvor pillerne bliver brændt.

- Vi har opnået en rimelig høj virkningsgrad på 96,1 procent. Virkningsgrad betyder, hvor mange procent man får ud af det, man putter i fyret. Det er blevet testet på Teknologisk Institut, og vi er de højeste på deres liste, siger Keld Pihl Jensen.

KS Bioenergi ApS

  • KS Bioenergi ApS er en virksomhed på Langeland, som er ejet Keld Pihl Jensen og Steen Christiansen.
  • De oprettede KS Bioenergi ApS i 2015, efter de havde udviklet et nyt træpillefyr.
  • Fyret er CO2-neutralt og har en særlig mekanik, der får mest ud af træpillerne.
  • Keld Pihl Jensen driver også KPJ Smede- og Maskinværksted i Fladmose.
Annonce

Begyndte som fritidsprojekt

Teknikken gør, at fyret er nemt at vedligeholde. Det passer sig selv, og det skal sjældent rengøres.

- Da de første træpillefyr kom på markedet, skulle man rense dem en gang om ugen. På vores skal man tømme askebeholderen tre til fem gange i løbet af en vinter. Og så skal man ellers bare fylde piller på. Det er til at have med at gøre, siger Keld Pihl Jensen.

- Man kan selvfølgelig også overvåge og styre fyret via en app på ens smartphone, når man er på ferie eller ude, tilføjer han.

De begyndte i januar 2014 at udvikle teknologien til træpillefyret. Dengang var det et fritidsprojekt. Det har krævet mange timer og mange penge at udvikle den særlige teknologi, der gør, at deres fyr stikker ud på markedet.

- Det er ikke noget, man bare lige gør. Det er en stor proces. De ting, vi har gjort, er ikke noget, der er gjort før på denne måde, siger Keld Pihl Jensen.

- Der skulle også bruges nogle penge på det. Det har været dyrt. Der er også lagt tusindvis af timer i det, og det er heller ikke gratis, supplerer Steen Christiansen.

Annonce

Brænder for produktet

Selv om de brugte deres fritid på det, var det hele tiden med øje for, at det skulle ende som en virksomhed. I 2015 oprettede de KS Bioenergi ApS, og i december 2017 blev Roteq-fyret godkendt.

- Hvis ikke vi havde gjort den indsats, var det aldrig kommet op at stå. Vi havde aldrig fået en bank til at tro på det her. Så vi har gjort det uden løn, fordi vi brænder for produktet, og fordi vi syntes, det kunne være sjovt, siger Keld Pihl Jensen.

- Men vi har også haft nogle dage, hvor vi har kørt hårdt på og spurgt os selv, om vi nogen sinde kommer til at grine af det, siger han.

Keld Pihl Jensen (t.h.) og Steen Christiansen ser fortrøstningsfuldt på fremtiden, fordi deres pillefyr er det mest energieffektive på markedet og i modsætning til en række konkurrenter lever produktet op til de nyeste regler for miljøgodkendelse. Foto: Jonas Okholm Nielsen
Annonce

Går efter landdistrikter

Nu sælger KS Bioenergi træpillefyrene til VVS-virksomheder, som sælger dem videre til private husstande.

Keld Pihl Jensen og Steen Christiansen håber også, at deres træpillefyr kan blive aktuelt for de husejere i landdistrikterne, der skal erstatte deres gamle oliefyr, og hvor fjernvarmen ikke når ud.

- Oliefyrene i husene forsvinder på et tidspunkt, og de skal jo erstattes. Det er et plus for os, siger Steen Christiansen.

Det vil også være en god forretning for husejerne. Udover at træpillefyret er miljøvenligt, er det også billigere end oliefyr.

- Man siger, at det koster det halve at fyre med træpiller i forhold til oliefyr, siger han.

Annonce

Har ingen målsætning

Virksomheden er stadig i en opstartsfase, men ejerne regner med, at det kun går fremad herfra. Udover at KS Bioenergi ApS kan se frem til at skabe overskud for første gang, mener ejerne også, at fremtiden ser lys ud.

- Forventningen er, at vi gearer en del op. Der er kommet nye regler inden for miljøgodkendelsen. Der er andre på markedet, som ikke lever op til de krav. Det er et plus for os, så det går da nok ikke den anden vej, siger Keld Pihl Jensen.

Ellers gør de to langelændere sig ikke meget i målsætninger.

- Vi er nok to personer, som sætter målene efterhånden, som de kommer. Man kan have mange fine mål, og det er der mange, som har. Og der er også mange, som ikke når dem, siger Keld Pihl Jensen.

- Man kan jo sagtens sige, at nu vil man have fire mand ansat og sælge så og så mange fyr. Vi har det nok sådan, at vi ikke sælger skindet, før vi har skudt bjørnen. Det kan vi ikke rigtig bruge til noget, alt det der pral, slutter han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce