Annonce
Fyn

Pernille har flere huse, end hun har sko: Hendes hjerte brænder for at forny børnefamiliers trætte 60'er-huse

Efter at have boet på 41 kvadratmeter i det mest pittoreske område af Marstal, er arkitekt Pernille Arends nu rykket ind i et arkitekttegnet hus i udkanten af byen. Det skal hun i gang med at renovere, og den proces skal samtidig fungere som inspiration for andre boligejere og potentielle kunder. Foto: Trine Grauholm
Efter mere end 25 år med speciale i om- og tilbygninger af enfamiliehuset er arkitekt Pernille Arends nu klar til at lancere det koncept, hun har arbejdet med i flere år. I stedet for at hjælpe familierne hver for sig, vil hun sælge sin viden online og gennem kurser for at klæde kunderne på til selv at stå i spidsen for deres projekter.

Marstal: Pernille Arends har flere huse, end hun har sko, fortæller hun halvt i alvor, halvt i spøg, og i løbet af et kvarter har hun vist tre af dem frem: Et lejet, rødt træhus på havnen, et gennemrenoveret fiskerhus på 41 kvadratmeter i byens pittoreske, brostensbelagte gader, og et arkitekttegnet parcelhus fra 1966 i udkanten af Marstal.

Tilsammen repræsenterer de spændvidden i hendes stil, men som arkitekt på vej ind i en ny fase af sit arbejdsliv er det sidste hus det vigtigste. Processen med at modernisere det skal nemlig være Pernille Arends' private eksempel på, hvordan man renoverer efter nutidens standarder men med respekt for fortidens tanker, løsninger og detaljer. Dermed skal det også være en vej ind i det, der skal gøre arbejdslivet som arkitekt med speciale i om-og tilbygninger af parcelhuse til børnefamilier en anelse mindre slidsomt.

Efter at have haft 25-års jubilæum som arkitekt og slidt hul på albuen af et utal af trøjer ved at hænge foran tegninger på computeren, kunne Pernille Arends for nogle år siden mærke, at der skulle ske noget nyt. Passionen for at bygge om, renovere og finde på de helt rigtige løsninger var der stadig, men lysten til at høre sig selv sige de samme ting igen og igen og hænge i en deadline så stram, at det føltes som evige lektier, ville Pernille Arends gøre op med.

Annonce

Derfor handlede det om at finde en anden måde at bruge sin faglighed på. Tanker, der blev yderligere ansporet af, at de voksne døtre flyttede hjemmefra, og forpligtelserne som enlig mor pludselig forsvandt.

- Projekterne, kunderne og husene er de samme, og jeg står stadig på skuldrene af min faglighed, men jeg skal finde en måde at komme ud med min viden til flere på samme tid, så jeg bruger min erfaring bedre end ved at løbe rundt i hamsterhjulet, forklarer Pernille Arends.

Speciale i enfamiliehuse

Pernille Arends er vokset op i et græsrodsmiljø på Ærø i 70’erne, hvor hendes far var foregangsmand indenfor vedvarende energi med solfangere, varmelagring, vindmøller og lignende. Det var dengang, man ikke talte om økologi, bæredygtighed og vintage, men om giftfri, selvforsyning og genbrug. Hun har altid haft en kreativ åre, som hun først brugte til at kreere møbler ud af udskårne spånplader, som hun ønskede sig til jul, og siden til at sy tøj både til sig selv, venner og bekendte og som kollektioner, der kom til salg i butikker.

Man sidder der ved computeren med musen, får ondt i ryggen og slider den ene trøje efter den anden i stykker, fordi man hviler albuen på bordet. Jeg kunne jo ikke blive ved at tegne, til jeg faldt af pinden, men jeg er heller ikke på vej på pension. Derfor begyndte jeg at se mig om efter en anden måde at bruge mig selv på fagligt.

Pernille Arends, selvstændig arkitekt

Mens studiekammeraterne på Kunstakademiets Arkitektskole var optaget af postmodernismen, undersøgelser af linjer i landskabet og figurer og projekter, der på en isflage i havet skulle sige noget om hele verden, var Pernille Arends mere jordnært fokuseret på at lære håndværket og bygge huse til almindelige mennesker.

En metier, hun stadig brænder for sammen med den bæredygtige mission om at spare på jordens ressourcer.

Hvor hun arkitektonisk har brugt sit arbejdsliv på at skrælle alt det overflødige væk for at komme ind til kernen af det gode design, er hun som kommunikator fuld af ord, betydende mellemrum og indskydelser, som hun passioneret lader sig rive med af. Det er tydeligt, at de mange børnefamiliers trætte 60'er-huse ligger hendes hjerte nær.

Der findes i runde tal en million en-familiehuse i Danmark. Omkring halvdelen af dem blev bygget i 1960'erne og 1970'erne og gav middelklassen mulighed for at skifte lejligheden ud med god plads og egen have. Mange af dem trænger imidlertid til at blive renoveret efter nutidens regler og forskrifter, og det har Pernille Arends hjulpet mange familier primært i og omkring København med.

Det er der, hun har haft tegnestue, men hun har hele sin karriere delt sit arbejdsliv mellem hovedstaden og Ærø, hvor hun er vokset op.

Arkitekt Pernille Arends har længe arbejdet på at udvikle et koncept, som gør hende i stand til at sælge sin viden til mere end én familie ad gangen. Nu er hun klar til at launche. Foto: Trine Grauholm

Ud fra en brainstorm-samtale, der i øvrigt var et buzzword, dengang Pernille Arends indførte dem, kunne hun identificere behovet hos den enkelte familie og efterfølgende tegne den rigtige løsning til dem og deres individuelle behov.

- Når man har gjort det med en lang række danske børnefamilier, opdager man, at selv om alle er unikke og også gerne vil have deres hjem til at være det, så er vi også alle sammen - mig selv inklusive - konforme. Vi har de samme behov, og hvis man tænker funktion, er der nogle måder, hvorpå de behov bliver indfriet bedst muligt, understreger Pernille Arends.

Da hun en dag hørte sig selv tale om ting, der var moderne i 80'erne, med et par, der først blev født i det årti, gik det op for hende, at noget skulle laves om.

- Man sidder der ved computeren med musen, får ondt i ryggen og slider den ene trøje efter den anden i stykker, fordi man hviler albuen på bordet. Jeg kunne jo ikke blive ved at tegne, til jeg faldt af pinden, men jeg er heller ikke på vej på pension. Derfor begyndte jeg at se mig om efter en anden måde at bruge mig selv på fagligt, fortæller Pernille Arends.

Annonce

Et marked i provinsen

Hun har aldrig lagt en karriereplan, men har i stedet grebet de muligheder, der er dukket op undervejs, og har samtidig sørget for at holde både netværk og viden ajour gennem et utal af kurser og efteruddannelse. På samme måde dukkede en række online-fora op, hvor advokater og business-kvinder byggede forretninger op ved at sælge deres viden til mange på én gang.

- One-to-many-princippet forstod jeg, og online mødte jeg folk, der havde fået stor succes med den model. Jeg kunne se, at jeg havde faktureret omkring 15.000 timer til danske børnefamilier gennem min karriere, men med et e-koncept kan jeg komme meget bredere ud, hvis jeg kan sælge min viden til 10 eller 20 familier ad gangen.

- Det er lidt som at skrive en bog. Du skriver den kun én gang, men du kan sælge den mange gange, forklarer Pernille Arends.

Hun så altså en mulighed for at sælge sin viden som et koncept og en model i stedet for at sælge sine timer. På den måde åbnede hun også døren til en ny målgruppe af børnefamilier uden for de store byer.

For uanset hvor meget ens hus er værd, er det en stor opgave og en stor beslutning at investere mange penge i at rive store dele af ens hjem ned i tillid til, at håndværkerne kan bygge det op til noget godt og bedre igen. I den situation er det rart at have en arkitekt med til at rådgive om de mest hensigtsmæssige løsninger, mener Pernille Arends. Det gælder ikke mindst, når det kommer til energivenligt boligbyggeri.

- Når man kigger på Danmarkskortet og kvadratmeterprisen på handlede boliger, er det næsten kun omkring København, i Odense, Aarhus og i Trekantområdet, man kan gå i banken og sige "Dav, jeg har et træt parcelhus, som skal have nye døre, isolering, børneværelser, badeværelser og samtalekøkken, og jeg vil gerne have en arkitekt på". Det løber hurtigt op i to millioner kroner, og det kan du ikke låne til andre steder. Men hvis jeg kan sælge min viden på en anden måde, kan jeg også hjælpe børnefamilierne i provinsen, ræsonnerede hun.

Siden har hun tumlet med at få det helt rigtige koncept skruet sammen og finpudset, så hun nu er klar til at gå ud med en model, hun kalder Rum-mur-modellen, der inddrager de fire aspekter teknik, design, økonomi og jura i byggeriets tre faser: Projektfasen, planlægningsfasen og praksisfasen.

Annonce

E-koncept og kursus

Før coronakrisen var hun imidlertid usikker på, hvor stor modstanden mod online-kurser ville være, og derfor lavede hun også et kursus-koncept, hvor det røde træhus på havnen i Marstal bliver helt centralt.

Det skal fungere som kursuscenter for boligejere, der står foran en renovering og har brug for at tage væk i en weekend og få diskuteret det hele igennem med en arkitekt på sidelinjen. En kursusrække, der for alvor skal skubbes i gang i løbet af foråret efter at være blevet forsinket af forsamlingsforbud og nedlukninger de seneste år. I projektet vil Pernille Arends kombinere sin egen personlige historie med formidling omkring de påtrængende samfundsproblemer og trends i tiden omkring klima og miljø.

Som en del af markedsføringen vil Pernille Arends nemlig bruge sin egen proces i parcelhuset på 203 kvadratmeter, hvor hun har de gamle tegninger, kvitteringen for grundkøbet, byggeansøgningen, regningerne fra de lokale håndværkere og skødet på papir.

De gamle tegninger, dokumenter og regninger er værdifulde for en arkitekt som Pernille Arends, der startede med at lave sine første tegninger med blyant og viskelæder. Nu vil hun ud med sin viden online. Foto: Trine Grauholm

Huset skal indrettes, så der er plads til børn og børnebørn, og undervejs vil Pernille Arends lade nysgerrige og potentielle kunder følge med gennem videoer af renoveringen.

- Jeg kan godt se mig selv stå og forklare mit koncept i Løvens Hule. Jeg har udviklet mit produkt qua mange års erfaring og specialviden inden for området, og jeg ved, at er der brug for det. Der er et hul i markedet, og det hul står der Pernille Arends på, siger hun.

Pernille Arends

  • Er vokset op på Ærø og uddannet arkitekt fra Kunstakademiets Arkitektskole i 1996.
  • Har specialiseret sig i om- og tilbygninger af enfamiliehuse og har rådgivet en lang række familier om byggeprojekter i parcelhuse.
  • Har arbejdet delvist i København og delvist på Ærø og har deltaget med et projekt i bogen "Nyt liv i parcelhuset" fra 2009.
  • Er i gang med et masterprogram på Det Kongelige Akademi, hvor hun er en del af det første hold på programmet med fokus på bæredygtighed i forbindelse med ombygning, restaurering og transformation af eksisterende byggeri.
  • Lancerer i foråret 2022 et e-koncept, hvor hun vil klæde boligejerne på til selv at stå i spidsen for deres projekter og gøre dem i stand til at søge om byggetilladelse, indgå entrepriseaftale og gennemføre en byggesag. Samtidig udbyder hun en række weekendkurser i det røde træhus på havnen i Marstal, som hun kalder Headquarters.
Annonce
Annonce
Sydjylland For abonnenter

Lines hjerneskadede søn gav hende idéen til at starte virksomhed: Har hjulpet ham til at bedre liv og nu skal andre have samme mulighed

Annonce
Sydjylland For abonnenter

Kæmpe tøjfabrikant er nødt til at investere millioner i ny lagerhal for at følge med: Se videoen af det højteknologiske lager, hvor 36 robotter suser rundt

Annonce
Østjylland

Frø-virksomhed er blevet en blomstrende forretning: Vækstkurven er stejl, fortæller direktør

Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Pengeregn over statskassen: Når priserne stiger, følger momsen med

Vestjylland

Har solgt rekordmange T-shirts – omsætningen nærmer sig en halv milliard: - Det gør en forskel, når verden begynder at gynge, at vi har medarbejdere, der er rolige og erfarne

Sydjylland

Kolding Havn hiver millioner i land - og leder efter ny direktør efter sag om skjult regning fra luksushotel

Erhverv For abonnenter

Fynbo med fem robotfirmaer: Søren Juul køber op og skyder mange flere penge ind i robotterne

Erhverv For abonnenter

Underskuddet er på 27,8 millioner kroner, men optimismen er intakt: Der er meget, der går vores vej

Erhverv For abonnenter

Nødråb fra virksomheder: Vi ved ikke, om vi kan få råvarer om en måned. Eller hvad de koster. Og om leverandøren findes om et år

Annonce