Annonce
Erhverv

Pengeregn fra Danish Crown afblæser krise i svineproduktionen

Danish Crown slagter på livet løs og nyder godt af, at Danmark ikke er ramt af afrikansk svinepest. Det betyder, at vi frit kan eksportere til lande som Kina og Japan, der betaler godt for grisen. Arkivfoto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Prisen på slagtesvin er lav, men alligevel leverer Danish Crown milliardoverskud, som deles ud til de danske landmænd. Dem, der eksporterer smågrise til udlandet, har det til gengæld svært, men også her ser markedet ud til at vende.

Landbrug: Folk, der har været ansat i Danish Crown i over 30 år, kommer ind på topchefen Jais Valeurs kontor og siger, at de aldrig har oplevet noget lignende.

- Det er vilde tider, udbryder Jais Valeur i telefonen, da han skal kommentere et historisk stærkt regnskab fra Danmarks største slagterikoncern.

- Du har en kombination af corona, som alle jo er udsat for, og så har du afrikansk svinepest i Tyskland, Polen og på vores markeder i Kina og Filippinerne. Så har du også et kinesisk marked, der i sig selv har kørt fuldstændigt vanvittigt op og ned i løbet af året. Vi har fået lidt af hvert at arbejde med, fortsætter Jais Valeur.

Annonce

Arbejdet har ikke desto mindre båret frugt. Overskuddet runder for første gang 2,2 milliarder kroner, og det stjæler opmærksomheden fra det faktum, at salget faktisk er faldet med fire procent til 58 milliarder kroner.

Faldet skyldes de benspænd, som topchefen nævnte ovenfor, og som har udløst dybe panderynker ude hos landmændene, der har set et drastisk fald i deres svinepriser det seneste år.

1600 andelshavere

I første kvartal 2020 toppede prisen på 14,30 kroner for et kilo slagtesvin, men i dag er niveauet hos Danish Crown faldet med over 40 procent til 8,40 kroner pr. kilo.

Det gør ondt på slagteriets ejere, nemlig de 1600 andelshavere, der leverer grise til Danish Crown. Til gengæld får de nu en solid overskudsdeling - kaldet restbetaling - på 1,30 kroner pr. kilo, og dertil kommer knap en kvart milliard kroner, der indsættes på andelshavernes ejerkonti i Danish Crown.

Sammenlagt skal regnskabet og de foreslåede restbetalinger godkendes af Danish Crowns repræsentantskab i næste uge, men det vil næppe blive et problem.

For en typisk svineproducent, der hvert år leverer 10.000 svin til slagteriet, er der udsigt til en bonus på 1,3 millioner kroner. For de større svineproducenter, hvor flere leverer over 100.000 grise årligt, er der tale om en decideret pengeregn.

Annonce

- Vi styrtbløder

Inden tirsdagens offentliggørelse af regnskabet var en gruppe af landmænd ude med et krav om, at hele overskuddet skulle sendes retur til ejerne.

- Svineproducenterne styrtbløder lige nu, og derfor opfordrer Danske Svineproducenter til, at Danish Crown udbetaler hele årets overskud til deres andelshavere, lød det fra svineproducenternes formand, Jeppe Bloch Nielsen.

Jais Valeur mener dog, at der er en god balance i den bonus, som bestyrelsen har foreslået.

- Det er så heldigt, at vi er ejet af dem, der producerer grisene, så det kan de selv bestemme. Men bestyrelsen har indstillet, at der bliver udbetalt rekordhøje 1,7 milliarder kroner til ejerne. Det sikrer, at vi har en kapitalisering i selskabet, så vi stadig kan låne penge, og vi skal også have råd til drift og udvikling, siger Jais Valeur.

Synes du, at de jamrer ude hos landmændene?

- Jeg har stor respekt for, at det er svært ude blandt ejerne, for markedet har været svært. Meeen, jeg lytter mig også til, at man har haft et par gode år, hvor der er leveret gode resultater, og mange steder har man fået nedbragt sin gæld. Selvom der nu er en nedtur i markedet, så er de fleste robuste nok til at stå det igennem, siger Jais Valeur.

Jeg har stor respekt for, at det er svært ude blandt ejerne, for markedet har været svært. Meeen, jeg lytter mig også til, at man har haft et par gode år, hvor der er leveret gode resultater, og mange steder har man fået nedbragt sin gæld.

Jais Valeur, koncernchef, Danish Crown
Annonce

Overgår konkurrenterne

På landbruget Mogensgård på Holmsland uden for Ringkøbing har svineproducent Asger Krogsgaard også fulgt med i regnskabsaflæggelsen. Han er formand for Danske Slagterier, og det er med den kasket, at han udtaler sig. Men han har også en række andre bestyrelsesposter, blandt andet som næstformand i Danish Crown og i Landbrug & Fødevarer.

Han noterer tilfreds, at Danish Crown har været i stand til at betale bedre priser end konkurrenterne i Europa. Målet for Danish Crown har været at ligge mindst 60 øre højere pr. kilo, når man sammenligner med et europæisk prisindeks, og det er nu lykkes i to år i træk.

- Vi er heldige med, at vi fortsat har vores adgang til at eksportere ud af EU. Det er altafgørende for os lige nu, og det kan vi, fordi vi ikke har afrikansk svinepest i Danmark. Kina, Japan og Australien er markeder, hvor vi kan få en merpris, siger Asger Krogsgaard.

Han er ikke blind for, at svineproduktionen er presset i forhold til de bedste tider for halvandet år siden. For producenterne af slagtesvin er det især høje foderpriser, der driller, når kiloprisen på slagteriet samtidig er i den lave ende.

- Jeg tror, at de fleste er godt tilpas med den efterbetaling, som kommer nu, konstaterer han og tilføjer, at niveauet på 1,7 milliarder kroner til andelshaverne fra Danish Crown er fornuftigt.

- Det er vigtigt for os som svineproducenter, at vi har et selskab, der også har en konkurrenceevne i morgen. Derfor skal der være penge til fortsat at investere i selskabet, for det er et udfordret marked, man navigerer i, siger Asger Krogsgaard.

- Jeg tror, at de fleste er godt tilpas med den efterbetaling, som kommer nu, siger landmand Asger Krogsgaard, der også er formand for Danske Slagterier. Arkivfoto: Jørgen Kirk
Annonce

Tab på smågrise

For at forstå situationen i det danske svinebrug, skal man skelne mellem to typer landmænd: Dem, der producerer smågrise særligt til eksport, og dem, der selv feder grisene op til slagtesvinene, som bliver til flæskesteg og koteletter i køledisken. Nogle gør begge dele på samme tid og har altså en bedrift, der både selv feder grisene op til slagtning og også sælger smågrise til andre landmænd.

Smågrisproducenterne er ramt af et ekstremt prisfald, hvor de får under 200 kroner pr. smågris, selvom de typisk koster 350-370 kroner at producere. Det skyldes, at de typiske kunder i Tyskland og Polen har skåret ned for produktionen, fordi udbrud af afrikansk svinepest har afskåret begge lande fra at eksportere ud af EU.

- Det er helt klart producenterne af smågrise, der har det hårdest i øjeblikket, og der er meget få af dem, der kan skabe overskud lige nu. For producenterne af slagtesvin er det ikke så galt endda, for prisen fra slagteriet er lav, men den er ikke meget lav. Der er stadig en del, der kan skabe overskud med den pris, siger Klaus Kaiser, erhvervsøkonomisk chef i Seges, der hører under Landbrug & Fødevarer.

Danmarks Statistik har udråbt svinebrugene til den absolut mest profitable driftsform i landbruget i de sidste to år. Driftsresultatet for svineproducenter nåede i 2019 op på historisk høje 3,6 millioner kroner, mens det i 2020 faldt til 2,7 millioner kroner, hvilket stadig er langt over f.eks. mælkeproducenterne.

Det genkender Klaus Kaiser også fra sine egne tal.

- I de seneste fem år har der været tre-fire rigtigt gode år. Det er betydelige beløb, de har nedbragt gælden med, så udgangspunktet for at gå ind i en lavkonjunktur har været forholdsvist gunstigt, siger Klaus Kaiser.

Hvad er afrikansk svinepest?

  1. Afrikansk svinepest er en virus, som smitter hurtigt og ofte slår dyrene ihjel indenfor få dage. Den er ikke farlig for mennesker.
  2. Sygdommen kan overleve i madvarer produceret af svinekød i flere måneder og dermed smitte til vildsvin eller tamsvin, hvis de æder madaffald, enten fordi det bruges til foder, eller fordi det henkastes i naturen eller på rastepladser.
  3. I 2018 ramte virussen Kina, som er verdens største produktion af grisekød, og har siden kostet landet over 200 millioner griseliv.
  4. Afrikansk svinepest har også hærget Europa - heriblandt i Polen og Tyskland. Det betyder, at de lande ikke kan eksportere svinekød ud af EU. Derfor presses prisen på svinekød ned i Europa. 
Annonce

Nu vender det snart

Uanset om man producerer smågrise eller slagtesvin er der i øvrigt gode chancer for, at bunden er nået, og at bedre tider venter lige om hjørnet.

- Der er udsigt til bedring, for priserne er blevet så lave i store dele af Europa og i Kina, så mange drosler ned og tilpasser deres produktion. Det er lige præcis det, der skal til, for at priserne kan stige igen. Så falder udbuddet, mens der stadig er en god efterspørgsel, og det genopretter balancen, siger Klaus Kaiser.

Hvornår sker det?

- Inden for det seneste halve til hele år har man været i gang med at tilpasse produktionen, og det vil fortsætte i de kommende måneder, så når vi kommer til foråret (2022, red.), så forventer vi at se en normalisering af markedet, siger Klaus Kaiser.

Så svineproducenterne skal holde vejret og lade være med at gøre noget overilet?

- Ja, det er jo vigtigt i den forbindelse at have gode forbindelser til de finansielle samarbejdspartnere, og det er også mit indtryk, at banker og realkredit holder hånden under de bedrifter, som under normale forhold har en god økonomi, siger Klaus Kaiser.

Hos Danish Crown har Jais Valeur bevidst undladt at sætte tal på, hvordan koncernens økonomi ser ud ved udgangen af det nuværende regnskabsår, der løber frem til september 2022.

- Det vil jeg afholde mig fra. Vi har et stærkt momentum i forretningen, men vi er slet ikke færdige med covid-19, og det kan både skabe problemer med forsyningslinjerne, ude hos vores kunder og i vores produktion. Vi kender heller ikke råvarepriserne, og vi ved ikke, hvordan afrikansk svinepest udvikler sig. Men jeg er ret fortrøstningsfuld, siger Jais Valeur.

Så hvis der ikke kommer noget på tværs, så kan I levere et lignende godt resultat til næste år?

- Det budgetterer vi med. Lad os sige det sådan.

Danish Crown

  • Danish Crown er verdens største svinekødseksportør og Europas største producent af svinekød.
  • Danish Crown beskæftiger omkring 26.000 medarbejdere - heraf cirka 8000 i Danmark. Flertallet af dem er slagteriarbejdere.
  • Virksomheden omsatte i regnskabsåret 2020/2021 for 58 milliarder kroner og tjente et overskud på 2,3 milliarder kroner.
- Det er vilde tider, lyder det fra Danish Crowns øverste direktør Jais Valeur, når han skal tale om det forløbne år. Arkivfoto: Søren Gylling
Annonce
Annonce
Vestjylland For abonnenter

Kronprinsen og fodboldstjernerne går i tøj fra Ringkøbing: Frederik og Casper sælger eksklusive jakker til de kendte

Annonce
Erhverv

Klumme: Familieoverdragelse af fast ejendom kan fremover ske efter en +/-20%-regel

Annonce
Erhverv

Klumme: Højt afkast til lav risiko - undervurderer du også din tidshorisont?

Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Juryen måtte skride til afstemning for at finde en vinder: Cane-Line er Fyns bedste til vækst

Erhverv

Klumme: Ønskelisten til den danske investorkultur

INSPIRATIONSPRISEN

Torben Larsen viser vejen i kampen mod mangel på arbejdskraft: Derfor fortjener han Inspirationsprisen

Østjylland

Ny bog guider: Sådan undgår du, at din klimatale bliver tom snak

INSPIRATIONSPRISEN

Jesper Refning modtager Inspirationsprisen på Fyn: Han tror på mennesket og sætte kollegerne fri til at lede selv

Erhverv

Fynsk cannabisfabrik bryder lydmuren - Lægemiddelstyrelsen godkender første danske produkt

Annonce