Annonce
Vestjylland

På job med erhvervsfotografen: - Der vil altid være brug for gode billeder

Erhverv+ har været med fotograf Anders Trærup på opgave. De faglærte fotografer vil altid være efterspurgt, mener han. Foto: Thomas Maxe
Næsten alle går rundt med et godt mobilkamera i lommen, men den faglærte fotograf er stadig i høj kurs. Vi tog med fotograf Anders Trærup på arbejde.
Annonce

HOLSTEBRO/STRUER: Kameraudstyr er faldet drastisk i pris, og det er blevet lettere at betjene udstyret. Og i dag går alle jo rundt med et rigtig godt digitalt kamera indbygget i mobiltelefonen.

Alligevel er der stadig mange virksomheder, som hyrer en faglært fotograf. En af dem er Bødkeriet i Holstebro, som er landets største producent af fastelavnstønder og vintønder til dekorativt brug.

- Vi sælger både tønder, og så har vi også en anden forretning, der sælger artikler til haven, så vi sælger rigtig meget via nettet. Og et godt billede sælger bare; det mærker vi meget tydeligt, for kunderne vil se varen, inden de køber. Så i takt med, at vores onlinesalg steg, kunne vi godt selv se, at der var brug for bedre billeder end dem, vi selv kunne lave, fortæller Martin Nissen, medindehaver af Bødkeriet og Havehandel.dk.

Han er medlem af et lokalt erhvervsnetværk og mødte her fotograf Anders Trærup, som bor i Holstebro og har fotostudie i Struer. Det blev i første omgang til et samarbejde om produktfoto til hjemmesiden.

Annonce

Skal se ordentligt ud

Avisen er fulgt i hælene på Anders Trærup, mens han besøger Bødkeriet igen, denne gang for at tage en serie portræt- og reportagebilleder til LinkedIn og hjemmesider. Det står snart klart, hvordan den faglærte fotografs arbejde adskiller sig fra de billeder, vi andre tager.

- Jeg skal lige have sat noget lys op, så kalder jeg på jer, når jeg er klar, siger Anders Trærup og puster lidt, mens han opstiller en håndfuld blitz-lamper og hvide lysreflekterende skærme i lagerhallen.

Blå bog: Fotograf Anders Trærup

  • Anders Trærup er udlært fotograf på Medieskolen i Viborg og med flere års erfaring fra job hos portrætfotografer og blandt andet Aarhus Universitets kommunikationsafdeling.
  • I 2017 flyttede han, kæresten og to små børn fra en lille lejlighed i Aarhus og hjem til Vestjylland, hvor de stammer fra. De byggede hus i Mejrup, og Anders Trærup åbnede sin egen forretning som selvstændig fotograf, primært erhvervsfotografi. Han har et kontor og fotostudie i Businesspark Struer.
  • For nylig er Anders Trærup også begyndt at tilbyde familiefotografering for privatkunder – dog ikke det klassiske studieportræt. Han kører i stedet ud til kunderne og tager situationsbilleder i vante omgivelser.
  • Hjemmeside: www.anderstraerup.dk

Han tager en serie prøveskud, kigger på sit kamera og justerer lampernes placering og styrke. Det ligner stor ståhej for billeder til hjemmeside og LinkedIn, men kunden er glad.

- Det skal helst se ordentligt ud. Jeg har tidligere bare brugt en mobil-selfie på LinkedIn, men det her er altså bedre, siger Martin Nissen, som havde bestilt portrætbillederne, når nu fotografen alligevel skulle komme i dag.

Annonce

Kvalitet tager tid

Anders Trærup gør sig umage for at få firmaets ejere til at se både afslappede og venlige ud. Og så kommer der lige en serie ekstra skud, fordi der skal tages foto både med og uden briller, så han senere kan fjerne brillernes spejlingsrefleks i Photoshop.

Den første time er kommet og gået, og vi er først ved at være færdige med portrætfotograferingen.

Når jeg selv er udsendt for avisen, har jeg typisk kun et par minutter til overs til fotografering, efter at jeg har lagt notesblokken og journalistrollen fra mig – og jeg er ikke flov over at indrømme, at mine billeder slet ikke er lige så gode som fotografens, selv om jeg har haft mindst 10 år til at øve mig.

Sådan kunne et hurtigt foto se ud, når journalisten er på reportage og skal vise, hvad Bødkeriet laver. Foto: Thomas Maxe

Min opgave er primært at dokumentere den virkelighed, jeg rapporterer fra, og så kan man jo altid pakke fisk ind i avisen, når man har læst den. Den professionelle fotografs billeder har derimod ofte lang levetid og er fremstillet med henblik på altid at vise kunden fra sin bedste side.

- Pyh, der er godt nok ikke meget plads her, udbryder Anders Trærup og kigger sig febrilsk omkring, da han skal tage situationsbilleder af arbejdet med at samle Bødkeriets håndlavede fastelavnstønder.

Det lykkedes at flytte lidt på nogle paller med varer, men loftlysets gullige skær er en ekstra udfordring.


Jeg kan godt lide at åbne kundernes øjne for, hvordan de kan bruge billederne på hjemmesider, i årsrapporter og alt muligt andet.

Anders Trærup, fotograf


For udfordringens skyld tager jeg selv et billede også. Og jeg krummer tæer ved minder om de mange gange, hvor jeg er kommet hjem fra reportage med foto af nogen, der så ud til at have gulsot, fordi lysindstillingerne var forkerte.

Heldigvis stiller kilderne ofte billeder til rådighed for avisen – billeder, som de har fået en professionel fotograf til at tage.

Sådan ser det ud, når den faglærte fotograf viser Bødkeriets arbejde. Foto: Anders Trærup

- Jeg kan godt lide at komme helt her ind i ”maskinrummet” og hjælpe virksomheden med at vise, hvad de arbejder med. Og jeg kan godt lide at åbne kundernes øjne for, hvordan de kan bruge billederne på hjemmesider, i årsrapporter og alt muligt andet, fortæller Anders Trærup, da han efter to og en halv time og hundredevis af skud endelig er færdig med fotograferingen.

Annonce

Stod stille i 10 uger

Udenfor pakker han sit udstyr i sin varebil, en ny Toyota, der med Anders’ sans for onkelhumor har fået kælenavnet ”Fotoyotaen”.

- 95 procent af mine opgaver foregår ude hos kunden, så det er lækkert, at jeg kan have mit udstyr med ud uden at skulle slæbe mere end højst nødvendigt, forklarer han og viser den fine indretning.

Bilen er spritny. Den blev leveret to dage efter, at Mette Frederiksen i foråret lukkede landet ned, så den kørte ikke meget de første 10 uger, men heldigvis har der været ekstra meget travlt sidenhen.

- Det giver mig en god reklame at have en varevogn. Langt de fleste fotografer tør ikke skrive på deres biler, fordi de er bange for indbrud. Men jeg tømmer altid bilen for kostbart kameraudstyr, når jeg går fra den. Altid! Og derhjemme har jeg tre-fire naboer, som er politibetjente, så jeg føler mig meget tryg, siger Anders Trærup og smiler.

Formiddagens sidste opgave bliver at være model for avisens udsendte.

- Jeg tror altså, det bliver bedre, hvis du bruger dit teleobjektiv, siger han og undskylder grinende og tilføjer, at han nok skal lade være med at blande sig.

Det gør nu ingenting. Der er ingen skam i at brænde for sit fag. Og han havde ret: Det blev bedre.

Anders Trærup har givet sin varevogn kælenavnet "Fotoyota". Vi har lovet at understrege, at bilen altid er tømt for dyrt kameraudstyr, når den holder parkeret. Foto: Thomas Maxe
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce