Annonce
Sydjylland

På Herregårdskælderen er buffeten på vej ud

Herregårdskælderen ligger, som navnet antyder, i kælderen under herregården Sønderskov i Brørup. Herregården fungerer i dag som museum. Foto: Henrik Anderson
Med afstand og sprit går restaurant Herregårdskælderen den kommende julefrokostsæson i møde. Bag gryderne står Preben Madsen, som forventer, at de sidste af hans kunder, som har foretrukket den store julebuffet, i år også vil foretrække servering ved bordet.
Annonce

BRØRUP: - Nogle tror ikke på, at der ligger en herregård herude, konstaterer Preben Madsen med et smil.

Der skal nok være noget om snakken. Man når næsten helt ind til den gamle herregård Sønderskov ved Brørup, før de tætte træer giver plads til den store, hvidkalkede bygning omgivet af voldgrav og pæne haver.

Det er her, Preben Madsen driver restaurant Herregårdskælderen, en uhøjtidelig restaurant i den gode ende, som ligger i den bevarede kælder. Den nuværende bygning, der i dag fungerer som museum, blev bygget i 1620, men stedets historie går tilbage til middelalderen.

Preben Madsen overtog restauranten i 2009. Menuerne skifter med sæsonen, normalt en gang om måneden, og råvarerne er lokale.

Ordene "lige dernede" er hyppigt brugt, når han peger mod en af leverandørerne til restauranten. Helt lokalt bliver det, når han dykker i jorden i herregårdens folkehave, hvor frivillige dyrker blomster, grønt og krydderi, som også ryger på restaurantens tallerkener.

- Vi har lam, geder, svin og kyllinger inden for fem kilometer. Vi er godt dækket ind, siger han.

Annonce

Buffetens exit

Under de hvide hvælvinger står bordene spredt, så selskaberne kan sidde på afstand af hinanden, og lige nu opbevares en del af interiøret i et tilstødende lokale. Håndspritten er allestedsnærværende.

Sporene af pandemien er tydelige, og selv om man kunne tro, at den forestående sæson for julefrokost-bookinger ville jage en skræk i enhver restauratør, giver julefrokostsæsonen ikke Preben Madsen sved på panden. Faktisk forventer han, at den lægger sig i en tendens, der længe har været i gang hos ham: Buffetens endeligt.

Og det passer fint ind i konceptet på Herregårdskælderen.

- Vi gør os generelt ikke meget i buffet. I stedet kører vi en julemenu. Vi har nogle få kunder, som plejer gerne at ville have buffet, men det tror jeg ikke, de vil i år. Det kan jeg ikke forestille mig.


Vi kalder dem op få mennesker ad gangen, så folk ikke står i kø. Der er ikke noget mere dumt end at stå i kø ved en buffet. Det er da langt mere hyggeligt at sidde nede ved bordet og tale og drikke lidt vin.

Preben Madsen, Herregårdskælderen


Preben Madsen tror, at buffeten er på vej ud.

- Til de helt store arrangementer er buffet selvfølgelig det letteste, men hos os kan vi tydeligt mærke tendensen op til jul. Selv om folk vil have klassisk julemad, vil man stadig have det serveret på tallerken.

Det er en tendens, han har set længe, og som han forventer kun bliver forstærket af coronaepidemien.

Preben Madsen oplever også, at hans kunder i højere grad efterspørger, at han er kreativ med julens menukort. Den helt klassiske buffet og de helt klassiske serveringer er der ikke meget salg i længere.

- Jeg tror, folk er lidt trætte af at spise det samme hele december. Julefrokosten er blevet mere varieret.

Annonce

Styr på hygiejnen

Der bliver dog stadig stillet op til buffet. Især ved konfirmationer er den uhøjtidelige serveringsform populær, fordi der er stor aldersforskel på gæsterne og derfor behov for forskellig mad, som rammer bredt.

Når kunderne vil have buffet, gør Preben Madsen meget ud af, at buffeten bliver afviklet med høj grad af hygiejne. Det er med masser af sprit, handsker og få små hold ved buffeten ad gangen.

- Vi kalder dem op få mennesker ad gangen, så folk ikke står i kø. Der er ikke noget mere dumt end at stå i kø ved en buffet. Det er da langt mere hyggeligt at sidde nede ved bordet og tale og drikke lidt vin.

En del af herregårdens have fungerer som folkehave, hvor frivillige dyrker grønt, urter og blomster. Preben Madsen bruger flittigt blandt andet havens artiskokker, som traditionelt var en højstatusplante blandt herregårde. Foto: Henrik Anderson

Preben Madsen oplever ikke, at julefrokostselskaberne kræver meget stor afstand indbyrdes, idet man på mange virksomheder alligevel går op og ned ad hinanden det meste af dagen og spiser frokost sammen.

Herregårdskælderen har tre rum i forskellige størrelser, hvor de dækker op til halv kapacitet. Det vil sige, at det største rum i restauranten for tiden har plads til 40 mennesker. Derudover har han fokus på at holde selskaberne adskilt i restauranten.

- Vores mål er at sørge for, at der er god afstand mellem de forskellige hold. Og så serverer vi maden så vidt muligt.

Ligesom mange andre restauranter kastede Preben Madsen og Herregårdskælderen sig ud i takeaway under coronakrisen. På den måde har de holdt skindet på næsen.

- Det gik supergodt, siger han om, at Herregårdskælderen kørte 10 små anretninger til 250 kroner pr. kuvert og menuer, som folk selv skulle gøre færdig derhjemme.

Genåbningen for spisende gæster gik også over al forventning:

- Folk er vilde for at komme ud. På vores kanter er der ikke mange smittede, så folk er ikke bange for at gå ud og spise. De første to uger op mod vores sommerferie, som ikke plejer at være så gode, havde vi fuldt hus uafbrudt.

Preben Madsen forventer heller ikke den store nedgang i julens arrangementer.

Om Herregårdskælderen

  • Restaurant Herregårdskælderen ligger i herregården Sønderskov ved Brørup.
  • Efter renoveringen af herregården i 1992 åbnede restauranten i kælderen.
  • Preben Madsen overtog restauranten i 2009.
  • Restauranten har tre rum til gæster i forskellig størrelse. Det ene indeholder et rundt ridderbord lavet af et kæmpeasketræ, som væltede ved Sønderskov i stormen i 1999.
  • Selskabslokalet har normalt en kapacitet på 80 personer, men grundet corona er antallet af sæder i restauranten halveret.
  • Råvarerne kommer fra Folkehaven ved Sønderskov samt fra lokale gårde.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce