Annonce
Erhverv

Overvejer retssag mod staten: Jensens Bøfhus har tabt kæmpebeløb i coronakrisen

Jensens Bøfhus har hovedsæde her i Fruens Bøge i Odense. Arkivfoto: Vibeke Volder
Efter et underskud på 44 millioner kroner overvejer Jensens Bøfhus at rette krav mod staten.

Odense: Jensens Bøfhus blev en af coronakrisens største tabere. Alene i 2020 kostede den tvungne lukning af restauranterne kæden et underskud på 44 millioner kroner, og i år vil der formentlig kommet et minus på 12 millioner kroner på bundlinjen.

Det fremgår af koncernen Jensen's Food Groups regnskab for 2020.


Annonce

Vi går ikke i gang med en retssag straks, men det kan ende med det.

Anders Nikolaisen, direktør, Jensens Bøfhus


I første omgang er det coronakrisen, der har kostet mange penge. Men underskuddet er blevet særligt stort, fordi kæden ikke har kunnet få del i den lønkompensation, som staten ellers har givet til corona-lukkede virksomheder. Ifølge kæden har det kostet den et tocifret millionbeløb og udgør mere end halvdelen af underskuddet.

Årsagen er, at kæden er i en faglig konflikt med fagforbundet 3F, og konflikten har fået regeringen til at afvise at udbetale støtte.

Direktør Anders Nikolaisen sætter sin lid til arbejdsret og ombudsmand. Arkivfoto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix

- På grund af regeringens besynderlige fortolkning af neutralitetsprincippet har Jensen's Bøfhus A/S ikke modtaget kompensation ved lukning på lige vilkår med den øvrige restaurationsbranche i Danmark, og det er således ledelsens vurdering, at der mangler et tocifret millionbeløb, hedder det i regnskabet.

- Vi går ikke i gang med en retssag straks, men det kan ende med det. Først vil vi afvente en afgørelse fra Arbejdsretten på vores sag med 3F. Desuden vil vi se på, hvordan Folketingets ombudsmand forholder sig til en klage, som vi har sendt til ham. Måske vil de to afgørelser gøre det muligt at finde en ordning med Erhvervsministeriet uden at gå gennem en lang og omstændelig retssag, siger direktør Anders Nikolaisen.

Det store tab kommer efter et positivt 2019. Efter seks år med underskud, nedskæringer og omlægninger, nye ejere, ny ledelse og tilførsel af store millionbeløb var det endelig lykkedes at få overskud.

Jensen's Food Group A/S

Hjemsted: Odense

CVR-nr.: 28 70 72 23

Direktion: Anders Nikolaisen

Bestyrelse: Jesper Sondrup Rosener (formand), Ernst Broder Kier, Torben Østergaard Nielsen, Hans Carl Bøgh-Sørensen, Jann Dollerup Vig Jensen

Ejere: Steen Haustrup, Jørn Bonnesen, Torben Østergaard Nielsen, Hans Bøgh-Sørensen, Enrico Krog Iversen, Georg Gundersen, Rene Søgaard Larsen, Jørgen Lindegaard Hjort, Ole Pape Jensen

Regnskabstal 2020 (2019 i parentes)

Omsætning: 363 millioner kr. (472)

Resultat af drift (EBITDA): -30 millioner kr. (+26)

Resultat før skat: -44 millioner kr. (+10)

Resultat efter skat: -41 millioner kr. (+9)

Egenkapital: 19 millioner kr. (10)

Antal ansatte: 399 (477)

Jensens Bøfhus blev i 2018 overtaget af en række fynske erhvervsfolk, der løbende har sørget for, at kæden kunne overleve ved at skyde store beløb i kassen. Lige før nytår tilførte de 50 millioner kroner, og i april sendte de yderligere 15 millioner kroner afsted. I alt har ejerne lagt 155 millioner kroner samt ydet et lån på 10 millioner kroner.

Selv om alle restauranter er i gang igen - den sidste genåbnede i Oslo onsdag - er der ikke fuld damp på kedlerne.

- Weekenderne er lige så gode som i 2019. Men i hverdagene mangler vi de spontane gæster på grund af krav om test, så da ligger vi cirka 20 procent under det normale, siger direktøren.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Forfatter Peter Borbergs har været fascineret af Piet Hein siden 1990'erne: Må knibe sig selv i armen over kildematerialet til stor biografi

Annonce