Annonce
Erhverv

Her er datacentrene i Danmark: Industrien er i rivende udvikling

- Vi kan ikke tage æren for etableringen af datacentre her i landet, men jeg tror helt klart, at vi er med til at øge blikket og interessen for Danmark, siger Henrik Hansen. Foto: Morten Pedersen
På få år er Danmark gået fra at være stort set ukendt territorium for datacenterinvesteringer til i dag at toppe listen over de bedste steder at etablere sig. En position og vækst på området, som branche- og interesseorganisationen Datacenter Industrien kun forventer vil fortsætte i årene frem.

Viborg: Digitaliseringen er efterhånden blevet en hel naturlig del af langt de flestes hverdag.

Vi tjekker mails i stedet for postkassen. Vi handler ind på nettet i stedet for i supermarkedet. Vi streamer tv-serier og film. Vi læser avisen online. Og det meste data om vores sundhed bliver i dag registreret digitalt.

En udvikling, som corona kun har sat yderligere skub på. Og en udvikling, der kræver mere data end hidtil.

Netop derfor ser direktør i branche- og interesseorganisationen Datacenter Industrien, Henrik Hansen, fortsat et kæmpe potentiale for etableringen af flere datacentre i Danmark.

- Stort set alt skal jo tale sammen digitalt i dag, og det kræver datacenterdrift, understreger direktøren, der langt fra er ene om at se potentialet, hvilket blandt andet Microsofts udmelding i december 2020 om at etablere tre datacentre på Sjælland vidner om.

Og siden covid-19 sidste år sendte store dele af verdens befolkning hjem og gjorde begreber som hjemmearbejdsplads og onlinehandel til faste vendinger, er behovet for datacenterdrift kun steget.

- Den periode med hjemmearbejde, vi har været igennem, ville ikke kunne køre uden datacentrene. Det har virkelig været en test af branchen, og hvad den kan holde til, siger Henrik Hansen, der ikke lægger skjul på, at han er godt tilfreds med resultatet.

- Vi har virkelig fået testet kapaciteten og dens robusthed. Og det ser ud til, at den holder, siger han.

En kæmpe succes

Som direktør for Viborgegnens Erhvervsråd var Henrik Hansen tilbage i 2017 med til at stifte branche- og interesseorganisationen Datacenter Industrien, kort efter Apple satte skovlen i jorden omkring 10 kilometer udenfor Viborg. Og det var der særligt én grund til.

- Da Apple tilbage i 2015 annoncerede, at de havde et datacenter på vej i Danmark, fandt vi i erhvervsrådet det svært at overskue, hvem der kunne levere, hvad til centeret, fordi vi ikke tidligere havde haft så store investeringer knyttet til et datacenter her i landet, fortæller Henrik Hansen.


Det har været en kæmpe succes på alle måder. Både set i forhold til antallet af medlemmer, men også i forhold til de resultater, vi har opnået.

Henrik Hansen, direktør i Datacenter Industrien


- Derfor var vores tanke at få et økosystem bygget op, der dels kunne synliggøre et relevant netværk og dels være med til at skaffe forretning til danske virksomheder, tilføjer han.

Det første år talte netværket 20 medlemmer. I dag tæller branche- og interesseorganisationen 80 medlemmer, som favner alt fra operatører af datacentre til de virksomheder, der leverer til industrien, samt relevante uddannelsesinstitutioner og kommuner, der enten har datacentre eller har planer om at få dem.

- Så det har været en kæmpe succes på alle måder. Både set i forhold til antallet af medlemmer, men også i forhold til de resultater, vi har opnået, vurderer direktøren og remser op:

- Vi har været med til at påvirke politikerne til at fjerne tåbelige afgifter på overskudsvarme. Vi har været med til, at en del uddannelsesinstitutioner i dag har moduler, der rækker ud mod datacenterindustrien, så vi kan løfte antallet af driftsmedarbejdere til industrien fremover. Og så har vi flere cases på virksomheder, der har gjort datacentrene til deres vigtigste omsætningskanal.

Særligt stolt gør det ham, at Danmark tilbage i efteråret 2020 blev udnævnt af det engelske nyhedsite Investment Monitor som det bedste sted i verden at etablere et datacenter.

Annonce

På forkant med EU

- På få år er Danmark gået fra stort set ikke at være på landkortet i forhold til datacenter-investeringer til nu at være et af de førende lande på området, siger Henrik Hansen, der ikke er i tvivl om, at placeringen skyldes, at store kendte virksomheder som Apple, Facebook og Google – og nu også Microsoft - har valgt at etablere datacentre her i landet.

Men de store spillere er ikke de eneste, der har set potentialet i Danmark. Også større datahoteller som Digiplex, Interxion, Globalconnect og Bulk samt et hav af mindre aktører på området hjælper i dag til med at sikre og opbevare data for virksomheder og offentlige instanser, der mangler plads eller viden om, hvordan man bedst sikrer data.

- Så der er ved at være et ret stort marked, understreger Henrik Hansen.

Set i forhold til andre europæiske land, mener direktøren da også, at Danmark har noget helt særligt at byde på. For i en verden, hvor klimaforandringerne fylder mere og mere på dagsordenen blandt politikerne på Christiansborg såvel som i EU, har vedvarende energikilder og genanvendelse af overskudsvarme fået en større betydning. Og netop her, er danskerne helt fremme i skoene.

- Danmark har allerede mulighed for at leve op til de EU-krav, der stilles om en reduktion på CO2-udledningen på 55 procent inden 2030, og vi kan også gøre det både hurtigere og bedre end andre lande, fordi vi dels har en stor mængde af grøn energi til rådighed og dels har løsninger til, hvordan vi let kan aftage overskudsvarmen fra datacentrene, siger Henrik Hansen.

Som eksempel fremhæver han Facebook i Odense, som allerede i dag genanvender varmen fra datacenteret til at opvarme end 7000 boliger i byen. Et tiltag, som han forventer også vil sprede sig til andre egne af landet, som for eksempel Viborg med hjælp fra det nærliggende Apple datacenter.

Annonce

Store investeringer

- Datacentre bruger en del strøm, og derfor kan folk tænke dem som en belastning. Men faktisk investerer de massivt i grøn energi og forsøger også at omsætte energien til varme. Derfor mener vi også, at man bør se dem som en del af den grønne løsning, siger Henrik Hansen, der som eksempel nævner Googles planer om at bygge fem solcelleparker og Apples planer om to vindmølleprojekter i landet.

Han opfordrer derfor til, at Danmark som nation bør tænke endnu mere i, hvordan vi kan bidrage til datacenterindustrien fremadrettet. Et arbejde, som branche- og interesseorganisationen allerede er i fuld sving med.

Dels ved at skabe lempeligere politiske vilkår for de operatører, der ønsker at etablere sig i landet, og dels ved at sætte fokus på jobmulighederne i industrien på de uddannelsesinstitutioner, hvor det er relevant.

Om Datacenter Industrien

  • Etableret som branche- og interesseorganisation i marts 2017.
  • Har i dag 80 medlemmer, der tæller alt fra operatører af datacentre til virksomheder, der leverer ydelser til industrien, relevante uddannelsesinstitutioner samt kommuner, der enten har datacentre eller planer om at få det.
  • Afholder tre-fire netværksmøder årligt samt et årligt stormøde med deltagelse fra flere lande.
  • Udgiver en årlig markedsrapport med analyser af markedsudviklingen og anbefalinger til, hvordan datacenterindustrien kan styrkes yderligere.
  • Udgiver derudover et branchekatalog, som giver folk udefra muligheden for at slå op og se, hvem der kan bidrage med hvad indenfor området.
  • Har i dag en fuldtidsansat, samt tre ansatte tilknyttet på deltid, herunder direktøren selv, en kommunikationsmedarbejder og en teknisk konsulent.

For det er ikke kun Danmark, der har noget at byde på for datacentrene. Datacentrene gavner også den danske økonomi.

- Når man ser på de tre største projekter i landet, som Apple, Facebook og Google står bag, så har de samlet set investeret for mere end 20 milliarder kroner over en relativ kort tidsperiode, understreger Henrik Hansen.

- De investeringer genererer årligt i omegnen 3000 til 4000 byggejobs over en lang årrække. Så det kan godt være, at de kun skal bruge et par hundrede mand til at drifte det, men den samlede jobmæssige effekt er langt større.

- Alene et firma som Facebook har allerede besluttet at gå videre med deres byggeri, så de går fra en investering på fem millarder kroner til nærmere 10 milliarder kroner med stor positiv effekt på underleverandører og det omkringliggende samfund. Der er langt imellem, at investeringer i dette niveau rammer Danmark, slutter han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce