Annonce
Vestjylland

Opkøb og hjemtaget produktion styrker virksomhed i midtjysk kernebranche

Michael Kirkeby, erhvervsdirektør, Sydbank Midtjylland. Pressefoto

Corona er hård ved mange virksomheder verden over. Jeg er derfor nu ekstra glad for at opleve, at mange midtjyske virksomheder er optimistiske for fremtiden, søger muligheder og gearer sig til det opsving, som altid følger en krise.

Et af de lyspunkter er tekstilvirksomheden Sontex DK i Ikast, der har 38 medarbejdere og på bestilling leverer forarbejdede rundstrik-råvarer i stof i metermål til andre virksomheder, der blandt andet producerer arbejds-, mode-, sports- og undertøj. Sontex leverer blandt andet til den virksomhed, der syr militærets uniformer.

Sontex’ omkring 200 maskiner producerer omkring 150 ton primært metervarer om måneden og oplevede et lille dyk i ordrer, da coronaen ramte.

- Vores forretning er 20 procent kunder i mode, mens 80 procent producerer tøj til Forsvaret, hospitaler og lignende samt børnetøjskæder, der alle har webshops. De sælger og aftager stort set det samme hvert år uanset krise eller ej, så til de 80 procent har vores aktivitet stort set været uændret.

- Vores kundesammensætning har altså været helt rigtig. De af vores kolleger, der ligger med 80 procent mode og 20 procent resten, er total ramt af corona. De har fået annulleret stort set alle modeordrer og kan smide alt det ubrugte stof ud, da det jo er i de farver, som var mode i forrige sæson, fortæller administrerende direktør og ejer af Sontex, Sonny Østergaard.

En af de kolleger er Elkjær Strik i Sunds, som indtil for nylig producerede primært herremodetøj i fladstrik. Virksomheden gik konkurs i februar og er nu overtaget af Sonny Østergaard og Jesper Hvisthule og genopstår som JV Knitwear.

Fem af 10 medarbejdere fra Elkjær Strik fortsætter i JV Knitwear, der også har overtaget maskiner, varelager og ordrebog.


Sontex er altså klar, når vaccinerne har haft effekt, og opsvinget kommer - måske allerede i andet halvår i år?


- Jeg har altid været interesseret i fladstrik, som jeg tidligere har arbejdet med. Jeg har tidligere haft en fladstrikvirksomhed, som jeg solgte for fire år siden. Der er vel desværre kun to-tre fladstrikkerier tilbage i Danmark. Den tradition vil vi gerne være med til at fastholde, så de ikke alle flytter ud af landet. Desuden kan vi nu også tilbyde vores kunder varesegmentet færdigt tøj ved at overtage Elkjær Strik, en del af medarbejderne og produktionsanlægget, siger Sonny Østergaard.

”Udlandet” betyder i denne sammenhæng Østeuropa. Sontex har selv et logistikcenter i Polen for at være tæt på de virksomheder, der forarbejder Sontex’ råvarer – farverier og de, der klipper og skærer nogle af stofferne til.

- Logistikcentret stammer fra, da vi stiftede Sontex i 2003 og havde et strikkeri i Polen. Vi beholdt logistikcentret, da vi trak produktionen hjem i januar 2018. Lønniveauet stiger i Polen, og afstanden gjorde, at vi i det daglige manglede føling med, hvad der skete i Polen.

- Ved at have produktionen samlet i Ikast har vi et bedre produktionsflow og kan agere hurtigere, når der er brug for det. Vi har ikke fortrudt vores beslutning om at trække produktionen hjem én eneste gang, konstaterer Sonny Østergaard.

Sontex er altså klar, når vaccinerne har haft effekt, og opsvinget kommer – måske allerede i andet halvår i år?

Vi kan allerede skimte de første sikre tegn i horisonten, som når en smuk regnbue følger et slemt vejr, og vintergækker og fuglekvidder nu afløser vinterens sne og kulde.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce