Annonce
Nordsjælland

Omsætningen vokser i skrumpende branche: Far og søn skaber succes i 68 år gammel familie-forretning

- Jeg tror faktisk aldrig, vi har skændtes i butikken, siger Lars Andersen, som bliver afbrudt af sin søn: - Det kommer nu an på, hvad man definerer at skændes, lyder det med et glimt i øjet fra Tobias Andersen. Foto: Charlotte de la Fuente
Selvom det slet ikke er forventet, ville de to indehavere nyde, at fjerde generation i familien Andersen også en dag fik sin daglige gang i butikken. - Tanken er da dejlig, men jeg kommer absolut ikke til at presse på for det, siger Tobias Andersen.

ERHVERV: Der er ikke meget liv tilbage i de gamle håndværk.

Sådan indledte Helsingør Dagblad en artikel i 1987, dengang Eskilds Møbelpolstring blev portrætteret som den enlige svale, der undtagelsesvist formåede at skabe succes i en måske døende branche.

Men helt døende var den imidlertid ikke. I hvert fald fungerer forretningen på Esrumvej i bedste velgående her 25 år senere - og nu med tredje generation ombord.

Annonce

Sønnike og barnebarn til stifteren af virksomheden, Lars og Tobias Andersen, ejer sammen Eskilds Møbelpolstring, hvor de for så vidt muligt enes om tingene.

- Det går da okay med at holde hinanden ud, lyder det spørgende fra 34-årige Tobias Andersen.

- Jo jo, ellers giver jeg ham bare nogle bank, og det tør du ikke, svarer hans 56-årige far, Lars Andersen, med et grin.

Ifølge Lars Andersen bliver kunderne i Eskilds Møbelpolstring yngre og yngre. Foto: Charlotte de la Fuente

Voksende omsætning

Heldigvis har de to indehavere ikke meget at skændes om. For selvom Tobias ofte møder spørgende blikke, når han fortæller om sit daglige erhverv, fejler indtjeningen intet.

Alene i det seneste regnskabsår omsatte Eskilds Møbelpolstring, som tæller tre ansatte inklusiv de to indehavere, for rundt regnet 2,7 millioner kroner. Og det er de godt tilfredse med.

- Vi må bare sige, at coronaen i hvert fald ikke har givet os mindre at lave. Jeg må nok indrømme, at jeg var noget bekymret for to år siden. Så for mig var det meget overraskende, at vi faktisk fik endnu mere travlt, forklarer Lars Andersen.

Ligesom det har været tilfældet i mange andre håndværksbrancher, forventer de to indehavere, at de fik mere at lave, fordi danskerne brugte mere tid i hjemmet, og at de derfor fik øjnene op for, hvad der kunne forbedres. Samtidig sparede de rejsebudgetterne, efter grænserne i flere omgange blev lukket.

- Men det hører også med til historien, at vi fik Peer Brohl Larsen med ombord. Han drev før Brohl Møbelpolstring, men har taget sine kunder med herover, og det har givet et stort løft, siger Lars Andersen.

Møbelpolstreruddannelse

Som færdigudlært møbelpolstrer lærer du både at polstre møbler efter helt nye teknologiske metoder og efter en stolt håndværksmæssig tradition. Du kommer til at bruge både hænderne og hovedet i den kreative skaberproces, og du lærer om både designprocessen, stil, opbygning og materialevalg.

I løbet af uddannelsen kommer du til at prøve kræfter med mange forskellige opgaver. Det kunne være puder, tasker, mobilcovers, sadelmagerarbejde og naturligvis møbler i massevis. Du kommer til at arbejde med stoffer af alle slags, læder og andre materialer

Uddannelsen som møbelpolstrer varer 4 år og 6 måneder.

Folkeskolens afgangseksamen eller tilsvarende med karakteren 2,0 i dansk og matematik er et adgangskrav.

Annonce

Skrivemaskiner og fastnet

Noget, der ligeledes gav et stort løft, var, da Eskilds Møbelpolstring fik den tredje generation til at blive medindehaver af firmaet. Siden er virksomheden gået fra skrivemaskiner til markedsføring gennem Google.

- Der stod en skrivemaskine og alt blev skrevet i hånden, da jeg kom. Der var ikke computere, der var ikke internet, der var ingenting, griner Tobias Andersen.

Alt sammen og mere til er tilføjet i mellemtiden, og hvis det ikke var for Tobias, fortæller hans far, er det langt fra sikkert, at Eskilds Møbelpolstring ville eksistere den dag i dag. I hvert fald ikke i samme format.

Mens coronaen gjorde sit indtog i Danmark, begyndte flere at efterspørge Lars og Tobias Andersens håndværksevner. Foto: Charlotte de la Fuente

- Jeg blev da lidt stolt, da han kom og spurgte. Det lå aldrig i kortene - nærmere tværtimod, så jeg blev overrasket. Det er sjovt, at det kan få lov at køre videre. Ærlig talt, så havde jeg måske bare haft et lille hyggeværksted, hvis Tobias ikke havde sagt, at han gerne ville være med. Da min far gik bort, stod jeg med en stor opgave alene, husker Lars Andersen, og kigger på sin søn.

- Nej, så var det her nok solgt fra. Jeg var godt nok også noget nervøs, da jeg skulle fortælle det. Han kunne jo bare have sagt, at det gider han ikke. Jeg var faktisk i tvivl, om han gerne ville drosle ned, siger Tobias.

Annonce

Fjerde generation?

Men i stedet er der droslet op. I hvert fald for Eskilds Møbelpolstrings samlede antal opgaver. De to indehavere anslår, at de rundt regnet har i omegnen af 1.000 møbler til service i butikken årligt.

De unge sætter mere og mere pris på det brugte og på det, de har arvet fra deres forældre eller bedsteforældre. Vi mærkede det måske første gang for små ti år siden, og det er kun taget til.

Tobias Andersen, medindehaver af Eskild Møbelpolstring

Samtidig har udseendet på de besøgende kunder ændret sig. For selvom erhvervet for mange i den yngre del af befolkningen anses som noget, der hører fortiden til, oplever Tobias og Lars en stor vækst i antallet af unge kunder.

Noget, de primært tillægger den store tilslutning, som genbrug og bæredygtighed oplever og har oplevet i efterhånden et årti.

- De unge sætter mere og mere pris på det brugte og på det, de har arvet fra deres forældre eller bedsteforældre. Vi mærkede det måske første gang for små ti år siden, og det er kun taget til, fortæller Tobias Andersen.

- Det kan godt være, at man kan få en sofa for en slik i Ikea, men så er kvaliteten også derefter. Der er ikke mange møbelpolstrere i Danmark, men der er dem, der skal være, og jeg tror, at vi vil være her længe endnu, tilføjer den tredje i række fra familien Andersen, som står som indehaver af Eskilds Møbelpolstring.

Om han bliver den sidste, har han svært ved at svare på. Til gengæld er han ikke i tvivl om, hvad han håber.

Sofaen, som Tobias Andersen netop har ombetrukket, skal snart stå i et sommerhus på Strandvejen. Foto: Charlotte de la Fuente

- Min datter Merle, hun vil sgu ikke. Jeg tror hellere, hun vil være skuespiller eller musiker. Men min søn... det kan godt være. Han er en frisk dreng, som har godt med smæk på. Tanken er da dejlig, men jeg kommer absolut ikke til at presse på for det. Det skal kun være, hvis han en dag finder ud af, at det er det, han helst vil, fortæller Tobias Andersen

Annonce
Annonce
Erhverv

Ny sygeplejefaglig direktør har stået i spidsen for akutafdelingen i Horsens - nu skal hun helt op i helikopteren

Annonce
Fyn

Konferencecentre forventer nyt rekordår

Annonce
Erhverv

Han kan stege din bøf: Verdensmester rejser ud og griller for kunderne

Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Ekstremerne vinder i jagten på talent: Hvis du vil være noget for alle, er du ikke noget for nogen, mener Odense-direktør

Nordsjælland

Abekopper sender aktie på himmelflugt: Kvistgård-virksomhed stiger syv milliarder i værdi

Fyn For abonnenter

Biotech-firma i Odense blev kendt under corona: Fordobler millionoverskud efter testspurt

Erhverv

Analyse: Bankerne betaler ikke negative renter længere. Gør du?

Sydjylland

"Det viste sig at være helt nødvendigt med en oprydning": Spildevandsselskab har sagt farvel til top-direktør

Fyn

Sydfynsk cykelhandler i stort gear: Største overskud nogensinde

Annonce