Annonce
Østjylland

Ole gik fra Løvens Hule uden investering - siden da er pizzakunder og potentielle investorer strømmet til

- Jeg startede jo egentlig for min egen skyld. For at have kød til mig selv fra grise, som jeg vidste havde haft et optimalt dyreliv, hvor de som minimum havde fået noget jord og rode rundt i, fortæller Ole Christian Olesen, der trods et tæt forhold til grisene på gården intet har imod, at de i sidste ende lander på tallerkenen. Foto: Laura Uldahl Aggernæs
Der er mere idealist end kapitalist i Ole Christian Olesen. Derfor er han fint tilfreds med, at det endte med et nej til investeringer, da han i januar forlod DR-programmet Løvens Hule tomhændet. Men det har ikke gjort iværksætterens succes mindre.

Hammel: Det er ikke let at manøvre sig rundt på de få kvadratmeter i stuehuset, der i dag udgør pizzabageriet på Oles Gård.

- Vi er udfordret på plads, vedkender Ole Christian Olesen blankt.

Se produktionen på Oles Gård her

Annonce

Siden iværksætteren i 2015 første gang kastede sig over pizzabagning i forbindelse med festivalen NorthSide, er kunderne strømmet til. Først på gården, hvor naboerne hurtigt begyndte at undre sig over de lange køer ude foran gårdspladsen. Siden ved frysedisken, hvor Oles Gårds pizzaer i dag fortrinsvist er at finde.

Det har betydet flere medarbejdere på gården, der har krævet ombygning og renovering af det nedlagte landbrug, som Ole Christian Olesen købte i 2011. En gård, der i dag både udgør arbejdsplads og bolig for den 43-årige stifter og administrerende direktør i firmaet. Derfor glæder det ham, at økonomien tilsvarende er vokset i firmaet, der i 2020 for anden gang i firmaets historie kunne lande et mindre overskud. Det hidtil største af slagsen i firmaets 10-årige historie.

- De første mange år var vi bare glade for at gå i nul. Dengang var udfordringen, at kassekreditten ikke måtte gå for meget i minus. Men nu er det blevet lettere at få forretningen til at hænge sammen, fortæller Ole Christian Olesen, der af samme grund går med planer om udvidelser, der skal skabe bedre plads til de efterhånden 15 faste medarbejdere på gården.

- Vi er gode til at udnytte pladsen, men det er svært at følge med det tempo, der har været i den senere tid. Så jeg føler, at vi ved at være klar til at bygge nyt, siger han.

Dialogen med Favrskov Kommune er derfor indledt om muligheden for at udvide produktionen med 500 ekstra kvadratmeter. En udvidelse, som han håber på at kunne realisere indenfor et års tid.

Gang i pizzariet

Tempoet på bestillingerne er ikke blevet mindre af, at Ole Christian Olesen i starten af året stillede sig selv og sin virksomhed til skue i det populære DR-program Løvens Hule. For selvom iværksætteren trods et fælles bud fra to af løverne, Mia Wagner og Jacob Risgaard, i sidste ende endte med at gå tomhændet fra programmet, satte synligheden i bedste sendetid og de mange komplimenter til hans luksus-frysepizzaer en steppebrand af bestillinger i gang uden for skærmen. Og det selvom løverne i Løvens Hule satte spørgsmålstegn ved, om man med succes kan sælge frysepizzaer til 100 kroner stykket.

- Det er klart, at det ikke er noget for alle. Men jeg oplever, at det er flere end man tror, der rent faktisk gerne vil betale for ordentlig mad, siger Ole Christian Olesen, der er blevet bekræftet af de mange bestillinger, der særligt i tiden lige efter programmet nærmest lagde produktionen ned.

- Heldigvis havde vi kun én måned, der var rigtig hård. Og man skal jo ikke være et skarn, for jeg ved jo godt, at det er den slags efterspørgsel, som alle iværksættere drømmer om. Men det er samtidig ikke fedt, når man ikke kan følge med, fortæller Ole Christian Olesen, der sammen med sine medarbejdere måtte arbejde både aftener og weekender for at fremstille pizzaer nok til de mere end 250 supermarkeder, der forhandler produktet. For på Oles Gård bliver alle pizzaer fra bund til sovs og topping fremstillet i hånden.

- Så det er svært at skrue op for tempoet, forklarer Ole Christian Olesen, der anslår, at firmaet på årsbasis fremstiller omkring 100.000 pizzaer.

Oles Gårds pizzaer er i dag ude i over 250 butikker. Men selvom flere butikskæder skulle vise interesse, er det i øjeblikket ikke muligt at øge produktionen yderligere. - Så ville vi ikke kunne følge med, og det må ikke være vores skyld, at hylderne står tomme, understreger Ole Christian Olesen. Foto: Laura Uldahl Aggernæs

- Sammenlignet  store pizzaproducenter som for eksempel Dr. Oetker, så svarer det måske til, hvad de kan producere på en dag. Men vi er en lille virksomhed, der laver alt i hånden. Så for os er det vanvittig mange, understreger han.

Interessen har i øvrigt ikke kun været stor fra forbrugere. Også mere end 20 forskellige potentielle investorer har siden tv-programmet løb over skærmen kontaktet iværksætteren.

Annonce

Mere end penge

- Jeg beder jo om hjælp i programmet, så på den måde er jeg selv ude om det. Men så meget har jeg heller ikke brug for hjælp, siger Ole Christian Olesen med et grin.

For selvom tanken om flere penge udefra frister, er han ret afklaret med, at der ikke skal investorer ind lige foreløbig.

- Der er jo ingen, der afleverer deres penge og bare siger: ”værsgo, go ahead”. Og jeg har drøntravlt, så jeg har ikke brug for at skifte fokus lige nu. Så vil jeg hellere tage et banklån og bevare magten selv i forhold til nye tilbygninger, og den er banken også med på, siger Ole Christian Olesen. Af samme grund er han glad for, at Løvens Hule endte, som det gjorde: uden en investering fra de fem investeringsvillige forretningsfolk på podiet.

- Hvis jeg skal være ærlig, så gik jeg derind med et åbent sind. Men jeg foretrak at gå derfra, som jeg gjorde. De er sindssygt dygtige alle fem, men man kan ikke bare skalere min virksomhed ved at hente råvarer fra Kina og sætte prisen ned. Man er nødt til at holde fast i essensen af det, vi laver, og derfor er der heller ikke nogen let vej til penge, fortæller han.

- Så ærligt talt havde det været noget frygteligt bøvl at få én af dem med, tilføjer han med et grin.

For Ole Christian Olesen handler virksomheden nemlig om andet og mere end at tjene penge. Det handler om at skabe et kvalitetsprodukt af gode råvarer og med ren samvittighed.

- Løvens Hule er meget fokuseret på skalerbarhed. Det hele handler om, hvor hurtigt det kan gå, så man kan tjene en masse penge. Det er ikke så relevant for mig. For mig handler det om maden, projektet og om den forandring, der ligger i at gøre tingene på en anderledes måde. Hvis det bare havde handlet om penge, så kunne jeg jo lige så godt have beholdt mit gamle job som kok, forklarer Ole Christian Olesen, der derfor kun har ladet døren stå på klem for en enkelt mulig investor - en kammerat, som han kender godt, og som han har været i dialog med i over et år omkring et muligt samarbejde.

- Han forstår virksomheden, og hvad jeg vil. Og det er essentielt for mig, siger Ole Christian Olesen.

Annonce

Små skridt

Af samme grund er det da heller ikke de klassiske, konventionelle lyserøde grise, man finder i grisefolden på Oles Gård få meters gåafstand fra pizzabageriets stenovn. Det er derimod svin af racen sortbroget dansk landrace. En race, der i Danmark blev udfaset i 1950’erne, men som i modsætning til de svin, man typisk finder i de danske svinestalde, vokser halvt så hurtigt.

- Det tager et år for vores grise at opnå den samme slagtevægt, som en industrigris opnår på seks måneder. Men vi kan ikke manipulere med det. Hvis det skal gå hurtigere, så sker der bare noget. Det kan ikke blive lige så godt, hverken når det kommer til dyrevelfærd eller smag. På den måde er det jo fint, at tingene går hånd i hånd, mener Ole Christian Olesen, der selv producerer mellem 50 til 100 grise på et år.

For selvom han af samme grund har sværere ved at øge produktionen af kød til sine pizzaer, betyder dyrevelfærd mere for landmanden end en høj bundlinje.

Foruden mere plads til personalet drømmer Ole Christian Olesen også om at øge grisebestanden på gården. - Jeg har en drøm om at være selvforsynende, men det kræver mere plads og mere jord, fortæller han. Foto: Laura Uldahl Aggernæs

- At drive virksomhed bare for at tjene penge, er uden mening, siger han og tilføjer:

- Når jeg lægger hovedet på puden om aftenen, så er det, der betyder noget for mig, om jeg har gjort en forskel.

Af samme grund ser Ole Christian Olesen det ikke udelukkende som en fordel at få folk ind udefra.


Jeg vil ikke havne i en situation, hvor jeg kan blive tvunget til at sige ja til noget, som jeg ikke står inde for. Det må være frygteligt. Det vigtigste, som jeg ser det, er friheden til at kunne vælge den vej, jeg gerne vil gå.

Ole Christian Olesen, landmand og indehaver af pizzabageriet på Oles Gård


- Jeg vil ikke havne i en situation, hvor jeg kan blive tvunget til at sige ja til noget, som jeg ikke står inde for. Det må være frygteligt. Det vigtigste, som jeg ser det, er friheden til at kunne vælge den vej, jeg gerne vil gå, understreger iværksætteren, der heller ikke er bleg for at indrømme, at han måske ikke er den nemmeste investeringscase.

- For det første er jeg lidt svær at hjælpe, da jeg er typen, der ved bedst selv. For det andet er jeg kompromisløs omkring, hvor vi skal hen med firmaet, så der skal meget til for at kunne hjælpe mig, siger han.

Men selvom deltagelsen i Løvens Hule ikke mundede ud i et fremtidigt samarbejde med en af løverne, opnåede Ole Christian Olesen alligevel noget ved at være med i tv-programmet.

- Det handler jo om små skridt. Så bare det at få Jesper Buch til at drømme om at flytte på landet, har jo allerede flyttet lidt, mener Ole Christian Olesen.

Hvad er Løvens Hule?

  • Løvens Hule er en programserie DR1, der indtil videre har løbet i seks sæsoner.
  • Programmet går ud på, at forskellige iværksættere, som mangler finansiering og/eller en mentor, pitcher deres koncept for et panel bestående af fem investorer (løverne, red.).
  • Deltagerne skal på forhånd have foretaget en vurdering af deres virksomheds værdi samt komme med et bud på, hvor stor en investering, de har brug for fra løverne, for at kunne komme videre med deres idé.
  • Lykkes det ikke for deltagerne at få løverne overbevist om at investere det ønskede beløb, må de forlade programmet tomhændet. Er én eller flere løver derimod interesseret i at investere i virksomheden, skal deltageren til gengæld afgive en procentandel af deres virksomhed til løverne.

Tre gode råd fra Ole til kommende deltagere af Løvens Hule

Det er ved at være tid til syvende sæson af det populære DR-program Løvens Hule, der netop nu nærmer sig afslutningen af deres ansøgningsrunde for interesserede iværksættere. Men inden du træder ind foran løverne, er der ifølge den tidligere medvirkende Ole Christian Olesen særligt tre ting, du bør overveje.

1. Er du klar til at afgive en del af kontrollen?

- Man skal nok overveje, hvad det vil sige at få nogen ind, der får medindflydelse på ens beslutninger. Er det det værd? Og hvad er dine muligheder for at få hjælp andre steder? Man får ikke noget gratis, og løverne går ikke med gratis, slår Ole Christian Olesen fast.

2. Hvor meget vil du af med – og til hvilken pris?

- Det er vigtigt at overveje, hvad vil du give fra dig og til hvilken pris, og så holde fast i den beslutning. For når man står i rampelyset, så er det let at blive både smigret og presset. Så har man gået de seneste 10 år og bygget en virksomhed op, som man ender med at smide 20 procent af for et alt for lavt beløb. Så ville det jo have været godt at have tænkt over inden. Det er jo 20 procent af sine fremtidige indtægter, man giver fra sig, siger Ole Christian Olesen.

3. Hvad er din virksomhed reelt værd?

- Jeg ser ofte Løvens Hule selv, og dem, der kommer med himmelråbende vanvittige værdiansættelser, spilder jo folks tid. Man skal være realistisk i sin værdiansættelse og basere den på tal og de erfaringer, man har gjort sig. Man skal ikke basere dem på fremtidige indtjeninger, for dem kender hverken du eller løverne. Og så skal man have styr på sine tal. Det kommer de til at spørge ind til. Så det skal man have styr på, uanset om man selv synes, det er spændende eller ej, understreger Ole Christian Olesen.

Annonce
Annonce
Fødevarer

Markedet for plantebaserede fødevarer skal vindes på smag: Plantekompagniet etablerer produktion for at kunne udvikle nye produkter

Annonce
VÆKST

Preben har vækst i sit livsværk nummer to: - Min kone mente ikke, jeg var klar til at gå pension

Annonce
Fødevarer

Populær remoulade får bedre produktionsforhold

Annonce
Forsiden netop nu
BYGGERI

HPH Totalbyg i fremgang - øger omsætning med 50 procent

Lov & ret

Klumme: Momsfritagelse af transportydelser kræver direkte tilknytning

Randers

Chefen kalder sine medarbejdere for nørder i alt fra sten og stål til træ og polster - møbelfabrikken Mølballe har vokseværk

Erhverv For abonnenter

Stærke sager: Andreas og Emil satser stort på produktion af sennep i Svendborg

Østjylland

Marketingbureauet ZUPA ZITA overtager Norlys' inhouse bureau

ØKONOMI

Regeringen styrker lånemulighederne for små erhvervsdrivende

Annonce