Annonce
Vestjylland

Offshore-møller har givet RG Rom Gummi vind i sejlene: - Vi håber at kunne åbne en afdeling i USA

RG Rom Gummi har investeret i fem avancerede maskiner. Det giver helt nye vækstmuligheder, fortæller direktør Jesper Berg Kristensen. Foto: Thomas Maxe
Ny medejer, nye store maskiner, mere markedsføring. Vækstpedalen er trådt i bund, og det er lige præcis sådan, de trives bedst hos RG Rom Gummi.

ROM: De fleste af os kender nok en fender som de små ”gummipølser”, der hænger ned langs siden af en båd og virker som ”kofanger”. Hos RG Rom Gummi er de specialister i fremstilling af fendere i voksenstørrelse - helt op til seks meter i længden og med en vægt på tre tons - der sidder på stævnen på store servicebåde, CTV’ere, som sejler mandskab og materiel ud til havmøller. Og til havmøllens fundament, fremstiller RG Rom Gummi robust gummibeklædning til forskellige komponenter, der er så specielle, at de er blandt de få i verden, der mestrer dette.

- Jeg har selv været med på en tur ud til en af møllerne. Det foregår ikke lige blidt hver gang, når CTV’en lægger til ved møllefundamentet, fortæller direktør hos RG Rom Gummi Jesper Berg Kristensen.

Det er vist en vestjysk underdrivelse, for det kan gå temmelig hårdt for sig, når et tonstungt fartøj skal ”parkere” ude midt på havet i meterhøj søgang. Netop derfor er både vindmøllefundamentet og skibet godt polstret med et tykt lag gummi. Og det er præcis, hvad Rom-virksomheden er ekspert i.

Annonce

- Vi har gennem mange år opbygget et godt ry hos fiskeriet, der ved, at vi lægger vægt på kvalitet og service. Og mange af dem, der sejler CTV’erne er tidligere fiskere, så flere af dem har anbefalet os som leverandør af fendere. Og på den måde er det vokset, sådan at vi nu er blevet mere kendt i industrien og i dag jævnligt har besøg af nogle af de store energikoncerner, der står bag havmølle-projekterne, siger Jesper Berg Kristensen.

Gummi er ikke bare gummi

Nu kommer mange af vindmølle-specialisterne til Rom for at få faglig viden.

- Der findes ikke rigtigt nogen standarder inden for gummi. Nogle vælger at købe billige produkter i Kina og specificerer, at det skal være Neopren af den og den tykkelse, og det får de så også. Men så viser det sig måske, at 90 procent af produktet er genbrugsgummi, og så er styrken bare ikke særlig god. Derfor bruger vi meget tid på at forklare, hvad god kvalitet er, og hvorfor det er vigtigt, fortæller Jesper Berg Kristensen.

RG Rom Gummi fremstiller produkter til mange forskellige industrier, blandt andet også fødevareindustrien, men det er i høj grad den grønne omstilling og havmøllerne, som driver væksten.

Og der er virkelig fart på. Derfor har RG Rom Gummi for nylig investeret i hele fem avancerede maskiner, som kan fræse og skære både gummi, - plast og skumkomponenter ud.

De avancerede maskiner hos RG Rom Gummi har ikke skabt nye job på kort sigt, men de gør det muligt at fastholde og forhåbentlig senere skabe endnu flere job i Vestjylland. Foto: Thomas Maxe

Det er nemlig ikke kun gummiprodukter, Rom-virksomheden producerer. Der bliver også produceret produkter i materialerne plast og skum for at kunne tilbyde en større samlet pakke til blandt andet offshore-kunder.

- Vi er stadigvæk 40 ansatte, så det har ikke umiddelbart skabt flere job, men maskinerne har taget nogle af de mere trælse, manuelle opgaver. Der er jo ingen, som elsker at stå med en vinkelsliber otte timer om dagen. Og maskinerne har gjort os mere omkostningseffektive, så vi kan bevare konkurrenceevnen, og vi kan samtidig levere hurtigere og mere fleksibelt, fordi vi er mindre afhængige af underleverandører, forklarer Jesper Berg Kristensen.

Annonce

110 jobansøgere

Maskinerne bliver opstillet af faglærte specialister, og det går ganske fint med at tiltrække den rigtige arbejdskraft.

- Vi gør meget for, at RG Rom Gummi skal være en god arbejdsplads, og det er der formentlig også mange, som har hørt om. Sidste gang, vi søgte folk, fik vi 110 ansøgninger. Vi er utrolig glade for og stolte af, at så mange gerne vil være her, siger Jesper Berg Kristensen.

Hans største håb for fremtiden er da også, at det vil blive ved med at være lige så sjovt at gå på arbejde, som det er nu. Og for ham betyder det blandt andet, at stilstand er for kedeligt. Derfor vil han gerne have virksomheden til at vokse endnu mere.

Vi har manglet en mere ”akademisk” tilgang til forretningen, og nu har vi fået en meget professionel bestyrelse.

Direktør Jesper Berg Kristensen, sagt om RG Rom Gummis nye medejere

Af samme grund har han solgt en mindre andel af virksomheden til den danske kapitalfond Dansk Ejerkapital.

- Det var overhovedet ikke for pengenes skyld. Jeg valgte dem som samarbejdspartner, fordi de var interesseret i at blive minoritetsaktionærer, og især fordi jeg og Jan Trabjerg, som var med til at starte virksomheden, er mere produktionsorienterede. Vi har manglet en mere ”akademisk” tilgang til forretningen, og nu har vi fået en meget professionel bestyrelse, som også har erfaringer med at samarbejde med og opkøbe virksomheder i udlandet, fortæller Jesper Berg Kristensen.

Annonce

Måske opkøb i USA

De erfaringer kan blive nyttige, for lige nu er offshore-vind i meget kraftig vækst både i Asien og USA.

- Vi håber at få mulighed for at købe noget op i USA, så vi kan etablere en afdeling derovre. Og ellers har vi blandt andet skruet op for det opsøgende salg og markedsføringen, både herhjemme og internationalt. Vores eksisterende kunder kender os og handler gerne med os igen, men der har været en del ”uden for Lemvig-området”, der var overrasket over, at vi findes. Så det er vi godt i gang med at få gjort noget ved, siger Jesper Berg Kristensen og sender et par muntre stikpiller over til firmaets marketingmand.

I skrivende stund er repræsentanter fra RG Rom Gummi netop kommet hjem fra messen WindEurope Electric City i København. Her havde eksperter og virksomheder fra hele verden sat hinanden stævne for at finde de bedste løsninger for effektiv vindenergi, og mange af dem er rejst hjem med ny viden om værdien af gummi fra vestjyske Rom.

RG Rom Gummi

  • RG Rom Gummi beskæftiger cirka 40 ansatte og producerer især skibsfendere og andre gummiløsninger til offshore, men fabrikken leverer også til maskine, - fødevare- og fiskeindustrien og gummi til 117 andre formål – lige fra faldunderlag til legepladser til støtteben til Nimbus-motorcykler.
  • Virksomheden begyndte for to år siden en flytning til større produktionslokaler, stadig i Lemvig-forstaden Rom. Siden er RG Rom Gummi bogstaveligt talt vokset til omtrent tredobbelt størrelse, så man nu breder sig over 11.000 kvadratmeter.
  • Den danske kapitalfond Dansk Ejerkapital har købt cirka en tredjedel af RG Rom Gummi. Det ligner en god investering, for virksomheden har en robust økonomi, trods de dyre investeringer i maskiner. Det senest offentliggjorte årsregnskab for 2020 viser et flot rekordoverskud på 15 millioner kroner før skat.
  • Læs mere på www.romgummi.dk.
Annonce
Annonce
VIRKSOMHEDER

Fra vild efterspørgselhåndsprit til total opbremsning inden ny bølge: Kiilto har været gennem to års turbulent rutsjebanetur

Annonce
Erhverv

Kildent spørgsmål: Løser overenskomster den akutte mangel på arbejdskraft?

Annonce
Arbejdsmarked

Klumme: Mens vi venter på reformerne

Annonce
Forsiden netop nu
Uddannelse

Lasse og Henrik vil lærlingemangel til livs: - Det skal være fedt at være håndværker igen

Erhverv

Byggebranchen nærmer sig overophedning og højeste niveau i over 40 år

Sydjylland

Transport-kæmpe: - Ringe bilsalg koster os adskillige millioner, så vi må skrue fragtpriserne op

Uddannelse

Hos Ungdommens Uddannelsesvejledning i Randers vejer mors mening stadig tungt, når de unge skal vælge vej

Erhverv For abonnenter

Elbiler skal give Odense-fabrik kraftig vækst: Jorgensen vil være dobbelt så stor

Østjylland

Visma udvider portføljen og opkøber Sofus Døgndata

Annonce