Annonce
Fyn

Kandidat til Odin Award: Iværksættere giver skraldespanden kunstig intelligens

Sina Pour Soltani (forrest), Ann-Mia Ambjerg og Christian Eberhardt fra Aris Robotics er alle optaget af at gøre en forskel for den grønne omstilling gennem deres arbejde. Derfor vil de gerne flytte ansvaret for at sortere affald fra mennesker til maskiner, så vi kan genbruge eller genanvende en større del af det. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Direktør Sina Pour Soltani og resten af holdet bag Aris Robotics er drevet af en passion for at løse nogle af verdens miljømæssige udfordringer. Derfor vil de ved hjælp af kunstig intelligens flytte ansvaret for at sortere vores affald fra mennesker til maskiner, så vi kan genbruge og genanvende mere af det, der ellers bliver deponeret i store affaldsbjerge eller -øer.

Odense: Det er ikke så svært at forestille sig situationen, når Sina Pour Soltani ridser den op.

På en festivalplads står en række forskellige skraldespande med piktogrammer og ord, der skal forklare, hvor plast, pap og andet affald skal smides hen, men som aftenen skrider frem, kommer indholdet af de forskellige spande til at ligne hinanden mere og mere. Ikke fordi festivalgæsterne ikke er klimabevidste eller engagerede i miljøspørgsmål. Når de har fem sekunder, yndlingskunstneren er på vej på scenen, og der i forvejen ligger plasticbægre i papcontaineren, kan man bare hurtigt komme til at afkode den korrekte placering af sit skrald forkert.

Det vil teamet bag Aris Robotics lave om på ved at flytte ansvaret for affaldssortering fra mennesker til teknologi, og de har sommeren igennem stået på flere festivalpladser med deres prototype på en intelligent skraldespand, hvor alt skal i samme hul, men hvor kunstig intelligens og mekanik efterfølgende sørger for eksempelvis at frasortere plastic fra metal og bringe det i forskellige bokse.

Annonce

- Folk prøver rent faktisk at gøre det rigtige, men det er bare svært at regne ud, hvor forskellige ting skal hen, og vi tror på, at det er nemmere at træne kunstig intelligens til at varetage den opgave i stedet for at skulle oplære eller opdrage befolkningen til at blive bedre til det. For selv om mange - omkring 30 procent - er meget idealistiske, og nogle ligefrem skyller deres plasticaffald derhjemme, så er der også en gruppe på omkring 12 procent, der er fuldstændigt ligeglade, og hvis du blot smider ét æbleskrog i en papfraktion, er hele fraktionen ødelagt. Genanvendelse kræver, at man kan sortere affaldet fuldstændigt, forklarer Sina Pour Soltani.

Flipper skraldespanden rundt

Han er robotingeniør fra Syddansk Universitet, og da han sammen med to studiekammerater for nogle år tilbage lagde mærke til, at der begyndte at dykke flerehullede skraldespande op på banegårde og i storcentre blev han optimistisk i forhold til, at man også i det offentlige rum ville begynde at sortere affald.

Vi flippede simpelthen skraldespanden rundt, så der er et enkelt hul i toppen og forskellige poser indeni, og så udviklede vi en kunstig intelligens, der med billedbaseret klassifikation kan sortere affaldet.

Sina Pour Soltani, direktør og medstifter af Aris Robotics

Hurtigt opdagede de tre studerende dog, at affaldet nogle steder alligevel havnede i den samme pose. Derfor satte gruppen sig for gennem deres bachelorprojekt at undersøge, om det ikke kunne gøres smartere.

- Vi flippede simpelthen skraldespanden rundt, så der er et enkelt hul i toppen og forskellige poser indeni, og så udviklede vi en kunstig intelligens, der med billedbaseret klassifikation kan sortere affaldet, forklarer Sina Pour Soltani.

Aris Robotics

  • Blev stiftet i juli 2021 af Sina Pour Soltani, Christian Eberhardt og Ann-Mia Ambjerg. De to første er robotingeniører, mens Ann-Mia Ambjerg står for forretningsudvikling.
  • Aris Robotics har lavet en prototype på en skraldespand, der med kunstig intelligens sorterer affaldet, så det ikke længere afhænger af menneskers evne og villighed til at gøre det.
  • I samarbejde med Odense Renovation er virksomheden nu ved at bygge en sorteringsenhed til genbrugspladser. Målet er, at den skal være klar til test og brug fra sommeren 2022.

Den kunstige intelligens er i princippet en avanceret mønstergenkender, der skal trænes til at genkende og sortere en meget stor mængde data og justeres ved løbende at få at vide, hvad der er korrekt, og hvad der ikke er. Under arbejdet med prototypen stod de tre studerende derfor og fodrede deres skraldespand med store mængder af forskellige affald.

- Normalt siger man, at man skal smide 10 millioner dataeksempler i for at få en kunstig intelligens med overmenneskelig klassifikation, men så meget affald havde vi ikke tid til at smide i, så vores projekt handlede om, hvordan vi med meget lidt data kunne udvikle en rigtig god kunstig intelligens, forklarer Sina Pour Soltani.

Gruppen satte et krav om, at den kunstige intelligens skulle være 99 procent sikker på sit valg. Ellers skulle skraldet i rest-affald, hvor det under normale omstændigheder alligevel ville være endt, men selv med så højt et krav og et meget lille datasæt, lykkedes det gruppen at sortere 60 procent af affaldet fra rest til andre fraktioner.

- Det er en rigtig god baseline, og nu, hvor vi er blevet en del af et meget større samarbejde i industriskala, , har vi meget mere affald og et meget større datasæt. Derfor kan vi også lave en endnu bedre kunstig intelligens, forklarer Sina Pour Soltani.

Annonce

En stærk, grøn profil

Han delte resultaterne af projektet i sit allerførste opslag på Linkedin, som efterfølgende fik omkring 1000 reaktioner. Det affødte mange opkald fra interesserede, for teknologien kan bruges mange steder i vidt forskellige industrier.

For Aris Robotics har det imidlertid været helt afgørende at kunne gøre en forskel i den grønne omstilling med teknologien.

- Personligt har jeg altid gerne villet lave noget, der gør en forskel. Verden må gerne være i lidt bedre stand, når jeg forlader den, end da jeg kom. Det er det, der driver virksomheden, forklarer Sina Pour Soltani, der er veganer og ikke har fløjet de seneste fire-fem år.

- Jeg handler meget efter Kants kategoriske imperativ. Hvis du vil gøre noget, skal du kunne ophøje det til almengyldig lov. Man kan spørge sig selv, om det ville være i orden, hvis alle mennesker gjorde som dig, og hvis jeg gerne vil have andre mennesker til at holde op med at flyve og spise kød, må jeg starte med mig selv. Det er "the man in the mirror", forklarer han.

I løbet af den efterfølgende debat var det derfor også en ledetråd for Aris Robotics, at de skulle gå efter at få testet teknologien af et sted, hvor den for alvor kunne gøre en forskel. Derfor er virksomheden nu i tæt samarbejde med Odense Renovation i gang med at skalere prototypen på en skraldespand op i containerstørrelse, som efter planen skal lande på en genbrugsplads næste sommer.

- Vi har valgt at fokusere på deponi, som er det laveste niveau i affaldshierarkiet. Man siger, at man som førsteprioritet skal lade være med at producere affald. Derefter skal man forsøge at genbruge det, genanvende det eller brænde det af til energiproduktion. Kan man ikke det, brænder man det af uden at få energi ud af det, og til sidst deponerer man i nogle lande affaldet i affaldsbjerge, som man nogle gange ser billeder af, eller som flyder rundt i havet som affaldsøer på størrelse med Frankrig, siger Sina Pour Soltani.

Odin Award

  • Odin Award bliver uddelt i fire forskellige kategorier ved en stor prisfest i Dok5000 i Odense torsdag den 11. november.
  • Hovedprisen, Odin Award, gives til en startup, der har gjort det ekstraordinært godt. Odin Tech gives til en virksomhed baseret på en teknologisk, digital eller datadreven løsning, Odin Concept uddeles til et nyt, innovativt koncept, mens Odin Young gives til den bedste forretningsidé fra folkeskolen.
  • Der er 40.000 kroner til vinderen af Odin Award, 20.000 kroner til vinderen af henholdsvis Odin Tech og Odin Concept og 10.000 kroner til vinderen af Odin Young.
  • Aris Robotics er nomineret i kategorien Odin Tech.

I Danmark er vi gode til at deponere vores affald under miljørigtige forhold, men mængden kan med Aris Robotics' teknologi alligevel gøres markant mindre.

- I dag er vi meget afhængige af folks villighed til og viden om at sortere. Der ligger både glas, mursten, træ, plastic, beton og gips i deponi. Vi så også et Fifa-spil og Ipad-opladere. Ting, der slet ikke hører til der. Med vores teknologi kan vi reducere mængden af affald, der ender i deponi, vi øger materialernes levetid, og vi gør også klimabelastningen mindre, ved at derfor skal udvindes færre nye ressourcer, forklarer Sina Pour Soltani.

Annonce

Kigger mod udlandet

Anlæg til affaldssortering er ikke en ny ting, men modsat mange af de store og eksisterende anlæg, der er dyre, langvarige at bygge og kræver store mængder af affald for at kunne betale sig, har Aris Robotics koncentreret sig om at lave en billigere løsning, der kan sættes op på den enkelte genbrugsstation og for-sortere skrald der.

På sigt er det da også en mulighed, at virksomheden vil gå efter at kunne installere anlæg bygget på samme teknologi hos private forbrugere, i affaldsskakter eller i andre industrier, der bruger mange engangs-produkter.

I første omgang handler det imidlertid om at få teknologien til at fungere i stor målestok og få bygget den container, virksomheden for nylig har fået leveret, om til et anlæg, der kan komme ud at blive testet i den virkelige verden og samtidig opsamle store mængder af data, der kan være med til at forbedre teknologien. Samtidig er det en ambition på et tidspunkt at komme til udlandet med teknologien, fordi den for alvor vil kunne gøre en forskel i lande, der deponerer endnu mere affald end herhjemme og gør det med metoder, der er mindre miljøvenlige.

- På lang sigt håber vi, at man flytter ansvaret for at sortere affald fra mennesker til maskiner, så vi mennesker i stedet kan bruge energien på andre ting, der gør en forskel for klimaet, siger Sina Pour Soltani.

Annonce
Annonce
Erhverv

Ny sygeplejefaglig direktør har stået i spidsen for akutafdelingen i Horsens - nu skal hun helt op i helikopteren

Annonce
Fyn

Konferencecentre forventer nyt rekordår

Annonce
Erhverv

Han kan stege din bøf: Verdensmester rejser ud og griller for kunderne

Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Ekstremerne vinder i jagten på talent: Hvis du vil være noget for alle, er du ikke noget for nogen, mener Odense-direktør

Nordsjælland

Abekopper sender aktie på himmelflugt: Kvistgård-virksomhed stiger syv milliarder i værdi

Fyn For abonnenter

Biotech-firma i Odense blev kendt under corona: Fordobler millionoverskud efter testspurt

Erhverv

Analyse: Bankerne betaler ikke negative renter længere. Gør du?

Sydjylland

"Det viste sig at være helt nødvendigt med en oprydning": Spildevandsselskab har sagt farvel til top-direktør

Fyn

Sydfynsk cykelhandler i stort gear: Største overskud nogensinde

Annonce