Annonce
Fyn

Kandidat til Odin Award: Reppy.dk vil giver din smartphone et længere liv for klimaets skyld

Vi kan spare en masse CO2-udslip ved at reparere vores brugte smartphones, tablets og computere. Mange vælger dog at købe nyt, men det vil Abdirahman Jama fra Reppy.dk lave om på. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Levetiden på en smartphone er alt for kort, og det vil Abdirahman Jama lave om på. Med platformen Reppy.dk vil han gøre det langt mere enkelt og overskueligt at få sin enhed repareret til gavn for klimaet. Nu handler det om at få både it-værksteder og brugere ind på platformen.

Odense: Det er tæt på fem måneder siden, Abdirahman Jama stod på scenen i Børsen i København og pitchede sin idé, sin passion og sin startup foran dommerne til DM i entreprenørskab, men den berusende følelse af at lykkes og gøre en forskel med sin virksomhed afspejler sig stadig i stemmen.

Glæden, stoltheden og iveren efter at komme endnu længere med Reppy.dk er tydelig hos den nystartede iværksætter, der ganske vist kun var kommet i DM-finalen på et wildcard, men endte med at gå fra scenen med både titel, vindercheck og en masse ros, som han stadig kan gengive ordret.

- Vi var helt oppe at flyve, fortæller han om DM-sejren.

Annonce

Det hele er dog ikke bobler og fejring i Reppy.dk, for baggrunden for platformen er alvorlig nok.

Hvor længe har du måske haft din smartphone?

Næppe så længe, for mange af os, vil gerne have den nyeste model eller mener ikke, det kan betale sig at få den repareret, når den går i stykker og køber i stedet en ny. Det belaster miljøet voldsomt. Faktisk går der til produktion af blot en enkelt smartphone 75 kilo råstoffer, og i Danmark er den gennemsnitlige levetid for en smartphone blot 18 måneder.

Hvis vi kan skabe en platform, hvor forbrugerne går gennem vores tunnel, håber jeg, at vi i løbet af de første tre år, kan tage 10 procent af markedet.

Abdirahman Jama, Reppy.dk

Det vil Abdirahman Jama lave om på, og han har sat sig for at forlænge smartphonens levetid ved at gøre det nemt og overskueligt at vælge reparation.

- Reppy.dk er en online platform, der forbinder it-værksteder og forbrugere, og vores intention er at gøre reparation af smartphones, tablets og computere nemt og tilgængeligt. Overraskende nok kommer 85-95 procent af CO2-udslippet fra en ny smartphone fra selve produktionen. Hvis vi prioriterer reparation frem for at købe nyt, kan vi sammen reducere vores CO2-aftryk og dermed aktivt tage del i FN's verdensmål om ansvarligt og bæredygtigt forbrug, siger han.

Intet overblik

Abdirahman Jama har en baggrund som butikschef hos 3-butikken i Odense. Her oplevede han, hvordan kunderne indleverede deres telefon til reparation, men ofte fik den tilbage med en besked om, at skaden var selvforskyldt, og at de derfor selv skulle betale. Hovedparten tog ikke imod det tilbud, der fulgte med, men forsøgte selv at finde en reparatør.

Reppy.dk

  • Er en online platform, der forbinder forbrugere og it-reparatører. Platformen samler alle it-værksteder lokalt og giver et overblik over pris, kvalitet, reparationstid, bedømmelser med mere.
  • Virksomheden blev stiftet i september 2020, og Abdirahman Jama driver den ved siden af sin uddannelse til administrationsbachelor på UCL.
  • Blev i maj 2021 kåret som vinder af DM i entreprenørskab i kategorien Service Innovation.

Det fik Abdirahman Jama til at undersøge markedet, for hvordan danner man sig et overblik over de forskellige muligheder?

- Der var ikke noget sted, hvor man kunne finde priser for de forskellige it-værksteder. Godt nok har vi Pricerunner, Autobutler, Servicebyen og en portal med håndværkere, men der var ikke noget for it-reparatører, og vi fandt hurtigt ud af, at der var et stort marked og behov, fortæller Abdirahman Jama.

I dag fungerer platformen Reppy.dk sådan, at man indtaster postnummer, enhed og service, og efterfølgende får man forskellige muligheder og priser frem, som man kan sammenligne og booke direkte gennem platformen. Den er gratis at bruge, og det er også gratis for it-værkstederne at være til stede. De betaler dog kommission, når de får en ordre gennem Reppy.dk.

Annonce

Fokus på Skandinavien

Platformen er stadig i sin spæde start med omkring 100 besøgende om måneden. Det tal skal gerne stige til et sted mellem 5000 og 10.000, før det for alvor begynder at rykke. Det kræver dog masser af markedsføring og branding, som Abdirahman Jama pt. selv står for ved siden af sin uddannelse til administrationsbachelor og de øvrige opgaver med administration i Reppy.dk og onboarding af nye it-reparatører.

- Der er mellem 400 og 500 it-værksteder på landsplan, og de omsætter for over 700 millioner kroner om året. Foruden reparationer og service indgår der også salg af tilbehør i det tal, men det er en branche, der omsætter for rigtigt mange penge. Hvis vi kan skabe en platform, hvor forbrugerne går gennem vores tunnel, håber jeg, at vi i løbet af de første tre år, kan tage 10 procent af markedet, siger Abdirahman Jama.

Odin Award

  • Odin Award bliver uddelt i fire forskellige kategorier ved en stor prisfest i Dok5000 i Odense torsdag den 11. november.
  • Hovedprisen, Odin Award, gives til en startup, der har gjort det ekstraordinært godt. Odin Tech gives til en virksomhed baseret på en teknologisk, digital eller datadreven løsning, Odin Concept uddeles til et nyt, innovativt koncept, mens Odin Young gives til den bedste forretningsidé fra folkeskolen.
  • Der er 40.000 kroner til vinderen af Odin Award, 20.000 kroner til vinderen af henholdsvis Odin Tech og Odin Concept og 10.000 kroner til vinderen af Odin Young.
  • Reppy.dk er nomineret i kategorien Odin Tech.

Reppy.dk er firstmover på markedet, og virksomhedens mål er at blive den førende platform i Danmark og den platform, som forbrugerne naturligt går til, hvis de skulle være uheldige med deres smartphone eller computer.

- Det er nemt nok at sige, at man vil være verdens største. Vi starter med at blive Danmarks største, og så kan vi gå videre til Sverige og Norge, som ligner Danmark meget, hvad angår brug af smartphones og it-værksteder, siger han.

Annonce
Annonce
Fødevarer

Markedet for plantebaserede fødevarer skal vindes på smag: Plantekompagniet etablerer produktion for at kunne udvikle nye produkter

Annonce
VÆKST

Preben har vækst i sit livsværk nummer to: - Min kone mente ikke, jeg var klar til at gå pension

Annonce
Fødevarer

Populær remoulade får bedre produktionsforhold

Annonce
Forsiden netop nu
BYGGERI

HPH Totalbyg i fremgang - øger omsætning med 50 procent

Lov & ret

Klumme: Momsfritagelse af transportydelser kræver direkte tilknytning

Randers

Chefen kalder sine medarbejdere for nørder i alt fra sten og stål til træ og polster - møbelfabrikken Mølballe har vokseværk

Erhverv For abonnenter

Stærke sager: Andreas og Emil satser stort på produktion af sennep i Svendborg

Østjylland

Marketingbureauet ZUPA ZITA overtager Norlys' inhouse bureau

ØKONOMI

Regeringen styrker lånemulighederne for små erhvervsdrivende

Annonce