Annonce
Erhverv

Nyt tilbud til midtjyske SMV'er: Spar på energien og få tilskud til grøn omstilling

Holstebro og Struer Kommuner har i fællesskab ansat Brian Sørensen som projektleder for det regionale EU-støttede projekt. Han håber at finde 70 lokale virksomheder, som kan få del i tilskudspuljen. Pressefoto
EU-støttet pulje skal få små- og mellemstore virksomheder til at spare på energien og tænke mere bæredygtigt.

HOLSTEBRO/MIDTJYLLAND: Mekanikeren skifter dæk og smider trykluft-nøglen fra sig. En susende lyd tyder på, at det gamle trykluftanlæg ikke er helt tæt længere, men pyt – den gamle kompressor udenfor kan jo sagtens følge med.

Han skutter sig i kulden og råber efter lærlingen, som for 117. gang har glemt at lukke garageporten efter sig, tørrer olie-fingrene i en klud, dumper den i skraldespanden og går hen for at trække porten ned.

Det kunne være én af de virksomheder, som projektleder Brian Sørensen rigtig gerne vil besøge.

Han er ansat som Holstebro og Struer Kommuners projektleder og kontaktperson for de lokale virksomheder i projektet ECSMV – eller knap så mundret: ”Energieffektivitet og CO2-besparelser i virksomheder i Region Midtjylland”.

- De fleste virksomheder har fokus på energibesparelser og gør en helt masse, men der er altså stadig områder, hvor der ikke bliver gjort noget – eller ikke gjort nok. Det kunne for eksempel være trykluft og ventilation, som er nogle af de områder, hvor der kan være rigtig store besparelser at hente, fortæller Brian Sørensen.

Annonce

Mulighed for stort tilskud

Han er ikke selv energirådgiver, men han kan hjælpe virksomheder med at identificere fokusområder. Og hvis der er et grønt potentiale, kan han bevilge tilskud på op til 57.000 kroner til rådgivning.

Og derefter kan virksomheden søge om et større tilskud på op til 200.000 kroner til konkrete forbedringstiltag, for eksempel investering i en mere klimavenlig kompressor, nyt ventilationsanlæg eller en garageport, der lukker sig selv.

Grøn omstilling for SMV’er

  • Virksomheder i Region Midtjylland med højst 250 ansatte (undtaget landbrug, fiskeri og dambrug) kan få hjælp til grøn omstilling via projektet "Energieffektivitet og CO2-bespareler i virksomheder i Region Midtjylland" – eller blot ECSMV.
  • Projektet er inddelt i faser: Først foretager en konsulent en screening af virksomheden. Hvis man er kandidat til projektet, kan man ansøge om op til 57.000 kroner i tilskud til konsulentbistand.
  • Konkrete projekter kan få tilskud til investering i grønne tiltag, for eksempel indkøb af udstyr. Der gives et tilskud på 32 procent af udgiften, dog højst 200.000 kroner.
  • En vigtig del af projektet er at etablere netværk, så virksomheder kan hjælpe hinanden med at holde fast i den grønne tankegang.
  •  I Holstebro Kommune vil det ske ved at oprette en task force under Erhvervsforum Holstebro.
  • ECSMV er støttet af EU-midler, Region Midtjylland og af deltagende kommuner.
  • Læs mere og find lokale kontaktpersoner på www.ecsmv.dk.

I virkeligheden håber Brian Sørensen, at snakken om energibesparelser kun bliver en slags ”isbryder” for det, som han allerhelst vil tale med de lokale virksomheder om: En mere strategisk ændring af virksomhedens tankesæt.

- En grøn tankegang er allerede konkurrenceparameter for mange virksomheder, som enten handler direkte med kunder eller er underleverandør til større virksomheder, som lægger stor vægt på dokumentation af miljøvenlighed i hele værdikæden.

- For resten af virksomheder vil det uden tvivl blive en faktor, som man er nødt til at forholde sig til før eller siden – og helst inden, det bliver et krav fra kunderne, siger Brian Sørensen.

Annonce

Husk at fortælle om det

En del virksomheder gør allerede en helt masse: Omlægger kantinemad til økologi, sælger økologiske og bæredygtigt producerede varer, skifter egne køretøjer ud med el-biler og gør særlige indsatser for at spare energi. De glemmer bare at ”prale” af det.

- Rigtig mange tænker grønt, fordi det er snusfornuft. For dem vil det være oplagt at indarbejde det i salg og marketing, så kunder og leverandører også ved, at man er en grøn virksomhed. For andre kan det være relevant at finde helt nye måder at handle.

- For eksempel kunne man arbejde med en leasing-model i stedet for salg eller belønne kunderne for at aflevere brugte produkter tilbage, så man har styr på affald og eventuelt kan genbruge dele af produkterne, forklarer Brian Sørensen.


Der er nok en lille tendens til, at yngre generationer er lidt mere optaget af FN’s Verdensmål end deres fædre.

Brian Sørensen, ECSMV-projektleder


Strategiske ændringer kræver beslutninger fra virksomhedens direktør, bestyrelse og ejerkreds. Har ledelsen først købt ideen, kan det gå stærkt.

- Min fornemmelse er, at det især rykker i forbindelse med generationsskifte. Der er nok en lille tendens til, at yngre generationer er lidt mere optaget af FN’s Verdensmål end deres fædre. Og de er mere bevidst om, hvor meget det vil betyde for kunderne i fremtiden, siger Brian Sørensen.

Han understreger, at det ikke kun er et spørgsmål om alder, for der findes naturligvis også ældre ledere, som på helt eget initiativ er meget ivrige for at gøre virksomheden mere grøn.

Annonce

Forventer kamp om midler

Holstebro og Struer Kommuner betaler Brian Sørensens løn i projektperioden, der foreløbig er et år. Dels fordi det understøtter de kommunale mål om bæredygtighed, dels fordi der god økonomi og arbejdspladser i grøn erhvervsudvikling.

Målet er at udpege i alt 70 virksomheder – 40 i Holstebro og 30 i Struer – som kandidater til konkrete projekter.

- Vi må være bevidste om, at der bliver konkurrence om puljemidlerne, så jeg har allerede i dialog med over 40 virksomheder i Holstebro og Struer. Mit håb er, at vi kan få fat i 70 inden september, så der bliver tid til at arbejde med projektansøgninger, inden projektet udløber til april næste år, siger Brian Sørensen.

18 ud af 19 kommuner i Region Midtjylland deltager aktivt i projektet. Den lokale kontaktperson kan findes på www.ecsmv.dk.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce