Annonce
Erhverv

Nyt job til fremsynet advokat, der har fået Polen tættere på Danmark

Next stop for Peter Tærø Nielsen og hans kone er Skotland. Her har han i de seneste 15 år investeret i bæredygtig skovdrift, og han har sammen med sin kone også købt en privat bolig i Skotland. Privatfoto.
Peter Tærø Nielsen skifter i en sen alder erhverv og er gået ind i byggebranchen i sit andet hjemland.

KOLDING/WARSZAWA: Han har været med til at binde Polen tættere sammen med Nato. Han havde sine advokatfingre med i spillet, da Danfoss etablerede sig i det, der er blevet hans andet hjemland.

Og han har siden flytningen fra Bjert syd for Kolding for 15 år siden udviklet sin internationale advokatforretning i Warszawa, så den i dag har 30 medarbejdere.

Peter Tærø Nielsen er blevet 67 år, netop udtrådt af sin advokatforretning Peter Nielsen & Partners Law Office (PNP Law), men han er langt fra færdig med at gøre en forskel i det internationale erhvervsliv.

Annonce

Sammen med sin kone Joanna Iwanowska-Nielsen, der har en baggrund i Warszawas bolig-developer sektor, senest som salgs- og marketingdirektør, har han i de seneste fem år som projektleder gennemført et totalrenoverings-projekt af en 110 år gammel fredet byejendom i Poznan.

- Ud over en totalrenovering af den totalt forfaldne ejendom skabte vi ud af de eksisterende 37 store forhenværende herskabslejligheder 82 mindre boligenheder, studie- og toværelses lejligheder på i alt 2500 kvadratmeter, fortæller Peter Tærø Nielsen, der på grund af sit store kendskab til det polske erhvervsliv har været polsk konsul.

Han var med medstifter af Dansk-Polsk Handelskammer i Warszawa, som senere – under navnet Scandinavian Polish Chamber of Commerce - blev udvidet til at omfatte både de nordiske og de baltiske lande. Han var formand for kammeret i opbygningsperioden og indtil for nylig medlem af bestyrelsen.

Appetit på mere

- Jeg har jo hele mit liv arbejdet med den juridiske side af byggeriet i næsten 40 lande, men det var en stor og lærerig oplevelse nu selv at sidde på den anden side af bordet, tage beslutningerne og bære ansvaret.

Projektet er færdigt, og boligerne er solgt, og det har givet parret appetit på at prøve mere.

Peter Tærø Nielsen

  • Advokat.
  • Født 18. januar 1954 i Randers.
  • Har i 41 år arbejdet med projekter og virksomheder i 40 lande.
  • Bosat i Warszawa, Polen og Lossiemouth, Skotland.
  • Gift med Joanna Iwanowska-Nielsen.
  • Har haft talrige bestyrelsesposter og været ejer af forskellige virksomheder gennem årene.
  • I 18 år drev han Tærø Nielsen & Hulgaard Advokater sammen med Øjvind Hulgaard i Kolding og Aarhus.
  • I dag hedder virksomheden Hulgaard Advokater, og Peter Tærø Nielsen sidder i dens bestyrelse.
  • Han var polsk konsul for Syddanmark 2005-2009 og ekstern lektor i internationale handelskontrakter på Syddansk Universitet 1985-1994.

- Nu er vi med det samme hold af arkitekter og andre bygnings-og markedsfaglige kompetencer antaget til som projektledelse og direktion at forestå udvikling af en landbrugsejendom nær Gdansk til et ret stort villaområde med omfattende fællesarealer. Et projekt baseret på danske erfaringer og standarder om bæredygtigt byggeri og bæredygtige livsformer, fortæller Peter Tærø Nielsen.

Udvikler og ejer er den københavnske Solhvervfonden sammen med sin polske søsterfond og med den københavnske advokat Knud Foldschack i spidsen som bestyrelsesformand.

Solhvervfonden har stor erfaring og netværk fra Danmark som inspirator og igangsætter af bæredygtige projekter. For samme ejer administreres også et nærliggende vindmølleprojekt.

Annonce

Next stop Skotland

Next stop for Peter Tærø Nielsen og hans kone er Skotland. Her har han i de seneste 15 år investeret i bæredygtig skovdrift, og ægteparret har for nylig købt en privat bolig i Skotland.

- Det er meningen, at vi skal bo 50/50 i Polen og Skotland, men det har rejseforbuddet indtil videre sat en stopper for, siger Peter Tærø Nielsen, der efter planen vil sætte flere vedvarende energiprojekter i gang i Skotland.

Peter Tærø Nielsen er blevet 67 år og netop udtrådt af sin polske advokatforretning, men han er langt fra færdig med at gøre en forskel i det internationale erhvervsliv. Foto: Tomaz Boniecki

Han kan i bakspejlet se tilbage på de mange gange, han med sit mangeårige polske engagement har været til at gøre en forskel.

Hans advokatkontor var juridisk rådgiver, da et af de fem første polske statsselskaber, en kabelfabrik, blev privatiseret og sat på folkeaktier. De fem selskaber var de eneste, hvis aktier blev handlet på Børsen i Warszawa, da den blev genåbnet i 1991.

Kabelfabrikken, som senere med PNP Laws mellemkomst blev solgt til den skandinaviske NKT-koncern, fik i alt 28.000 aktionærer.

Annonce

Opgave for Nato

- I 1997 blev jeg ringet op af en dansk velfærdsofficer i Rendsborg i Tyskland. Det danske forsvarsministerium skulle flytte det danske Nato-personel fra Rendsborg til Stettin i Polen som et led i Polens optagelse i Nato. Jeg boede i Danmark dengang og kørte omgående til Rendsborg, og min polske advokatkollega blev fløjet til Hamborg og kørt i militærets bil ind til mødet. Og så sad vi der på kasernekontoret med svedperler på panden, fortæller Peter Tærø Nielsen med et smil.

- Og så viste det sig, at vi skulle hjælpe til med alt det civile i forbindelse med flytningen - bopæl til soldater med videre.


Lad endelig være med at tage noget for givet, når du forhandler med polakker. Man skal forholde sig til det, man kan se - de formelle, skriftlige aftaler. Mange danskere tror, at hvis man gennemgår en kontrakt kapitel for kapitel, så er man færdig med kapitel 1, når man går i gang med kapitel 2.

Peter Tærø Nielsen, advokat


Han vover den påstand, at det kun er meget få skandinaver og vesteuropæer, der virkelig kan forstå den hastige udvikling, Polen har været inde i.

- Hårdtarbejdende polakker har på 30 år skabt det, vi i Skandinavien har været 70 til 80 år om at opnå – fra et klassisk landbrugsland til et moderne industrisamfund, siger Peter Tærø Nielsen, der med egne ord taler 50 procent polsk og ud over sit danske ellers taler engelsk, tysk, norsk og svensk.

Der er i dag rigtig mange danske virksomheder, der handler med Polen og har slået sig fysisk ned i landet, der blev medlem af EU i 2004 og siden har oplevet stor vækst.

Annonce

Gode råd om Polen

Peter Tærø Nielsen giver gerne ganske gratis nogle gode råd med på vejen til de danske virksomheder, der vil ind på det polske marked.

- Lad endelig være med at tage noget for givet, når du forhandler med polakker. Man skal forholde sig til det, man kan se - de formelle, skriftlige aftaler. Mange danskere tror, at hvis man gennemgår en kontrakt kapitel for kapitel, så er man færdig med kapitel 1, når man går i gang med kapitel 2.

- Men sådan er det ikke. En polak kan godt finde på at gå tilbage til kapitel 1 og genforhandle den, når man tror, at aftalen er gennemgået og klar til underskrift. Sådan er mentaliteten bare. Her taler jeg ikke om jura, men om psykologi. Alt skal være på plads, siger den danske advokat, der advarer mod bureaukratiet hos Polens offentlige myndigheder.

- Formaliteterne har stor betydning med dokumenter og stempler. Hvis man ikke overholder formalia, er man dum eller svag, så her skal de små og mellemstore virksomheder virkelig passe på, slutter han.

https://modules.wearehearken.eu/jfm-erhvervplus/embed/7330.js
Annonce
Annonce
Fødevarer

Markedet for plantebaserede fødevarer skal vindes på smag: Plantekompagniet etablerer produktion for at kunne udvikle nye produkter

Annonce
VÆKST

Preben har vækst i sit livsværk nummer to: - Min kone mente ikke, jeg var klar til at gå pension

Annonce
Fødevarer

Populær remoulade får bedre produktionsforhold

Annonce
Forsiden netop nu
BYGGERI

HPH Totalbyg i fremgang - øger omsætning med 50 procent

Lov & ret

Klumme: Momsfritagelse af transportydelser kræver direkte tilknytning

Randers

Chefen kalder sine medarbejdere for nørder i alt fra sten og stål til træ og polster - møbelfabrikken Mølballe har vokseværk

Erhverv For abonnenter

Stærke sager: Andreas og Emil satser stort på produktion af sennep i Svendborg

Østjylland

Marketingbureauet ZUPA ZITA overtager Norlys' inhouse bureau

ØKONOMI

Regeringen styrker lånemulighederne for små erhvervsdrivende

Annonce