Annonce
Østjylland

Nyt eksportbarometer viser en forsigtig optimisme

- Det første barometer viser samlet set et nøgletal på 53. Det tal er kalkuleret ud fra et Diffusion Index, der går fra 0 til 100, og hvor 50 er uændret i forhold til udviklingen i eksporten, forklarer cheføkonom Niels Rønholt om det nye eksportbarometer, som Jyske Bank og Danish Export Association står bag. Pressefoto
Med 53 som det første indikatortal viser Eksportbarometer fra Jyske Bank og Danish Export Association, at danske virksomheder ser positivt på eksporten i den nærmeste fremtid. Et tal under 50 vil være ensbetydende med en negativ tendens.
Annonce

EKSPORT: De danske eksportvirksomheder ser trods krisetegn i økonomien positivt på fremtiden. Samtidig ser de corona som en langt større faktor end det nærtforestående brexit.

Det er konklusionen på første udgave af det eksportbarometer, som Jyske Bank og Danish Export Association, begge baseret i Silkeborg, står bag og netop har sendt ud. 200 danske virksomheder er blevet spurgt - et tal, der hurtigt skal vokse til 500 - og de to hovedaktører bag barometeret har sat sig for at offentliggøre et nyt tal hvert kvartal, som skal give en indikator på, hvordan det går med dansk eksport.

- Det første barometer viser samlet set et nøgletal på 53. Det tal er kalkuleret ud fra et Diffusion Index, der går fra 0 til 100, og hvor 50 er uændret i forhold til udviklingen i eksporten. Det tyder altså på en forsigtig optimisme blandt de cirka 200 adspurgte eksportvirksomheder. Og det skyldes ikke mindst vaccine-udsigterne, siger Niels Rønholt, cheføkonom i Jyske Bank.

Annonce

Fra orkan til mild storm

Virksomhederne er blandt andet blevet bedt om at vurdere indflydelsen fra henholdsvis brexit og corona, og her viser rapporten, at mens hele 84 procent forventer, at corona vil få indvirkning på deres eksport i den nærmeste fremtid, så er det kun 36 procent af eksportvirksomhederne, der forventer, at brexit kommer til at påvirke eksporten.

- Corona ramte europæisk økonomi som en orkan, hvor brexit nok nærmere bliver en mild storm i det store billede. Det afspejler rapporten. For virksomheder, der eksporterer rigtig meget til Storbritannien, har brexit selvfølgelig stor betydning, forklarer Niels Rønholt.


Dollaren er siden foråret faldet med 10 procent over for den danske krone, og det har gjort det sværere for danske virksomheder at konkurrere på det amerikanske marked.

Niels Rønholt, cheføkonom, Jyske Bank


Knap 10 procent af dansk eksport går til Storbritannien. Det gør de britiske ø-rige til det fjerdestørste eksportmarked for Danmark efter Tyskland, USA og Sverige.

På positivsiden viser Eksportbarometrets rapport, at virksomhederne forventer en forbedret eksport til USA, når den nye amerikanske præsident indtager fra Det Hvide Hus i januar og begynder sin embedsperiode.

Annonce

Svag dollar koster

Til gengæld trækker en svag dollar i den modsatte retning for eksportvirksomhederne i USA.

- Dollaren er siden foråret faldet med 10 procent over for den danske krone, og det har gjort det sværere for danske virksomheder at konkurrere på det amerikanske marked, fortæller Niels Rønholt.

Han pointerer samtidig, at dollaren kan falde yderligere i 2021, da den amerikanske centralbank holder renten meget lavt i USA. Det betyder, at virksomheder, der afregner deres eksport i dollar, får en lavere indtægt i kroner, medmindre de har afdækket valutakurs-risikoen på forhånd:

- Alternativt kan virksomhederne selvfølgelig sætte priserne op, men så åbner de døren for konkurrenter.

Det næste eksportbarometer lander i februar 2021.

Om eksportbarometer

  • Baseret på en spørgeskemaundersøgelse blandt topledere i cirka 200 danske eksportvirksomheder giver Eksportbarometer en indikator på udviklingen i dansk eksport, herunder på helt aktuelle begivenheder.
  • Ambitionen er at udvide eksportbarometeret, så der på den længere bane vil være 500 deltagende topledere fra danske eksportvirksomheder. Derudover er målet, at eksportbarometeret bliver et anerkendt nøgletal, som bruges af både danske eksportvirksomheder og beslutningstagere til at forudsige, hvordan det går dansk eksport.
  • Eksportbarometer er blevet til i et samarbejde mellem Jyske Bank og Danish Export Association – med rådgivning fra professor i økonomi ved Aarhus Universitet, Philipp Schröder, som har været med til at sikre et validt datagrundlag.
  • Eksportbarometeret bliver kalkuleret som et Diffusion Index, hvor der analyseres eksporttendenser blandt respondenterne.
  • Indekset viser tendenser i udviklingen af dansk eksport i henhold til at være opadgående eller nedadgående i nærmeste fremtid. Indekset går fra 0 til 100, hvor 50 er uændret.
  • Eksportbarometer udkommer hvert kvartal, og Erhverv+ vil følge udviklingen på barometret.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Østjylland

En god showcase i en svær tid: Samarbejde har fået flere akademikere i job

Annonce