Annonce
Sydjylland

Nytænkning har øget strømmen til elektriker-uddannelsen

Victor Levandowski synes, elektrikerfaget er både spændende og ufordrende. Han kan godt lide at rode lidt med tavler. Foto: Carsten B. Grubach
Antallet af virksomheder, der tager praktikanter ind, er steget fra 1200 til 3000 på få år.

UDDANNELSE: Han findes skam endnu, den gamle elektriker, der tager rundt til private og servicerer hr. og fru Jensen, når der skal ordnes stikkontakter og trækkes ledninger.

Men han er i dag i klart undertal i et elektrikerfag, der har gennemgået en voldsom udvikling i de senere år, og derfor har tiltrukket mange nye lærlinge.

I 2019 var elektriker-uddannelsen med 6235 ansøgere således den fjerde mest søgte erhvervsuddannelse efter uddannelser inden for kontor, detailhandel og Træfagenes Byggeuddannelse.

Annonce

- Vi lavede uddannelsen om i august 2015, så den blev modulbaseret og afløste de fem specialer, der var der før. Det skete på baggrund af en undersøgelse af, hvad vores medlemmer kommer til at arbejde med i morgen, fortæller Benny Yssing, næstformand i Dansk El-Forbund, fortsætter:

- Vi lukkede ørerne lidt for historien og fik sat flere specialer ind, så de passer til de mange nicheområder, der er dukket op. Vi har designet en ny uddannelse, og det har så betydet, at antallet af virksomheder, der tager unge ind under uddannelse, er steget fra 1200 til 3000.

I dag bruger man elektrikere til mange flere ting som sikkerhed, videoovervågning, alarmanlæg, data, netværk og fibre. Og lufthavnen i Kastrup er for eksempel begyndt at tage lærlinge ind, fordi man har brug for elektrikere til at håndtere bagagehåndteringsanlæg.


Jeg valgte elektrikeruddannelsen, fordi man her både kan bruge hovedet og hænderne, og fordi man skal være ret god til matematik for at klare uddannelsen.

Victor Levandowski, elektrikerlærling


- Samtidig har vi haft gang i brandingkampagner ude i fitnesscentre, biografer, på tv-kanaler og på sociale medier, hvor vi ved, de unge er, så antallet af lærlinge er steget fra 800 til 2400 om året. Det betyder så desværre, at der er mangel på praktikpladser, selv om vi har øget antallet. Så i øjeblikket har vi 700 unge, der gerne vil i gang, men som vi ikke har praktikpladser, oplyser Benny Yssing.

Populære moduler

Det har været populært, at man har hele 28 moduler at vælge imellem. Af dem skal man vælge fire, så man på den måde kan bygge sin egen elektriker-uddannelse op som legoklodser.

- Det kan være, man for eksempel vil være med på den grønne bølge og lære om energibesparelser eller energirenoveringer af bygninger, eller at man vil arbejde med sikring af industrivirksomheder. Eller måske har planer om at starte sin egen virksomhed med service til private, siger Benny Yssing.

Sådan bliver man elektriker

 • Elektrikeruddannelsen varer fire–fire et halvt år, og man får løn under hele uddannelsen.
 • Dygtige elektrikere er eftertragtede både i Danmark og i udlandet. Når man er udlært, er der gode jobmuligheder.
 • Man vælger selv sammen med sin virksomhed, hvad man vil specialisere dig i.
 • Tekniq Arbejdsgiverne og Dansk El-Forbund står bag uddannelsen og sikrer, at uddannelsen er tidssvarende og matcher kompetencebehovene på arbejdsmarkedet.
 • 55-60 uger foregår som skoleundervisning.
 • Skoledelen af elektrikeruddannelsen består af et grundforløb, tre hovedforløb og en svendeprøve. Resten af tiden er der praktik i en virksomhed, hvor teori prøves af i praksis, og man lærer fagets teknik og håndværk.
 • Man kan komme i gang med uddannelsen på flere måder. Man kan starte med at finde en læreplads, inden man begynder på skolen. Det gør man ved at opsøge en virksomhed og indgå en uddannelsesaftale. Sammen med den kommende mester og en erhvervsskole lægges en plan for uddannelsens forløb.
 • Man også begynde direkte på grundforløbet. Så er man allerede i gang, mens man søger efter en virksomhed, hvor man kan få en praktikplads.
 • Elektrikeruddannelsen kan også gennemføres som en såkaldt EUX.
 • En EUX-uddannelse er både en erhvervsuddannelse og en gymnasial uddannelse – to uddannelser i en. Det betyder med andre ord, at lærlingen både bliver elektriker og student.
 • Når først svendebrevet er i hus, har en EUX-elektriker altså mulighed for at blive optaget på en videregående uddannelse til for eksempel ingeniør eller maskinmester.
 • EUX-uddannelsen tager fem år at gennemføre. Heraf udgør skoleundervisning 103,6 uger. EUX-lærlingen skal gennemføre fire valgmoduler. Den enkelte skole udbyder EUX-uddannelsen med en fast modulstruktur.

- Geografisk er Danmark dækket godt ind med udbuddet af elektrikeruddannelsen, hvis grundforløb kan tages 20 steder. Hovedforløbet kan tages færre steder, men det er sjældent, at der skal køres flere end 20-30 kilometer for en lærling på elektrikeruddannelsen, påpeger næstformanden i Dansk El-Forbund.

Han vil i de kommende trepartsforhandlinger om praktikpladser gøre nytte af sine erfaringer og slå på, at man som organisation skal turde gøre oprør internt for komme frem til bedre resultater.

- Vi havde da dengang nogle ældre installatører, som syntes, at det var åndssvagt at lave de moduler, og nogle af dem er da heller ikke gået med, siger Benny Yssing.

Annonce

Et udfordrende fag

17-årige Victor Levandowski fra Kolding har overstået grundforløbet på 20 uger på Syddansk Erhvervsskole i Vejle og er nu i praktik i et halvt år hos Intego i sin hjemby.

Han er en del af et større team, der er i gang med at opbygge et testcenter hos Alfa Laval, der producerer pumper, ventiler og tankstyr og målt på ansatte i øvrigt er kommunens største privatejede virksomhed.

- Jeg laver lidt af hvert og hjælper til der, hvor der er brug for mig, siger Victor, der er i gang med at rigge netværkskabler til i en tavle.

- Jeg valgte elektrikeruddannelsen, fordi man her både kan bruge hovedet og hænderne, og fordi man skal være ret god til matematik for at klare uddannelsen. Jeg havde et fritidsarbejde, og der var der en, der fortalte mig om elektrikeruddannelsen, fortæller lærlingen og fortsætter:

- Jeg kunne godt tænke mig at læse til maskinmester eller ingeniør senere, og så ligger elektrikeruddannelsen op til det. Jeg har valgt at tage uddannelsen på EUX for at få en mere bred uddannelse, så der skal jeg ikke vælge moduler. Jeg får en allround-uddannelse og synes, at den meget spændende.

- Vi lærer om styringsanlæg, automatiske anlæg og trådløse forbindelser til lys og varme i huse. Og skulle jeg have valgt moduler, ville det være som industrielektriker, siger Victor.

Han har i sin praktiktid endnu til gode at sætte stikkontakter op og synes, at faget også er udfordrende – især, når han kan få lov til at rode lidt med tavler. Og kedeligt har det ikke været på noget tidspunkt.

Victor Levandowski havde modsat mange andre elektrikerlærlinge ikke det store besvær med at finde en praktikplads.

- Det er nok lidt nemmere, når man tager EUX, fordi man der har matematik på et lidt højere niveau. Jeg søgte kun to steder. Vi var 20 på holdet i grundforløbet i Vejle, og alle har her heldigvis fået en praktikplads.

– Vi lukkede ørerne lidt for historien og fik sat flere specialer ind, så de passer til de mange nicheområder, der er dukket op, siger Benny Yssing, næstformand i Dansk El-Forbund. Foto: Claus Boesen/ Media Press
Annonce
Annonce
Randers

Kabinefabrik kræver ikke, at medarbejdere viser coronapas, men alternativet er krav om mundbind

Annonce
Østjylland For abonnenter

Holch Povlsen og prins Joachim taber penge i Horsens-selskab: Omsætningen dykkede efter Wedells exit

Annonce
Erhverv

Lizette Risgaard: De Konservatives finanslov er gift for vores samfund

Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Erhvervsredaktøren: Nu trækker vi lod om den grønne omstilling

Fyn

Kendt erhvervsmand lod drømmejobbet i efterretningstjenesten ligge for at blive iværksætter: Jeg stræber altid efter at gøre tingene lidt bedre

Østjylland

Stærkere sammen: Konkurrerende firmaer hjælper hinanden med rottebekæmpelsen landet over

Erhverv For abonnenter

Frygtet svinesygdom rykker nærmere og nærmere Danmark: Rigtig mange bønder er her ikke i morgen, hvis den krydser grænsen

Vestjylland

Offshore-møller har givet RG Rom Gummi vind i sejlene: - Vi håber at kunne åbne en afdeling i USA

Vestjylland

Søren V. Jensen vælger vækst på vestjysk: - Vi har ikke glemt, hvordan det var i 2008

Annonce