Annonce
Vestjylland

Nytårshilsen fra banken: - Husk pensionen, også hvis du er selvstændig

Formue- og privatkundechef Peter Riis Jacobsen og filialdirektør Verner Sekkelund opfordrer til, at man får sparer op til pension - hverken for lidt eller for meget. Foto: Thomas Maxe
Nytår er sidste frist for pensionsindbetaling med skattefordele. Nogle selvstændige glemmer desværre at spare op, og det kan blive dyrt.

HOLSTEBRO: ”Jeg køber tre høns, til de tre jeg har; se det bliver seks. Deres æg jeg ta’er; Jeg sælger de halve, den anden rest - skal ruges til kyllinger, det er bedst!”

Sådan var strategien for Konen med æggene i H. C. Andersens eventyr: Hun solgte halvdelen og ville investere resten i vækst. Men som bekendt gik det galt for hende.

For nogle selvstændige går det heller ikke helt som forventet, når de skal forberede sig på pensionsalderen. Det fortæller afdelingsdirektør i Ringkøbing Landbobank, Holstebro, Verner Sekkelund:

Annonce

- Nogle selvstændige sparer ikke så meget op til pension, men vælger i stedet at lade pengene blive i virksomheden, ofte med en forventning om, at de så kan tjene penge på at sælge virksomheden og dens kundekartotek, når de gerne vil trække sig tilbage. Men det kan blive et problem, hvis det ikke er så meget værd, som ejeren havde håbet, fortæller han.

Risikerer skattesmæk

Det kan gå helt galt, hvis virksomheden kommer i knibe og mister sit overskud, for eksempel hvis en kunde går i betalingsstandsning, så overskuddet pludselig smuldrer. Havde man derimod indbetalt penge på en pensionsordning, ville formuen være sikret - også i tilfælde af en eventuel konkurs.

Det behøver dog ikke at gå så galt som for Konen med æggene, men i stedet kan der vente et skattesmæk, hvis man har sparet op i virksomheden - og det kan vel være næsten lige så smertefuldt for en vestjyde som at tabe en hel kurv med æg.

- Hvis virksomheden er drevet i selskabsform, vil ejeren typisk være lønmodtager i sin egen virksomhed. Hvis han vælger at lade overskuddet blive i virksomheden, kan det blive et problem, når han ikke længere arbejder, for så får han jo ikke løn. I stedet kan virksomheden udbetale udbytte, men det bliver beskattet hårdere end pensionsopsparing, forklarer Verner Sekkelund.

Pension og skat

Kapitalpension: Ordningen er ophørt, men nogle har stadig gamle opsparinger, som venter på udbetaling. Her bliver hele det opsparede beløb beskattet med 40 procent og udbetalt på én gang.

Ratepension: Her er udbetaling af opsparingen spredt ud over en på forhånd aftalt årrække (højst 30 år), så man får udbetalt et månedligt beløb, der beskattes som almindelig indkomst. Der er loft over, hvor meget man må indbetale. I år er det 58.500 kroner.

Livrente (kaldes også livspension eller livsvarig pension): Det er teknisk set en kombineret opsparing og forsikring. Her får man udbetalt et aftalt månedligt beløb, indtil man dør.

Man kan indbetale et ubegrænset beløb på livrente, hvis indbetalingen administreres af en arbejdsgiver ved lønudbetaling. Hvis indbetalingen sker på en privat indbetalt ordning, så er der et loft på skattefradraget på 53.800 kr. årligt på ”engangsindbetalinger”.

Ved en privat indbetalingsaftale kan man opnå et større skattefradrag, hvis man aftaler en årlig indbetaling i en periode på minimum 10 år.

Selvstændige som driver personlig virksomhed kan få fradrag op til 53.800 kr. eller helt op til 30 procent af virksomhedens resultat før renter

Man kan godt spare op på både ratepension og livrente. Det kan være en fordel for selvstændige, som sidst på året konstaterer, at overskuddet var større end forventet. Så kan en frivillig ekstraindbetaling på en livrente reducere et kommende skattesmæk.

Alderspension: Det er en ”light”-udgave af den gamle kapitalpension, men med meget lavt loft for indbetalinger. Der er ikke skattefradrag for indbetalinger, og der kan højst indskydes 5400 kroner i år - dog op til 52.400 kroner, hvis man har højst fem år til pensionsalderen.

En særlig regel er, at der kun skal betales 15,3 procent i afkast af investeringer. En anden fordel er (lige som for kapitalpension), at opsparingen ikke giver fradrag beregning i af folkepensionens tillægsbeløb.

Fælles for pensionsordninger (undtaget alderspension) er, at indbetalingerne giver skattefradrag, hvis man holder sig under de fastsatte grænser for indskud. Til gengæld skal der betales skat ved udbetaling – altså udskudt skat. Det giver en økonomisk gevinst, især hvis man har et vellønnet job og betaler topskat, mens man sparer op – men kun tjener lidt og derfor har en lav skatteprocent, når pengene skal udbetales. Samtidig betyder den udskudte skat, at der er et større beløb at investere, mens man sparer op.

Pensionsudbetalingerne kan typisk udbetales (tidligst) tre-fem år før folkepensionsalderen.

Fælles for alle pensionsmodeller er, at opsparingen er kreditorbeskyttet. End ikke ved en personlig konkurs vil man miste sin opsparing. Skulle man blive arbejdsløs eller syg og får brug for offentlig forsørgelse, vil pensionsopsparingen også være fredet og vil ikke tælle med i beregning af personlig formue.

Hvis man dør, inden pensionsopsparingen er udbetalt, vil restbeløbet blive udbetalt til den begunstigede.

Der kan være individuelle vilkår, så det er altid en god idé at læse ”det med småt”.

Kilder: Banker, pensionskasser, Skat og Ældre Sagen (www.aeldresagen.dk).

Okay, det fornuftige er altså at sætte penge på en pensionskonto. Men det er meget individuelt, hvor meget man bør lægge fra. Det kan både være for lidt, men det kan faktisk også være for meget.

Det er vigtigt at være opmærksom på, om man kun midlertidigt har en høj likviditet, især hvis man er selvstændig.

Peter Riis Jacobsen, Ringkøbing Landbobank, som advarer om, at man også kan spare for meget op til pension

Derfor er det altid en god idé at tale med bankrådgiveren, inden man skyder ekstra penge ind på pensionskontoen, fortæller Peter Riis Jacobsen, formue- og privatkundechef i Ringkjøbing Landbobanks Holstebro-afdeling:

- Når først pengene er sat ind på en pensionsordning, kan de ikke hæves, før man nærmer sig folkepensionsalderen. Så det er vigtigt at være opmærksom på, om man kun midlertidigt har en høj likviditet, især hvis man er selvstændig og har svingende indtægter og udgifter: Måske er der bare nogle betalinger, som er forskudt, så man har fået penge før end forventet? Måske venter der større udgifter forude? Derfor skal man altid have godt overblik over sin likviditet, lyder rådet fra Peter Riis Jacobsen.

Annonce

2022 bliver et godt år

Med tanke på corona, stigende priser og mangel på både varer og arbejdskraft, kan man godt blive nervøs for, om tiden måske slet ikke er til at investere og spare op.

Men i banken ser man stadig lyst på fremtiden, forsikrer Verner Sekkelund:

- 2021 har faktisk været et rigtig godt år, både for os i banken og helt generelt for erhvervslivet, også selv om corona har fyldt meget. Der er stigende inflation i blandt andet USA, men der er ikke tegn på, at opsvinget får ende foreløbig i Danmark. Langt de fleste virksomheder har en robust og solid økonomi, med fokus på lave omkostninger og en fornuftig risikospredning, så vi ser faktisk ikke de store faretegn, når vi kigger frem mod 2022. Jeg tror, det bliver et godt år, siger han.

Ifølge Nationalbanken er 46 procent af danskernes formue placeret i pensionsopsparinger. 32 procent er placeret i aktier og obligationer, og otte procent er investeringsbeviser. De resterende 14 procent er indlån.

Annonce
Annonce
Fødevarer

Markedet for plantebaserede fødevarer skal vindes på smag: Plantekompagniet etablerer produktion for at kunne udvikle nye produkter

Annonce
VÆKST

Preben har vækst i sit livsværk nummer to: - Min kone mente ikke, jeg var klar til at gå pension

Annonce
Fødevarer

Populær remoulade får bedre produktionsforhold

Annonce
Forsiden netop nu
BYGGERI

HPH Totalbyg i fremgang - øger omsætning med 50 procent

Lov & ret

Klumme: Momsfritagelse af transportydelser kræver direkte tilknytning

Randers

Chefen kalder sine medarbejdere for nørder i alt fra sten og stål til træ og polster - møbelfabrikken Mølballe har vokseværk

Erhverv For abonnenter

Stærke sager: Andreas og Emil satser stort på produktion af sennep i Svendborg

Østjylland

Marketingbureauet ZUPA ZITA overtager Norlys' inhouse bureau

ØKONOMI

Regeringen styrker lånemulighederne for små erhvervsdrivende

Annonce