Annonce
Vestjylland

Ny pulje til energirenovering giver travlhed hos el-installatør

Michael Velsø, indehaver af el-installatør Jes Velsø ApS i Struer, fremviser en varmepumpe, der er blevet populær som klimavenligt alternativ til oliefyr. Foto: Thomas Maxe
Efter en rolig periode har el-installatør Jes Velsø pludselig fået meget travlt med at give tilbud på varmepumpe-løsninger.
Annonce

STRUER: For nylig åbnede Energistyrelsen for ansøgninger til en ny tilskudspulje på 245 millioner kroner til energirenovering af boliger.

Målet er at reducere CO2-udledningen, og nogle af de største tilskud udløses derfor, hvis man skrotter oliefyret og vælger en el-drevet varmepumpe. Det har givet travlhed hos el-installatør Jes Velsø ApS i Struer.

- Der har ikke været så mange forespørgsler i nogen tid, men jo, vi kan i dén grad mærke, at puljen er åbnet. Der er stærkt stigende interesse, og henvendelserne kommer også fra kunder længere væk, end vi er vant til, siger indehaver Michael Velsø, som i skrivende stund er på vej ud til en kunde nær kommunegrænsen mellem Holstebro og Ringkøbing-Skjern.

Kunderne finder typisk selv vej til Struer-firmaet, ikke mindst fordi Michael Velsø har været lidt af en frontløber. Han er nemlig én af meget få installatører i Midt- og Vestjylland, som har den officielle titel af VE-installatør. Altså installatør med eksamen i vedvarende energi (VE).

- Jeg var på det allerførste hold i december 2013. Jeg kan huske, at jeg kom ned til Maskinmesterskolen i Aarhus for at begynde på de 14 dages kursus og gik ind i klasseværelset, og der sad kun én anden, så jeg troede, jeg var gået forkert. Men vi var altså kun to på det første hold. Så teknisk set er jeg altså nummer to i Danmark, der blev VE-installatør, for den anden var oppe til eksamen lige før mig, siger Michael Velsø og smiler.

Dengang var der ikke så meget prestige i kurset, men nu er et lovkrav om certificeret VE-efteruddannelse på vej, og investeringen i kurset ser derfor ud til at komme mange gange igen. Velsø ligger nemlig rigtig højt på listen, når man leder efter det, som Energistyrelsen anbefaler: En VE-godkendt installatør.

Annonce

Dyrest er ikke altid bedst

Nu tænker man måske, at Michael Velsø udnytter sin fordel og scorer kassen på at sælge de dyreste løsninger, men nej.


Der er ikke længere så stor risiko for vintre med 10-20 graders frost, og så er det ikke nødvendigt med jordvarme.

El-installatør Michael Vedsø om valget af varmepumpe


- Vi kan installere alle typer varmepumpeløsninger. Indtil for fem-seks år siden var det jordvarmeanlæg, der var de mest populære, men det anbefaler vi ikke længere. Klimaet forandrer sig, så der er ikke længere så stor risiko for vintre med 10-20 graders frost, og så er det ikke nødvendigt med jordvarme. Det er den dyreste løsning, og mange er kede af at få gravet hele baghaven op, fortæller Michael Vedsø.

I stedet vælger de fleste kunder en luft-til-vand-løsning. Her suger en el-drevet pumpe kold luft ind, varmer luften op og bruger energien til at opvarme vand til både radiatorer, opvask og brusebad.

- De allerbilligste løsninger er luft-til-luft-varmepumper, som bare puster varm luft ind i huset. Det ser vi mest brugt i sommerhuse. Det er ikke så velegnet til helårsboliger, fordi man mangler opvarmningen af brugsvand, forklarer Michael Vedsø.

Annonce

Både varme og køling

Til gengæld har luft-til-luft-pumperne en anden fordel. De kan nemlig også ”puste den anden vej”.

- Et aircondition-anlæg bruger fuldstændig samme teknologi som en varmepumpe, så man kan også bruge varmepumpen til at køle rummet om sommeren. Det er bare et spørgsmål om at regulere temperaturindstillingen, siger Michael Velsø.

Prisen for et komplet system med luft-til-vand-varmepumpe er typisk fra 70.000 til 120.000 kroner. Det er ikke ualmindeligt, at investeringen er tjent hjem på mindre end 10 år, hvis man skrotter et gammelt oliefyr – og så er tilskud endda ikke regnet med.

Til gengæld kan det sjældent betale sig at droppe fjernvarme til fordel for varmepumper. Endnu da.

- Nybyggede huse har et meget lavt energiforbrug, og reglerne er ændret, så kommunerne ikke længere kan forlange, at huset skal tilsluttes fjernvarme. Så der kan man vælge, om man vil betale for tilslutning til fjernvarme eller investere i eksempelvis en varmepumpe. Vi forsøgte dog at regne på det, og her i vores område, hvor vi får relativt billig fjernvarme fra kraftværket i Måbjerg, ser det ikke ud til, at der er nogen særlig besparelse ved at fravælge fjernvarmen, siger Michael Vedsø.

Annonce

Træt af at være fyrbøder

Nogle gange er det dog også andet end klimaet og økonomien, der får husejere til at vælge en varmepumpe.

- Vi havde selv et pillefyr derhjemme. Det gik fint nok i starten, men til sidst bliver man træt af det, når telefonen ringer hjemmefra: ”Far, kom hjem – det er koldt i hele huset!”. Det var altid sådan, at man lige skulle ud for at se til fyret, så jeg skiftede til en varmepumpe. Den kører bare, siger Michael Velsø.

Energistyrelsens hjemmeside www.sparenergi.dk har masser af information og spareråd. Bemærk, at man for at få tilskud til energirenovering skal huske at ansøge, inden man går i gang med renoveringen.

Jes Velsø ApS

  • El-installatør Jes Velsø løser et mix af installationsopgaver for virksomheder, private og offentlige kunder.
  • Virksomheden fejrede for nylig 103 års jubilæum, hvilket gør den til en af Struers ældste.
  • Forretningen blev stiftet af familien Bertelsen, der i øvrigt også var byens første B&O-forhandler. Jes Velsø købte forretningen i 1971 og begyndte et glidende generationsskifte i 1995, indtil Michael Velsø og Poul Erik Jeppesen købte ham helt ud i 2002.
  • I dag beskæftiger virksomheden 22 ansatte, her af to svende med KMO-certificering (køleteknikere) og fire lærlinge.
  • Hjemmeside: www.velsoe.dk
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce