Annonce
Vestjylland

Ny opfindelse øger sikkerhed ved opstilling af vindmøller: - Min forventning er, at det her bliver skilt ud i sin egen virksomhed

Hvide Sande Shipyard, Steel and Service har udviklet et nyt redskab, der hjælper med at løfte tunge vindmølle-dele, uden at emnet snurrer rundt. Foto: Thomas Maxe
Hvide Sande Shipyard, Steel & Services har udviklet løsning, som forhindrer kran-løftet gods i at snurre rundt. De første ti mand har allerede fast arbejde.

HVIDE SANDE: Vindmøllerne bliver større og større i takt med den grønne omstilling. Det kan give problemer, når de gigantiske vinger skal monteres, for selv det mindste vindpust kan gribe vingen og få de mange tons til at snurre rundt, når kranen løfter nacellen (”møllehovedet”) eller vingen op på plads. I værste fald kan godset banke mod kranen eller mølletårnet og skabe en ulykke eller kan blive beskadiget.

Det problem har de fundet en god løsning på i stålafdelingen hos Hvide Sande Shipyard, Steel & Services: ”Autonomous Positioning System” (APS) – eller på dansk: Autonomt positioneringssystem.

APS - Autonomous Positioning System - er udviklet af stålafdelingen på skibsværftet i Hvide Sande. De to kraftige rotorer på løftebommen forhindrer de gigantiske vindmøllevinger i at snurre rundt, når de bliver løftet. Foto: Hvide Sande Shipyard, Steel and Service

Teknologien er omtrent den samme som i en drone. Her er den bare ”væltet om på siden”, sådan at de to store rotorer fungerer lidt som helikopter-haleror og effektivt balancerer godset, så det ikke snurrer rundt om sin egen akse, når kranen løfter det op.

Annonce

- Vi har lagt vægt på, at det skulle være så meget ”plug-and-play” som muligt, systemet består af to ”hubs” med en rotor, som enten kan svejses eller boltes direkte fast eller monteres i hver sin ende af afstandsbommen. Og rotorerne er sådan set ligeglade med, om bommen er fire meter eller 80 meter i bredden – de virker på samme måde, fortæller lederen for skibsværftets stålafdeling, også kaldet Hvide Sande Steel , Thomas Halkjær Kristensen.

Hvide Sande Steel

  • Seasight Solutions er stålafdelingen af skibsværftet i Hvide Sande, som har det officielle navn: Hvide Sande Shipyard, Steel & Service.
  • På en måde er det også ”Georg Gearløs”-divisionen, for det er her, man hele tiden udvikler nye forretningsområder: Husbåde, shelters og kraner. Seasight Davits (som bygger og sælger kraner) er et godt eksempel på et udviklingsprojekt, som er blevet til en succesfuld selvstændig virksomhed.
  • Udviklingen af det nye ”Autonomous Positioning System” (APS) løfteværktøj begyndte i 2018 på opfordring af en vindmølleproducent.
  • Første APS-prototype var klar i 2020, og sidste år begyndte produktionen, som indtil videre holder ti mand fuldtidsbeskæftiget. Der er høj sandsynlighed for, at man også her vil kunne opskalere og med tiden skille salg og produktion ud i en helt ny, selvstændig virksomhed.
  • Thomas Halkjær Kristensen er leder af Steel-afdelingen, som har 225 fastansatte plus en række løst tilknyttede medarbejdere.
  • Det familieejede skibsværft har valgt, at mindst ti procent af de ansatte hos Hvide Sande Shipyard, Steel & Service skal være lærlinge, og at fem procent skal være en del af det rummelige arbejdsmarked (for eksempel mennesker med et handicap). Det mål lever Steel-afdelingen også op til.
  • Der er travlt i Hvide Sande, så der er i skrivende stund ledige stillinger til alt fra ingeniører til ufaglærte, fremgår det af værftets koncernhjemmeside www.hvsa.dk

Det lyder næsten FOR simpelt, men den mekaniske del af APS’en er faktisk også relativt enkel. Til gengæld er den elektroniske styring meget avanceret.

- Det har været noget af et hovedbrud for ingeniørerne at udvikle styringssystemet. Sensorerne skal kun reagere på, om det løftede gods begynder at rotere omkring kran-wirens akse. Men samtidig skal sensorerne ignorere, at godset bevæger sig op og ned eller til siderne. Det er faktisk slet ikke så nemt, siger Thomas Halkjær Kristensen.

Udvider vejr-vinduet

En særlig egenskab ved APS’en er A’et – ”Autonomous”, altså at den automatisk kan balancere godset uden, at operatøren behøver gøre noget (han kan dog gribe ind og overtage styringen manuelt).

Nogle mølle-sites har krav om, at vinden højst må blæse seks meter pr. sekund, men APS udvider vinduet med fire-seks meter pr. sekund.

Thomas Halkjær Kristensen, leder af Hvide Sande Shipyards stålafdeling

- APS betyder, at vi kan udvide vejrvinduet ved løft af vingerne: Nogle mølle-sites har krav om, at vinden højst må blæse seks meter pr. sekund, men APS udvider vinduet med fire-seks meter pr. sekund. Samtidig kan vi løfte sikkert både i mørke og i tåge, fordi APS sikrer den første del af løftet, indtil vingen er så højt oppe, at kranoperatøren i tårnet kan overtage resten, når han får det så højt op, at han kan se det, forklarer Thomas Halkjær Kristensen.

Traditionelt bruger man reb eller kabler til at forhindre kran-gods i at snurre rundt, og så skal folk på jorden manuelt styre trækket i ”bardunerne” for at forhindre rotationen – med risiko for, at man får bragt godset i svingninger, hvis man justerer for kraftigt frem og tilbage.

Test af APS’en på havnen i Hvide Sande har vist en kæmpe forskel i, hvor stabilt løftet kan foregå med de to rotorer i stedet for ”snoretræk”. Det giver en åbenlyst bedre sikkerhed – men sikkerhed er ikke den eneste fordel ved løsningen.

- Det koster typisk 10-15.000 euro om dagen at leje en af de store kraner, så det er ret vigtigt, at man ikke bliver nødt til at afbryde på grund af vejret, eller at noget andet går galt, siger Thomas Halkjær Kristensen.

Annonce

Forventer pæn vækst

Udviklingen af APS er sket på opfordring af en vindmølleproducent – og branchen har vist meget stor interesse for løsningen. Indtil videre er produktionskapaciteten på cirka 25 enheder om året, men det er kun begyndelsen.

- Min forventning er, at det her bliver skilt ud i sin egen virksomhed – lige som vi gjorde med Seasight Davits, som fremstiller kraner – så produktionen kan blive skaleret op og leve sit eget liv, siger Thomas Halkjær Kristensen.

Det er ikke ualmindeligt, at vindmøller er 150 meter høje, og vingen må for alt i verden ikke begynde at snurre rundt, når man løfter den på plads. Foto: Hvide Sande Shipyard, Steel and Service

Men er der virkelig så mange vindmøllevinger, der skal løftes? Både og, for APS’ens potentiale er langt større end møllerne. For eksempel kunne man bidrage til at øge sikkerheden på byggepladser:

- Vi er allerede i fuld gang med at videreudvikle på konceptet for mindre modeller. Det kunne for eksempel være til en byggeplads, hvor man skal løfte en palle med mørtel eller noget andet op i et etagebyggeri, og så sætter du lige en lille batteridrevet APS fast med skruetvinger, og så kan pallen ikke snurre rundt, mens den bliver løftet. Så slipper du også for at have nogen stående under godset for at trække i reb eller kabler. Det vil være langt mere sikkert, forklarer han.

Annonce

Mangler medarbejdere

Ti mand er foreløbig fuldtidsbeskæftiget med at bygge APS’er. En af de væsentligste vækst-hæmmere er manglen på arbejdskraft, så Hvide Sande Shipyard, Steel & Services søger med lys og lygte efter nye medarbejdere.

Skulle man ligefrem være erfaren ingeniør eller være i besiddelse af et svendebrev som elektriker eller smed, er det lige før, man forvente at blive modtaget med rød løber og fanfare af Ringkøbing Garden på første arbejdsdag. Det vil i hvert fald være en meget glad og taknemmelig chef, som byder velkommen.

APS-systemet bliver indtil videre bygget i en hal på skibsværftets stålafdeling. Inden længe er produktionen vokset og skal ud i sin egen selvstændige "fabrik". Foto: Thomas Maxe
Annonce
Annonce
Erhverv

Ny sygeplejefaglig direktør har stået i spidsen for akutafdelingen i Horsens - nu skal hun helt op i helikopteren

Annonce
Fyn

Konferencecentre forventer nyt rekordår

Annonce
Erhverv

Han kan stege din bøf: Verdensmester rejser ud og griller for kunderne

Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Ekstremerne vinder i jagten på talent: Hvis du vil være noget for alle, er du ikke noget for nogen, mener Odense-direktør

Nordsjælland

Abekopper sender aktie på himmelflugt: Kvistgård-virksomhed stiger syv milliarder i værdi

Fyn For abonnenter

Biotech-firma i Odense blev kendt under corona: Fordobler millionoverskud efter testspurt

Erhverv

Analyse: Bankerne betaler ikke negative renter længere. Gør du?

Sydjylland

"Det viste sig at være helt nødvendigt med en oprydning": Spildevandsselskab har sagt farvel til top-direktør

Fyn

Sydfynsk cykelhandler i stort gear: Største overskud nogensinde

Annonce