Danmark: Navn, adresse, køn og fødselsdato. Hos mange virksomheder er førnævnte oplysninger i dag standardinformation, som jobansøgere forventes at oplyse, når de sender deres ansøgning og CV ind.
Men fra 1. juli i år bliver det forbudt for arbejdsgiverne at spørge ind til ansøgernes alder i rekrutteringsøjemed. Et tiltag der ifølge beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard skal forhindre, at arbejdsgivere sorterer seniorer fra i rekrutteringen på baggrund af deres alder.
- Vi skal gøre, hvad vi kan for at undgå, at seniorer føler sig diskrimineret og oplever at blive valgt fra udelukkende på grund af deres alder. Det er ikke bare ulovligt, det er også tudetosset i en situation, hvor virksomhederne mangler arbejdskraft, udtalte han i en pressemeddelelse tilbage i marts i år, kort efter forslaget blev vedtaget i Folketinget med et stort flertal.
Et spørgsmål om alder
Spørger man lektor i aldringsforskning, ph.d. Aske Juul Lassen, er der da også god grund til at sætte ind mod aldersdiskrimination. For at aldersdiskrimination findes, også i Danmark, er der ingen tvivl om, slår forskeren fast.
- Selvom der findes masser af historier i medierne om friske, rørige seniorer, så er vores forestillinger om den ældre del af befolkningen ikke fulgt med tiden, siger Aske Juul Lassen.
Aske Juul Lassen, ph.d. og lektor i aldringsforskningJeg håber da, at det vil betyde, at man kommer den ubevidste frasortering til livs. Og så vil det vise sig, hvor stor den ubevidste frasortering er.
- Vi har en række fordomme om, at ældre er mindre produktive, mere syge og mindre omstillingsparate, der er meget velbelyste i forskningen, men som ikke holder. Alligevel hænger de fast, ikke bare hos arbejdsgiverne, men helt generelt i samfundet, og det præger også i rekrutteringen af seniorer, forklarer han.
Ubevidst fravalg
Tendensen kan blandt andet ses ved, at enkelte headhunterbureauer og arbejdsgivere, der modtager store mængder af ansøgninger, som standard automatisk sorterer ansøgere fra ud fra kriterier om blandt andet alder. Men også mængden af information i de enkelte ansøgninger kan være nok til, at arbejdsgivere helt ubevidst sorterer de ældste ansøgere fra.
Ved at fjerne muligheden for at grovsortere i ansøgere på baggrund af et kriterie som alder, kan man derfor ifølge Aske Juul Lassen komme nogle af de ubevidste bias til livs. Men om lovændringen er nok til at fjerne aldersdiskrimination helt, er han mere tvivlende omkring. Selvom han har et håb.
- Jeg håber da, at det vil betyde, at man kommer den ubevidste frasortering til livs. Og så vil det vise sig, hvor stor den ubevidste frasortering er. For selvom internationale undersøgelser peger på, at den er stor, kan det jo vise sig, at frasorteringen slet ikke er så ubevidst igen, siger forskeren med henvisning til, at arbejdsgiverne fortsat i vid udstrækning vil kunne gætte sig frem til ansøgernes alder ud fra længden af deres CV.
Vidste du at…?
… aldersdiskrimination er en af de få former for diskrimination, der rammer de fleste af os.
… aldersdiskrimination i modsætning til for eksempel diskrimination af køn eller etnisk herkomst i større grad rammer de mest ressourcefulde i et samfund, da det typisk er dem, der lever længst.