Annonce
Erhverv

Ny erhvervsdirektør i Billund: Flere iværksættere skal lokkes ud af busken

- Jeg er blevet 100 meter-mester i webinarer og glæder mig til at kunne stå mere fysisk frem. Vi skal have et fagligt højt niveau for at understøtte medlemmerne, og det står højt på vores agenda, siger Marie Skov Lillelund. Foto: Carsten B. Grubach
Ny erhvervsdirektør i Billund Kommune ser blandt andet er stort potentiale i udvikling af lufthavnen.

BILLUND: Hun arbejdede seks år for Dansk Industri i København med fokus på erhvervslivets lokale rammevilkår. I fire år var hun erhvervschef i Høje Taastrup Kommune, hvor hun med egne ord oplevede 1000 agendaer i forhold til en mere sort-hvid dagsorden i Dansk Industri.

- Det er en interessant verden at mingelere i, når man skal få forskellige interesser til at mødes, siger Marie Skov Lillelund, der siden 1. januar 1 har været direktør for Billund ErhvervsFremme.

Hun flyttede med sin familie til Silkeborg i 2018 og efter jobs som citymanager hos Handel Silkeborg og chef for partnerskaber i Naturvidenskabens Hus i Bjerringbro, skulle der ske noget nyt.

Annonce

- Jeg er meget operationel, jeg arbejder også meget gerne med strategisk sigte, og så banker mit hjerte for det tætte samarbejde med vores virksomheder, og så bød muligheden sig hernede. Og det er bare fantastisk, siger den erhvervsdirektør, der også har en eksamen i statskundskab fra Aarhus Universitet på sit cv.

På forhånd var kendskabet til Billund Kommune ikke stort. Marie Skov Lillelund kendte som alle andre oplyste danskere kommunen for et verdensfirma med fire bogstaver, et stort oplevelsescenter og en lufthavn.

- Jeg vidste jo også, at det er en mindre kommune, og jeg lavede lidt opsøgende arbejde i mit netværk. I erhvervsfremme skal vi hele tiden drive og forbedre vores produkter for vores medlemmer. Jeg er blevet 100 meter-mester i webinarer og glæder mig til at kunne stå mere fysisk frem. Vi skal have et fagligt højt niveau for at understøtte medlemmerne, og det står højt på vores agenda.

Det lokale erhvervsnetværk

Billund ErhvervsFremme er et lokalt erhvervsnetværk og en medlemsforening med hjemsted i Billund kommune. Formålet er at skabe gode rammebetingelser for erhvervslivet i Billund kommune og styrke det lokale vækstpotentiale og erhvervsudviklingen.

Bestyrelsen er Billund Erhvervsfremmes øverste organ og foreningen drives til dagligt af et sekretariat med fem ansatte. Gennem flere advisory boards bidrager medlemmerne med input og råd til foreningens retning og virke.

Marie Skov Lillelund har iværksætteri som et af sine første fokuspunkter i jobbet.

- Hvad er potentialet for at få iværksættere spundet ud af etablerede virksomheder, spørger hun og håber at få svaret i et nyetableret samarbejde med kollegerne i UdviklingVejen, for nabokommunen har ligesom Billund Kommune haft svært ved at få fat iværksættere, og derfor skal der nu lokkes flere ud af busken.

- Der er en naturlig grænse for antallet af iværksættere i en lille kommune, men vi skal dyrke den del, vi skal have gang i et spændende væksteventyr og opbygge de værktøjer, der skal til, for at det bliver en succes.

- Vi har allerede holdt møder med virksomhedsledere for at høre, hvor de ser behovet, siger erhvervsdirektøren velvidende, at Billund Kommune har rigtig mange pendlere fra andre kommuner, og det gør ikke opgaven lettere, hvis man skal have dem til at slå sig ned i kommunen.

Store udfordringer

Marie Skov Lillelund har brugt meget tid i de første fem måneder på de indre linjer, lært en del af de 360 medlemmer af Billund Erhvervsfremme at kende og ser ud over iværksætteriet den grønne omstilling, bæredygtighed, digitalisering og manglen på kvalificeret arbejdskraft som de største udfordringer.

- Der er et stort potentiale i blandt andet lufthavnen, hvor der er mulighed for, at mange slags virksomheder kan slå sig ned. Det er et infrastrukturelt center - vi er jo tæt på det hele her, så det er en god investering at ligge i Billund Kommune.

- Med hensyn til arbejdskraften er den jo noget strukturelt betinget, fordi der er for få, der vælger erhvervsuddannelser generelt. Vi skal allerede i grundskolen sikre os, at vores børn og unge fastholder interessen for de naturvidenskabelige og erhvervsfaglige fag.

- Vi skal have en direkte kobling til universiteterne i Aarhus og Odense, for vi har mange gode arbejdspladser, og så skal vi udvikle Billund Studiedag - Tech, hvor vi inviterer studerende ud på virksomhederne.

– Der er et stort potentiale i blandt andet lufthavnen, hvor er er mulighed for, at mange slags virksomheder kan slå sig ned. Det er et infrastrukturelt center, siger Marie Skov Lillelund. Foto: Carsten B. Grubach

Erhvervsdirektøren ser direkte adspurgt ikke nogen umiddelbare mangler i erhvervssegmentet i kommunen.

- Selvfølgelig kunne man godt ønske sig nogle store high-tech virksomheder, men mange af elementerne findes jo allerede i dele af vores erhvervsliv. Vi mangler måske den mere fysiske nærhed til forskningsmiljøer. Det kræver mere benarbejde, og man kan jo ikke drysse dem ud med lind hånd over hele landet.


Der er en naturlig grænse for antallet af iværksættere i en lille kommune, men vi skal dyrke den del, vi skal have gang i et spændende væksteventyr og opbygge de værktøjer, der skal til, for at det bliver en succes.

Marie Skov Lillelund


Den aktuelle udfordring ligger i hele oplevelsesøkonomien, som jo er stor her i kommunen. Vi mangler internationale turister, det har ramt os som en kæmpe hammer, så der er ingen tvivl om, at der skal sigtes på national turisme.

https://modules.wearehearken.eu/jfm-erhvervplus/embed/7330.js
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Forfatter Peter Borbergs har været fascineret af Piet Hein siden 1990'erne: Må knibe sig selv i armen over kildematerialet til stor biografi

Annonce