Annonce
Vestjylland

Nu er Troldtekts fabrik 97,7 procent forsynet med bæredygtig energi

Akustikpladerne fra Troldtekt er fremstillet træ, vand og cement. På det nye fabriksanlæg i Troldhede bliver rå træstammer lynhurtigt flænset til træuld, som bliver mixet med cement og vand. Foto: Troldtekt
Akustikplade-producenten er tæt på målet om at gøre sin egen fabrik CO2-neutral.

TROLDHEDE: De væsentligste ingredienser i Troldtekt-plader er træuld, som bliver holdt sammen i en praktisk formstøbt plade ved hjælp af cement. Uheldigvis er cement meget energikrævende at fremstille, faktisk så meget, at cement ifølge Dansk Industri står for otte procent af hele verdens CO2-udledning.

Men cement er svær at komme udenom i byggeriet, og så må man i stedet optimere så godt, man kan. Og det har Troldtekt-fabrikken i Troldhede gjort. Endda så meget, at 97,7 procent af den forbrugte energi nu kommer fra fornybare kilder, blandt andet ved hjælp af eget biomassefyr på fabrikken, strøm baseret på vindkraft og et gradvist skift fra diesel- til el-trucks.

Energiforbruget per produceret kvadratmeter er reduceret med 28,6 procent på tre år. Begge tal er i tråd med virksomhedens Cradle to Cradle-strategi, som udløste DI Prisen 2020.

Annonce

- Med det antal akustikplader, vi producerer, bruger vi store mængder energi. Især varme til tørring og strøm til vores højteknologiske maskinpark. Derfor er det glædeligt, at stort set al energien nu kommer fra CO2-neutrale kilder, siger Peer Leth, adm. direktør hos Troldtekt A/S.

Dialog med Aalborg Portland

I opgørelsen af CO2-udledning har man scope 1 og 2, som hos Troldtekt dækker over biobrændsel fra eget fyr og elektricitet fra vindstrøm. Og så er der scope 3, som er de indirekte udledninger fra eksterne indkøb af varer.

Mens Troldtekts udledning i scope 1 og 2 nærmer sig nul, er tallet i scope 3 højere. Her kommer CO2-mængden næsten udelukkende fra produktion af den cement, der sammen med træ indgår som råvare i akustikpladerne.

-Vi er i dialog med vores cementleverandør, Aalborg Portland, som i tråd med deres løfte til den danske regering arbejder målrettet på at reducere udledningen fra deres cementproduktion markant. Den indsats vil virkelig batte i den del af vores miljøregnskab, som kommer fra eksternt indkøbte varer, fortsætter han.

Annonce

Smuld bliver til ny cement

De seneste års massive investeringer i grøn og energieffektiv teknologi er en del af Troldtekts strategi.


Vi iværksatte vores Cradle to Cradle-strategi i 2012, fordi vi oplevede en efterspørgsel på dokumenteret bæredygtige byggevarer fra især arkitekter.

Peer Leth, adm. direktør hos Troldtekt


Strategien følger principperne i det bæredygtige designkoncept Cradle to Cradle, hvor visionen er en verden uden affald, men med sunde materialer og vedvarende energi. I 2020 modtog Troldtekt DI Prisen fra Dansk Industri for arbejdet med at øge sin konkurrencekraft via en grøn omstilling, baseret på Cradle to Cradle.

Direktør Peer Leth, Troldtekt. Foto: Jørn Deleuran / Troldtekt

- Vi iværksatte vores Cradle to Cradle-strategi i 2012, fordi vi oplevede en efterspørgsel på dokumenteret bæredygtige byggevarer fra især arkitekter. Siden er den strategiske tilgang til bæredygtighed blevet en præmis for at konkurrere på vores største markeder, Danmark, Tyskland og Sverige, siger Peer Leth.

- Jeg er stolt over de milepæle, vi har nået, og som igen i 2020 udmøntede sig i en række konkrete resultater, tilføjer han.

Foruden fokus på energi fremhæver han samarbejdet med Aalborg Portland, der genanvender smuld fra kantbearbejdning af Troldtekt plader som råvare i ny cement.

I 2020 modtog Aalborg Portland 3.347 ton fraskær som returlæs i de lastbiler, som leverer cement og ellers ville køre tomme retur fra Troldtekts fabrik.

Troldtekt

  • Troldtekt A/S er førende udvikler og producent af akustikløsninger til lofter og vægge.
  • Akustikpladerne er fremstillet af træ, cement og vand, hvor kunderne kan vælge mellem træ, der enten er FSC- eller PEFC-mærket.
  • Cementen kommer fra Aalborg Portland, som ud over ny cement også genanvender smuld fra produktionen i Troldhede. Sidste år blev det til 3347 tons genbrug.
  • Ifølge årsrapporten for 2020 beskæftiger virksomheden 141 medarbejdere.
  • På trods af meget store investeringer i nyt produktionsanlæg giver fabrikken et pænt overskud. Sidste år blev det til et resultat på 63,8 millioner kroner før skat.
  • Hjemmeside: www.troldtekt.dk
Annonce
Annonce
Vestjylland

Thise Mejeris Hjerm-ost har vundet gourmetpris: - Den har de ramt lige bagi

Annonce
Erhverv For abonnenter

Ansatte blev fyret, da coronaen kom: Nu kan stor fynsk fabrik ikke skaffe folk nok

Annonce
Fyn

Kandidat til Odin Award: Reppy.dk vil giver din smartphone et længere liv for klimaets skyld

Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Juliane sælger flagstænger på nettet

Østjylland

Tak for indsatsen: Jysk-ansatte bliver belønnet med million-bonus

Erhverv

Klumme: Typiske spørgsmål fra nye investorer

Fyn For abonnenter

Bygger ny fabrik til 25 millioner kroner efter rekordoverskud: - Vi vil være dobbelt så store om fire år

Sydjylland For abonnenter

Vejen-virksomhed med knald på købt af stor svensk koncern:  - Ingen skal frygte for deres job

Erhverv For abonnenter

Claus har indrettet sit firma med over 250 kunstværker: - Når jeg bruger flere penge end planlagt, er konen ikke glad

Annonce