Annonce
Erhverv

Nina fik afslag efter afslag på lån til drømmerestaurant: - Jeg er ikke typen, der giver op

Nina Figen Kromann havde et stort ønske om at købe det tidligere Havneblik i Bagenkop, men den var bankerne ikke med på. Nu forpagter hun stedet og driver det med sin mand Jakob Figen Kromann. Det er en drøm, der er gået i opfyldelse, men det har ikke været nemt at få fingrene i bygningen. Arkivfoto: Anna Stærbo
Op til påske åbnede Nina og Jakob Figen Kromann restaurant Spisestedet Havnen i Bagenkop. Det er en længe ventet drøm, der er gået i opfyldelse, men processen har ikke været uden besvær. For selvom parret mener, at deres bankbog er solid, har deres bank ikke villet låne dem penge.

Bagenkop: Op til påske serverede Nina Figen Kromann de allerførste måltider i sin restaurant Spisestedet Havnen på Bagenkop Havn.

Stedet - det tidligere Havneblik - har Nina Figen Kromann, 39, og manden Jakob Figen Kromann, 38, der begge er ernæringsassistenter, haft øje på gennem flere år. Men med et par år med arbejde i Grønland og år, hvor børnene har taget dagsordenen, blev det først nu, at Nina Figen Kromann kunne lave menukort og lange mad over disken.

Vejen dertil har ikke været nem. Den har faktisk været temmelig besværlig. For selvom Nina og Jakob Figen Kromann har spinket og sparet og egentlig har kunnet punge ud med en god pose penge i udbetaling til bygningen, ville banken ikke bide på krogen, da de ville købe.

Bygningen på havnen blev sat til salg i efteråret sidste år og vakte straks Jakob og Nina Figen Kromanns interesse.

- Jeg er vokset op her i Bagenkop. Stedet har altid været restaurant eller grill. Jeg er selv uddannet inden for mad og har altid godt kunnet tænke mig det sted. Det blev ledigt, dengang vi var i Grønland, så det passede ikke ind, men det gjorde i efteråret, fortæller Nina Figen Kromann og tilføjer:

- Jeg tror, at hvis du spørger mine venner, vil de sige, at det sted er noget, jeg altid har drømt om. Det har ligesom ligget lidt i kortene, at det var det, jeg skulle.

Dybt rystet

Nina og Jakob tog snakken om, hvad der skulle ske, og de blev enige om, at nu var tiden til, at Havneblik skulle blive deres. Derfor besluttede de, at de gerne ville låne 1,5 millioner kroner, som de vil give i bud på stedet.

- Vi har altid været gode til at spare op, selvom vores lønninger ikke er så høje. Vi har aldrig været ude at låne penge til bryllupper eller konfirmationer. Så har vi taget ekstra arbejde. Så vi kunne faktisk lægge en god portion penge selv i udbetaling, fortæller Nina.

Nina og Jakob Figen Kromann er begge ernæringsassistent og arbejder i henholdsvis børnehave og på efterskole. Spisestedet Havnen har de åbent i weekender. Arkivfoto: Anna Stærbo

Men parret fik nej af den bank, som Nina Figen Kromann har haft bankkonto hos, lige siden hun var gammel nok til at have sådan en.

- Jeg var rystet over, at vi fik et nej fra Fynske Bank, selvom vi havde en rigtig god opsparing og selv kunne lægge over 100.000 kroner. Og jeg var dybt skuffet over, at jeg, som loyal kunde, ikke engang fik mulighed for at uddybe overfor dem, hvad projektet på Bagenkop Havn går ud på, siger Nina.


I mine øjne giver det ingen mening. For startede vi restaurant i Svendborg, ville chancen for at gå nedenom og hjem være langt større end her i Bagenkop, hvor der ingen konkurrence er.

Nina Figen Kromann, ejer, Spisestedet Havnen, Bagenkop


Jakob og Nina gik derfor videre til Jyske Bank, hvor parret også fik en overraskende melding.

- Den medarbejder, vi talte med, syntes, det lød interessant. Fem minutter senere ringede hun tilbage efter at have talt med sin souschef: Hvis det var på fastlandet, kunne vi godt låne penge, lød meldingen derfra, men altså ikke på Langeland, fortæller Nina Figen Kromann.

- Vi var rystet. Så får man jo tanken, at det er fordi vi bor, hvor vi bor, at de ikke vil låne os pengene. Det var i hvert fald det, vi tydede ud af det svar, vi fik.

I hendes øjne giver det ingen mening.

- For startede vi restaurant i Svendborg, ville chancen for at gå nedenom og hjem være langt større end her i Bagenkop, hvor der ingen konkurrence er, siger Nina Figen Kromann

I samme omgang henvendte parret sig til Frørup Andelskasse, men de gav ikke umiddelbart svar fra sig.

Annonce

Ting gror ikke af sig selv

Drømmen om spisestedet på Værftsvej blev for en kort stund slukket af frustration og uforståelighed overfor bankerne og deres modvilje.

- Vi har altid betalt vores ting og altid været i arbejde. Vi har aldrig købt noget vanvittigt udover hus, bil og fået børn. Vi bruger ikke mange penge, vi har passet på dem og sparet godt op, så det undrede os. Og vi synes egentlig, vi havde fortjent at få lov til at låne, siger Nina Figen Kromann.

- Jeg kan huske, at da vi fik afslag til at låne pengene, sagde min mand, jamen så køber vi bare et sommerhus og ser, hvad vi kan få for de penge, vi har. Vi sagde til banken, hvilket hus vi havde kig på, det var et til 695.000 kroner, men det kunne heller ikke lade sig gøre.

De var begge frustrerede.

- Så i frustration over, at vi stod med en god slat penge på tegnebogen, men ingen velvilje fra bankerne, gik vi ud og forsødede tilværelsen med et kæmpe tv. Det er ellers aldrig noget, vi ville gøre, men vi tænkte: Nå, det var så det, som det kunne blive til, fortæller Nina Figen Kromann.

I mellemtiden bød en anden på bygningen på havnen og fik den, for situationen med bankerne trak i langdrag.

- Så vi måtte droppe at købe, siger Nina.

Annonce

Planerne laves om

Men Nina Figen Kromann er ikke typen, der giver op så let. Og drømmen om at åbne sit eget levede stadig.

- Jeg er vokset op med, at man skal tro på tingene, og det kommer ikke op af jorden selv, det skal man kæmpe for, siger hun.

Så der skulle sadles om, og i stedet undersøgte parret nu muligheden for at forpagte frem for at købe.

- Det var ikke det udgangspunkt, vi helst ville, da det bedre kunne betale sig at købe end at forpagte, men forpagtning ville være en god løsning under de omstændigheder, der nu var, siger Nina Figen Kromann.

Den nye ejer var med på at forpagte bygningen ud, men selvom parret i denne omgang nu kun skulle låne 250.000 kroner, løb de stadig panden mod muren hos bankerne.

- Vi gik igen til Fynske Bank for at spørge, om vi kunne få en kassekredit på 250.000 kroner til opstart af virksomheden, og vi havde jo stadigvæk en god opsparing, hvor vi kunne lægge en del selv, men Fynske Bank var stadigvæk tøvende.

Annonce

Måtte skifte bank

Mens Nina og Jakob nærmest havde givet op, vendte Frørup Andelskasse lige pludselig tilbage ud af det blå i slutningen af januar. Og banken var med på de nye omstændigheder med forpagtning og lån på 250.000 kroner.

- Ham fra Frørup bank ringede og sagde, at han ville komme ned til os og se, hvad det var for et sted. Så da han kom, forklarede og fortalte vi, hvad vi havde tænkt os med stedet på havnen, og vi sagde til ham, at vi ikke havde fået noget ja, hvor han sagde: Det kan I få nu.

Det overraskede parret, der ellers kun havde mødt modstand.

- Vi blev helt paf. Ingen andre havde interesseret sig for os eller projektet. De andre banker kiggede kun tal og ikke på menneskene, projekterne og historikken bag, fortæller Nina Figen Kromann.

Parret skiftede bank.

- Efterfølgende talte vi med Fynske Bank, og de sagde: Vi har jo ikke givet afslag.

- Nej, tænkte jeg. Men de har dælme heller ikke godkendt det. De var for tøvende, og vi havde brug for hurtig afklaring, siger Nina Figen Kromann, der er skuffet over banken, som hun troede var loyal overfor hende efter så mange år som kunde der.

Annonce

Ulighed i landet

Flere måneder med tovtrækkeri og uvished om, hvorvidt bygningen på havnen skulle blive deres, har været opslidende, fortæller Nina Figen Kromann.

- Da det hele gik i orden, kunne vi mærke, at vi var psykisk trætte, siger Nina.

- Vi har virkelig været gale, skuffede og hidsige. For vi har ikke kunnet forstå, hvorfor vi ikke kunne låne penge. Udover opsparingen, vi havde, så er der jo også et marked for et spisested i Bagenkop. Der er kun kroen og intet alternativ. Men bankerne sætter sig ikke ind i, hvor man er.

- Og ud fra vores samtale med Jyske Bank er det tydeligt, at det handler om postnummeret, mener Nina Figen Kromann.

Hun kritiserer bankernes fremgangsmåde og mener, at det opdeler landet.

- Den ulighed, der er i landet, det fortsætter. Og man kan da føle sig en smule ussel, når man bor herude, fordi man får en følelse af, at de tænker, man er en fattigrøv. Men vi har jo valgt Bagenkop, fordi der er dejligt.

Hun har ikke svaret, men tænker, om bankerne måske er blevet for store.

- Måske er bankerne blevet for store, eller måske er der for meget kontrol. Jeg ved det ikke. Men det er tydeligt, at da vi talte med vores bank, kiggede man ikke på, hvilke personer vi er, og hvilket projekt, vi havde gang i.

- Men der kom bankmanden fra Frørup og kiggede på, hvad vi laver, hørte vores historie og erfaringer.

Det betød, at det blev muligt for Nina og Jakob Figen Kromann at låne penge.

- Jeg tror, at når man virkelig drømmer om noget, og egentlig har gået og sparet op til det, så har man også brug for, at der kommer nogen, der siger, at det er en pissefed idé. Og det gjorde bankmanden fra Frørup, så han er jo dagens mand i skysovs for os, siger Nina Figen Kromann.

Annonce

En rutschebanetur

Hele februar og marts har Jakob og Nina Figen Kromann haft travlt med at gøre det nye spisested klar - det ved siden af deres respektive arbejde med madlavning på henholdsvis Langelands Efterskole og Simmerbølle Børnehave. Men 26. marts blev drømmen så til virkelighed, og Nina Figen Kromann åbnede på havnen for takeaway.

- Det har været noget af en rutschebanetur. Og det er ærgerligt, at det har skullet være så svært. Jeg tænker også på andre, der måske ikke orker at tage kampen med bankerne.

- Men jeg er glad for, at tingene flaskede sig med forpagtningen, og at vores drøm om at få det sted, nu er gået i opfyldelse.

Indtil videre har Spisestedet Havnen kun åbent i weekenden, men tanken er, at det åbner hver dag i sommerperioden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce