Annonce
Fyn

Neha er med til at løse et globalt problem: På tre dage forhindrede Desmis løsning tre tons affald i at ramme indisk sø

Coronakrisen gjorde det svært for Neha Mehta og hendes kollegaer i Desmi EnviRo-Care at komme ud i verden i 2020 og tale med myndighederne i Indien og Indonesien, der naturligt nok havde mest fokus på at håndtere pandemien. Siden årsskiftet har Neha Mehta dog mærket en øget interesse for Desmis løsninger igen, og så snart, hun er blevet vaccineret mod corona, regner hun med igen at rejse ud for at finde løsninger med kunderne og forhåbentlig sætte endnu mere skub i salget. Foto: Trine Grauholm
Nogle af verdens bedste løsninger til at bekæmpe oliespild, kan med en videreudvikling også bruges til at samle affald op fra floderne, inden det ryger ud i verdenshavene. Senior Vice president i Desmi EnviRo-Care, Neha Mehta, står i spidsen for afdelingen, der allerede har installeret anlæggene fire steder i Indien og er parat til at skalere op, så snart verden åbner. - Vi har fokuseret på Indien og Indonesien, men vi kigger også på Afrika og Latinamerika, siger hun.

Odense: Neha Mehta tager sin ene hånd op og lader med den anden som om, hun skærer sig, så blodet flyder.

Så tørrer hun det imaginære blod op på bordfladen foran sig og forklarer, at det selvfølgelig ikke er nok for at rydde op efter miseren. Selve blødningen skal også stoppes, og det er netop, hvad Desmi EnviRo-Care er i gang med, når det kommer til plasticforurening i verdenshavene.

Hvert år ender svimlende otte millioner tons plastic i verdens have, og cirka 80 procent af skraldet kommer fra verdens 20 mest forurenede floder. Gennem floderne bliver affaldet transporteret over lange afstande og ender i havene, og derfor er floderne et helt afgørende sted at sætte ind i kampen mod havforurening.

- Kigger du på en flod, er det ikke bare én flod. Der er mange bifloder, og det giver ingen mening at vente med at gøre noget til lige før, affaldet ryger ud i havet. Vi skal meget tættere på byerne og der, hvor affaldet bliver smidt ud, forklarer Neha Mehta, som er Senior Vice President og leder af Desmis EnviRo-Care-division.

- Desmi er verdensmestre i at bekæmpe oliespild, og vi har ofte hørt fra vores kunder, at de også får skrald med, når de samler olie op. Derfor begyndte vi at kigge på, hvordan vi kunne bruge vores udstyr til at samle mikroplastic, og det blev afgørende, at vi i 2016 leverede udstyr til den hollandske NGO, The Ocean Cleanup, som skulle bruges til at samle mikroplast op fra Nordsøen, forklarer Neha Mehta.

Projekter i Indien

Hun er vokset op i den indiske millionby Delhi, hvor skolebørnene konstant bliver uddannet i at mindske plasticforureningen ved at gå rundt og samle poser op og ringe på indbyggernes døre for at få beboerne til at bytte plasticposer ud med stofnet.

Siden hun selv gjorde det, har hun uddannet sig til maskinmester, sejlet otte år på både cruiselinere og Mærsks største containerskibe, inden hun kom til Danmark, tog en MBA og nu arbejder på at skabe løsninger på et globalt problem ved at begrænse forureningen fra verdens 20 mest forurenede floder og deres bifloder.


At mindske plasticforureningen handler om at ændre vores mindset , men indtil folk stopper med at smide affald i naturen, er der et kæmpe potentiale i at forhindre det i at ende i verdenshavene, og personligt tror jeg på, at den her afdeling kan blive endnu større end vores oliespilds-afdeling.

Neha Mehta, Senior Vice President i Desmi EnviRo-Care


I Indien er der allerede store initiativer til at gøre floderne rene, og for Desmi var det derfor oplagt at lave det første pilotprojekt i landet, hvor Desmi også har et datterselskab, og som Danmark nu har indgået et Green Strategic Partnership med.

- Vi startede vores pilotprojekt i 2019, og projektet kører stadig. Det har været en stor succes. Udenrigsminister Jeppe Kofod og EU-kommissionen har ligesom den hollandske kongefamilie og en række indiske ministre besøgt projektet, siger Neha Mehta, der også kan melde om en betydelig effekt på forureningen i området.

- Vi har stoppet 30 procent af Delhis skrald i Ganges største biflod, Yamuna, som ellers ville være flydt ud i Ganges-floden, der er en af verdens mest forurenende floder. Vi gør en kæmpe forskel med et relativt lille initiativ, forklarer Neha Mehta.

Det batter noget at rydde op i floderne, inden affaldet bliver ført ud i verdenshavene. Her demonstreret med efter- og før-billeder fra Delhi i Indien. Foto: Desmi

Samme resultat opnåede virksomheden omkring Hussain Sagar Lake nær Hyderabad. En sø, der er meget forurenet, og hvor der har været flere initiativer til at rense den op. Da Desmi lukkede den mest forurenede flod, som førte vand ind i søen, lykkedes det at forhindre tre tons affald i at ramme søen alene på de tre første dage. På under en måned var reduktionen oppe på ni tons, og i perioder med monsunregn er affaldstilstrømningen - og dermed effekten af at gøre noget - endnu større.

Neha Mehta vurderer, at det tager tre mand omkring 30 minutter at installere Desmis løsning, når først den er tilpasset området. En stor fordel, som sammen med Desmi-koncernens lange historie giver virksomheden et forspring i forhold til konkurrenterne. Den forudgående dialog med regeringer og kommuner, besøg på stedet og det enkelte steds udfordring er vigtig at forstå, men tager lang tid. Til gengæld er potentialet er enormt.

- At mindske plasticforureningen handler om at ændre vores mindset, men indtil folk stopper med at smide affald i naturen, er der et kæmpe potentiale i at forhindre det i at ende i verdenshavene, og personligt tror jeg på, at den her afdeling kan blive endnu større end vores oliespilds-afdeling, forudser Neha Mehta.

Annonce

Bremset af corona

Hun har rejst i både Indien og Indonesien, som er de to markeder, Desmi i første omgang satser på. Foruden pilotprojektet, som allerede er i gang, har Desmi sin løsning ude at arbejde tre andre steder i Indien. Havde det ikke været for coronakrisen var det tal formentlig noget højere.

Desmi EnviRo-Care laver løsninger, hvor affaldet ikke blot bliver samlet, inden det løber ud i havene, men også bliver flyttet automatisk. Her er løsningen i brug i Hyderabad i Indien. Foto: Desmi

Salget har imidlertid været hårdt ramt det seneste år, for selv om Neha Mehta godt kan rejse til Indien på forretningsrejse, skal hun være i isolation i hver by, hun skal besøge, og derfor giver det ikke mening endnu. Efter et 2020, hvor alt gik i stå, begynder hun dog at mærke, at efterspørgslen alligevel stiger.

- Vores primære fokus og kundesegment er regeringer og kommuner, men alle har haft travlt med at håndtere coronakrisen, og i den sammenhæng er vi prioritet nummer to, men vi er kommet godt i gang i år. Vi taler om projekter med kunder og holder virtuelle møder, og selv om vi stadig ikke er førsteprioritet, kører det igen, fortæller Neha Mehta.

Hun håber, at virksomheden i løbet af 2021 kan få 10-15 inddæmninger ud flere steder i verden og på den måde gøre en forskel.

- Det vil være en god start. Vi har kigget på en by i Sydindien med syv millioner indbyggere og estimeret, at vi skal installere løsningen 40 steder for at stoppe forureningen til en stor flod, siger Neha Mehta.

Annonce

Samarbejder med de lokale

Desmi arbejder med forskellige løsninger. Der er både den manuelle basismodel og CO2-neutrale, automatiske high performance-løsninger.  Ved hjælp af de automatiske løsninger, bliver skraldet ikke bare samlet sammen, men også transporteret op på land.

Desmi EnviRo-Care

  • Desmi EnviRo-Care er en division under den globale virksomhed, Desmi Ro-Clean A/S, som er et datterselskab af Desmi A/S. Desmi A/S har hovedsæde i Nørresundby og blev grundlagt i 1834.
  • Desmi Ro-Clean A/S er verdens førende eksperter i at producere løsninger til at bekæmpe oliespild. Ved at videreudvikle løsningerne, kan virksomheden nu også lave løsninger til at samle plastic og andet skrald op fra floder, inden det ender i verdenshavene.
  • Desmi EnviRo-Care søsatte sit første pilotprojekt i 2019 og tog samme år fat på salget af løsningerne, som har den fordel, at de er meget hurtige at installere og fjerne igen. 
  • I 2020 blev afdelingen imidlertid ramt af coronakrisen, men fra begyndelsen af 2021 mærker Desmi EnviRo-Care igen fokus på forureningsbekæmpelse.
  • Virksomheden satser i første omgang på Indien og Indonesien. Ud af afdelingens otte medarbejdere, arbejder fire fra Indien, én fra Indonesien og de resterende tre - inklusive leder og Senior Vice President, Neha Mehta, fra Odense.
  • Desmi A/S kom ud af 2020 med et overskud før skat på 157 millioner kroner. Virksomheden har ifølge regnskabet 930 medarbejdere.

I dag har Desmi et tæt samarbejde med de indiske myndigheder, som dagligt henter det skrald, der bliver samlet op, og også kommer med det samme, når det ikke kun er plastflasker og andre småting, der dukker op. Nogle gange kan det sågar være døde hunde eller køer, og de skal selvfølgelig væk med det samme.

- Vi arbejder med at kunne tilbyde CO2-negativ end-to-end-løsninger, så vi kan håndtere skraldet på stedet. Klimamæssigt udleder det også CO2 at transportere affaldet væk fra området, og vi er i gang med at lave aftaler i forhold til at demonstrere løsninger og finde ud af, hvordan de skal forbedres, siger Neha Mehta.

Hun har ansvaret for afdelingen, der lige nu er på otte medarbejdere, som dedikerer al deres arbejdstid til at skabe nye løsninger. De tre arbejder fra Odense, fire fra Indien og én fra Indonesien, og det er de to markeder, som Desmi EnviRo-Care satser på i forhold til at minimere plastforurening i verdenshavene.

- Vi er kun otte personer, så vi er nødt til at fokusere på nogle få markeder, men vi kigger også på Afrika og Latinamerika, siger Neha Mehta.

I Østeuropa er der også store problemer med forurenede floder, men midlerne til at gøre noget ved problemerne følger foreløbig ikke med på nær samme måde som i Asien, hvor Neha Mehta ser store muligheder. Især hvis danske virksomheder formår at samarbejde om at præsentere danske løsninger på globale problemer.

Annonce

Rydder op på gåture

I de otte år, Neha Mehta sejlede som maskinmester, kunne hun ikke selv med det blotte øje se al den mikroplast, som flyder rundt i havene, men når Desmi EnviRo-Cares løsninger kommer i funktion, viser det sig hurtigt, at mængden af skrald er enorm. Og selv om problemet er langt mindre i Danmark end flere andre steder i verden, bliver hun dagligt mindet om, at hun går på arbejde for at gøre en forskel.

Da familien forleden kom helt tæt på svanerne i Munke Mose i Odense, var hendes mand og deres to børn optaget af de store, hvide fugle, mens Neha Mehta blev gjort opmærksom på, at hun skulle samle den colaflaske, der lå smidt i nærheden, op. Og mens hendes mand, som er maskinmester i Mærsk, ifølge parrets otte-årige søn, går på arbejde for at drikke kaffe, går hun på arbejde for at rydde op i verden.

- Det kan godt være svært at gå en tur med børnene, for hver gang de ser noget skrald, synes de, at jeg skal samle det op, også når det ligger i vandet, så jeg er nødt til altid at have en pose med mig, siger hun smilende, for det er en lille pris at betale for at kunne gøre en forskel og derfor se en højere mening med at gå på arbejde hver eneste dag.

- Vi er meget stolte over at være en del af løsningen på et globalt problem, siger hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce