Annonce
Østjylland

Arbejdsmiljøchef: Investering i sikkerhed er en god forretning

NCC har været i gang på byggepladsen siden september 2019. De første knap 400 dage på byggepladsen forløb uden uheld, men i maj måtte arbejdspladsen sende en medarbejder hjem med hold i skulderen. Derfor lød tallet på 127 dage uden uheld, da Erhverv+ kiggede forbi. Foto: Axel SchüttFoto: Axel Schütt
Både forretningsmæssigt og menneskeligt giver det god mening at investere i arbejdsmiljø. Det oplever NCC’s arbejdsmiljøchef Christian Køhler-Johansen, der ikke ser nogen gode grunde til, at det NCC gør, ikke skulle kunne gøres efter andre steder.

DANMARK: Siden 2011 har entreprenørvirksomheden NCC arbejdet målrettet på at forbedre arbejdsmiljøet på deres byggepladser rundt om i landet. Og det har ikke bare ført til færre ulykker i firmaet.

Det har også ført til en endnu bedre forretning, fortæller Christian Køhler-Johansen, arbejdsmiljøchef i NCC, som de sidste tre år har siddet med det overordnede ansvar for området.

- Hos NCC bruger vi rigtigt meget tid på at sikre os, at rammerne er i orden, inden vi går i gang med et byggeri, så arbejdet kan gennemføres ordentligt, forklarer han og nævner som eksempel den såkaldte Virtual Design and Construction-teknologi, som NCC og dets partnere bruger til at planlægge, simulere og analysere byggeriet digitalt, allerede inden første spadestik er taget.
- Den forberedelse giver ikke kun rigtig god mening i et arbejdsmiljømæssigt perspektiv. Den giver også god mening produktivitetsmæssigt. For hvis vores folk ved, hvad der venter dem, har styr på byggeriet og de risici, der måtte være, og er trænede i at håndtere dem, så resulterer det som regel i en bedre kvalitet og en højere produktivitet, forklarer Christian Køhler-Johansen.
For at komme dertil, hvor NCC er i dag, har virksomheden dog først måtte gøre op med en tankegang om, at arbejdsmiljø på byggepladserne primært handler om at udstyre de ansatte med det rigtige materiel og til i stedet at se arbejdsmiljø som noget, alle i NCC har ansvar for at varetage.

Annonce

En vigtig stopklods

- Traditionelt set har man passet på medarbejdere ved at give dem personlige værnemidler, så de er sikret bedst muligt, hvis noget går galt. Det er en af de lavthængende frugter, og det fjerner da også en del ulykker. Men derfra er vi gået skridtet videre til også at skabe bevidsthed om, at vi skal forebygge situationerne i at opstå, forklarer Christian Køhler-Johansen, der ikke mener, at opgaven ville kunne løses i en arbejdsmiljøafdeling alene.


Det er jo ikke hokus pokus og det kræver heller ikke, at man er en stor koncern. Man kan også som små og mellemstore virksomheder få gode resultater ved at sætte arbejdsmiljøet tydeligt på dagsordenen og tale med hinanden om det i hverdagen.

Christian Køhler-Johansen, arbejdsmiljøchef, NCC


Om NCC

  • NCC (Nordic Construction Company, red.) er en svensk entreprenørvirksomhed med aktiviteter i Sverige, Danmark, Norge, Finland og Estland.
  • NCC består af fem forretningsområder: NCC Building Nordics, NCC Building Sweden, NCC Industry, NCC Infrastructure og NCC Property Development.
  • Virksomheden er en af de førende entreprenørvirksomheder i Norden inden for byggeri, infrastruktur og ejendomsudvikling med en omsætning på rundt regnet 41 mia. kroner og knap 15.300 ansatte i 2019.
  • De danske datterselskaber tegnede sig i 2019 for 14 procent af omsætningen og 2151 af de ansatte.

- Vi er der ikke hele tiden, og vi ser ikke alt. Derfor er vi afhængige af, at hele organisationen er med, understreger han.

I dag er arbejdsmiljø derfor en forankret del i ledelsesstrukturen fra top til bund, så alle har ansvar for at tale arbejdsmiljø med deres ansatte. Og ikke nok med det, er arbejdsmiljøet også sat i system gennem ugentlige og daglige møder, der sætter emnet på dagsordenen for både ledere og medarbejdere.
- Det er efterhånden et vilkår i branchen, at man arbejder med ambitiøse tidsplaner, og det skaber altid et tidspres under projekterne, når de drives fremad, siger Christian Køhler-Johansen.

- Derfor er det særligt vigtigt med en stopklods, så medarbejderne kan stoppe op i hverdagen og tænke over den måde, de arbejder på. For ellers kan der være en tendens til, at de enten går i løsningsmode og arbejder derudaf, eller har en tendens til at improvisere, og det er ofte dér, det kan gå galt. For man er ofte mere risikovillig under tidspres, og derfor går vi meget op i at have en struktur, der modvirker den effekt, understreger han.

Annonce

De tre bud

Foruden de mere håndgribelige initiativer har NCC også sat tre leveregler i verden, der skal være med til at få de ansattes tanker sporet ind på arbejdsmiljøet.

De er: Tænk fremad. Tag vare på hinanden. Sig fra.

Den første skal få medarbejderne til at tænke i, hvad der kan ske i enhver given situation, den næste handler om at hjælpe hinanden til at komme sikkert hjem fra arbejdspladsen, og den sidste handler om, at man som medarbejder skal føle sig tryg i de opgaver, man skal løse alene såvel som med andre.

- Vi vil gerne have, at det skal være legalt at diskutere arbejdsmiljø i det daglige, så det ikke bliver noget, der kun hører sig til på et kontor, understreger Christian Køhler-Johansen.
Og det er ikke kun en god idé, for at få alle sikkert hjem, forklarer han. Det giver også direkte værdi til virksomheden at involvere medarbejderne i at forbedre arbejdsmiljøet på stedet.

- Vi har mange medarbejdere, der byder ind med løsninger, som i arbejdsmiljømæssigt perspektiv er mere hensigtsmæssige, men som også bidrager til en mere effektiv produktion, siger han og fortæller, at NCC’s fokus på vidensdeling på tværs af byggepladser såvel som landegrænser, blandt andet gennem en fælles app, som alle sikkerhedskoordinatorer og ledere har adgang til, i den sammenhæng er guld værd.

Annonce

Endnu ikke fejlfri

Men selvom tilgangen til sikkerhed og arbejdsmiljø har betydet, at NCC ifølge en statistik udarbejdet på baggrund af tal fra Dansk Arbejdsgiverforening har reduceret antallet af uheld fra 27,7 arbejdsrelaterede ulykker med én dags fravær eller mere pr. én million arbejdstimer til 8,1 i 2019, hvilket er et stykke under landsgennemsnittet på 16,2, er der stadig plads til forbedring.

- Vi er ikke fejlfri. Vi kan stadig blive bedre, men vi har en god platform at blive bedre ud fra, mener Christian Køhler-Johansen, der ikke kan se mange gode grunde til, hvorfor andre ikke skulle kunne gøre det samme som NCC.

- Det er jo ikke hokus pokus og det kræver heller ikke, at man er en stor koncern. Man kan også som små og mellemstore virksomheder få gode resultater ved at sætte arbejdsmiljøet tydeligt på dagsordenen og tale med hinanden om det i hverdagen, siger han.

Annonce
Annonce
Randers

Kabinefabrik kræver ikke, at medarbejdere viser coronapas, men alternativet er krav om mundbind

Annonce
Østjylland For abonnenter

Holch Povlsen og prins Joachim taber penge i Horsens-selskab: Omsætningen dykkede efter Wedells exit

Annonce
Erhverv

Lizette Risgaard: De Konservatives finanslov er gift for vores samfund

Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Erhvervsredaktøren: Nu trækker vi lod om den grønne omstilling

Fyn

Kendt erhvervsmand lod drømmejobbet i efterretningstjenesten ligge for at blive iværksætter: Jeg stræber altid efter at gøre tingene lidt bedre

Erhverv For abonnenter

Frygtet svinesygdom rykker nærmere og nærmere Danmark: Rigtig mange bønder er her ikke i morgen, hvis den krydser grænsen

Vestjylland

Offshore-møller har givet RG Rom Gummi vind i sejlene: - Vi håber at kunne åbne en afdeling i USA

Vestjylland

Søren V. Jensen vælger vækst på vestjysk: - Vi har ikke glemt, hvordan det var i 2008

Østjylland

Stærkere sammen: Konkurrerende firmaer hjælper hinanden med rottebekæmpelsen landet over

Annonce